Avalanșă de dimensiuni mari la Bâlea Lac. Avertismentul specialiștilor după încălzirea bruscă
O avalanşă de mari dimensiuni s-a produs, miercuri, în zona Bâlea Lac, în Munţii Făgăraş. Imagini cu valul de zăpadă dislocat au fost postate online de organizaţia Avalanşe în Carpaţi.
Meteorologii avertizează că este risc însemnat, de gradul trei din cinci, de producere de avalanşe la peste 1.800 de metri altitudine în munţii Făgăraş şi Rodnei, informează Buletinul nivometeorologic.
Cel mai mare strat de zăpadă de la o staţie meteo din ţară este de 1,3 m la Bâlea Lac, la peste 2.000 de metri în Munţii Făgăraş, unde este şi risc însemnat de avalanşe. Sub altitudinea aceasta, zăpada s-a topit.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
În Munţii Rodnei, sub 1.800 de metri este risc redus, de gradul întâi, de avalanşe.
De asemenea, specialiştii afirmă că, având în vedere creşterea temperaturilor, era de aşteptat ca zăpada să se disloce în acea zonă, dar susţin că este surprinzător momentul în care avalanşa s-a produs, având în vedere că în noaptea anterioară temperaturile au fost negative.
„A curs azi dimineaţă «Clasica de Bâlea». Având în vedere încălzirea brutală din ultima perioadă, era de aşteptat ca această avalanşă să se producă. Surpriza vine oarecum de la condiţiile în care a curs. Practic a curs într-o zi cu temperatură negativă si cu cea mai scăzută valoare din ultima perioadă. Atât noaptea de dinainte, cât şi la momentul declanşării, ora 9:30 a.m., temperatura a fost sub -2 grade Celsius”, scriu, miercuri, pe reţelele de socializare, reprezentanţi organizaţiei Avalanşe în Carpaţi.
Ei explică faptul că efectul apa rezultată din topirea zăpezii s-a infiltrat şi a creat o arie mare de instabilitate pe suprafaţa unei lespezi de stâncă înclinată.
„La momentul declanşării cascada de gheaţă formată pe această lespede s-a prăbuşit, generând o avalanşă de dimensiuni mari”, se precizează în mesajul organizaţiei.
În urmă cu două săptămâni, un snowboarder a declanşat, accidental, o avalanşă de dimensiuni medii la Bâlea Lac, în urma incidentului sportivul scăpând fără a fi acoperit de valul de zăpadă.