Autoritățile ucrainene se tem că nu vor găsi supraviețuitori sub dărâmăturile școlii bombardate de ruși, lângă Lîsîceansk

Ultima actualizare: 08-05-2022 14:20
Autoritățile ucrainene se tem că nu vor găsi supraviețuitori sub dărâmăturile școlii bombardate de ruși, lângă Lîsîceansk
StirilePROTV

Peste 60 de oameni și-ar fi pierdut viața în urma bombardării de către ruşi a unei şcoli din estul Ucrainei, dintr-un sat aflat pe linia frontului.

Pe de altă parte, chiar înaintea paradei militare de 9 Mai de la Moscova, în această seară este progamată o reuniune virtuală G7, la care participă și președintele Ucrainei. Vor fi discutate în special sancțiunile aplicate Rusiei.

Zeci de ucraineni sunt prinşi sub dărâmăturile unei şcoli de lângă Lîsîceansk, în estul Ucrainei. Școala a fost bombardată sâmbătă seară. Localnicii foloseau subsolul şcolii drept adăpost, din cauza luptelor intense purtate în zonă în ultimele zile. Până acum, au fost scoase doar două trupuri, iar autorităţile se tem că nu vor găsi supravieţuitori.

Au apărut și imagini cu două avioane Suhoi 27 ucrainene, care trec razant pe deasupra Insulei Șerpilor și bombardează pozițiile armatei ruse.

Filmate dintr-o dronă, imaginile surprind cele două avioane zburând la altitudine foarte mică, dinspre sud. Se vede cum folosesc și contra-măsuri, dispozitive lansate pentru a deturna eventuale lovituri antiaeriene.

Atacul dovedește că, la mai bine de două luni de la începutul invaziei, Rusia nu are superioritate aeriană pe cerul Ucrainei.

Pe de altă parte, atât Kievul cât şi Moscova au anunţat evacuarea tuturor civililor, captivi de peste 2 luni în subteranele combinatului Azovstal din Mariupol.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: „Am scos toţi civilii din combinatul Azovstal şi acum ne pregătim pentru a doua fază a operaţiunii, evacuarea răniţilor şi a medicilor.”

Preşedintele Zelenski n-a abandonat nici speranţa de a-i scoate vii de din combinat şi pe cei 2.000 de combatanţi ucraineni, membri ai batalionului Azov, dar şi puşcaşi marini.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: „În acest timp, ne continuăm eforturile diplomatice ca să-i salvăm pe luptătorii rămaşi la Azovstal. Sunt implicaţi mediatori influenţi, inclusiv state cu greutate.”

Mercenarii din Compania Wagner ar lupta în Donbas

Pe de altă parte, ucrainenii continuă să elibereze localități din jurul Harkovului. Aceste reuşite amenință să taie liniile de aprovizionare ale armatei ruse. În satul Stari Saltiv s-au dat lupte grele.

Reporter: Au ajuns rușii în partea asta a satului?

Localnică: „S-a întâmplat mai demult. Noi locuim aici, în beci. Rușii au fost în centru, pe lângă școală.”

Chiar dacă satul a fost eliberat de armata ucraineană, rușii se pot întoarce oricând. Așa că mulți localnici vor să plece, dar evacuarea e dificilă din cauza drumurilor desfundate.

Pe frontul din Donbas sunt unități regulate ale armatei ruse, dar și separatiști pro-rusi şi chiar mercenari din compania Wagner, spun ucrainenii.

Reporter: Cine luptă împotriva voastră?

Soldați ucraineni: „Sunt unități diferite. Dar toți fug de noi. Au lăsat documente, arme și au fugit.”

Potrivit unor surse, în zonă a luptat brigada 64 Mecanizată, cea care ar fi fost responsabilă pentru masacrul de la Bucha. Unitatea ar fi fost decimată, spun ucrainenii, care își fortifică pozițiile.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO