De când a început războiul în Ucraina auzim tot mai des de atacuri cibernetice. Și România a fost ținta hackerilor în ultima perioadă, când mai multe site-uri au fost blocate.

Cum ne putem apăra de astfel de atacuri ne spune Dan Cîmpean – directorul Directoratului Național pentru Securitate Cibernetică.

Cosmin Stan: Care este în acest moment nivelul de alertă cibernetică în România?

Dan Cîmpean: „Este un nivel relativ ridicat, trebuie să fim la acest moment atenți și vigilenți, nu mă refer numai la echipele de IT și echipele cyber, ale multor instituții, firme, organizații private sau publice de toate felurile, dar este vorba și de un nivel ridicat de alertă al utilizatorului simplu. De ce? Observăm în ultima perioadă un număr mare de mesaje, pe email, pe diverse canale media, pe WhatsApp, Signal, Telegram, Messenger, prin care noi, ca și simpli utilizatori, suntem bombardați cu o serie de documente, de linkuri malițioase, care sunt folosite de atacatorii cibernetici, de hackeri. Observăm acest mix de atacuri împotriva unor situri web ale unor organizații și atacuri directe asupra utilizatorilor”.

Mai multe detalii, în VIDEO.