7 zile pana cand autoritatile au dat "stingerea". Cronica unei interventii intarziate in Bucegi
Fix acum o saptamana, fulgerele puternice loveau creasta in apropiere de Claia Mare, in muntii Bucegi. Oamenii au chemat autoritatile insa pompierii doar au constatat aparitia incendiului.
De atunci, focul a muscat metru cu metru din padure si a ajuns pana in rezervatia naturala Abruptul Prahovean. Sub ochii nepasatori ai nostri, ai tuturor. Inclusiv ai ministrului mediului. Care pare sa fi pierdut notiunea timpului.
In realitate, incendiul nu s-a potolit de o saptamana si nu de 3 zile, si in ciuda a ce crede ministrul Mediului, Rovana Plumb, toata lumea s-a miscat cu incetinitorul. Pompierii au actionat punctual fara insa sa duca apa in zona montana greu accesibila. Vazand ca autoritatile nu intervin, zeci de voluntari au facut un gest frumos, dar naiv si oarecum inutil. Au umplut cateva sticle cu apa, le-au pus in rucsac si au urcat cu piciorul doua ore inspre creasta.
Duminica seara, un avion civil, pus la dispozitie de o firma privata, urma sa stropeasca focarele. Doar ca cel care a avut ideea a fost refuzat. Abia luni, in a 7 a zi, oficialii au decis sa faca ceva. Cea mai buna solutie ar fi fost sa trimita cele doua elicoptere MI 17 din cadrul Inspectorarului General al aviatiei, care pot transporta cate 3 tone si jumatate de apa fiecare. Cand colo ce sa vezi. Aparatele nu se pot ridica de la sol. Asa ca s-a recurs la improvizatii. A fost incarcat un alt elicopter cu o tona si jumatate de apa, pusa in saci de plastic. In cele din urma, elicopterul a intervenit, iar cheltuielile vor fi suportate de Casa Regala.
De ce nu s-au miscat responsabilii mai devreme cu toate mijloacele posibile?
Incendiul din Bucegi nu este singurul. Mai multe focuri au fost scapate de sub control in 11 judete. Valvataiele topesc orice de la vegetatie uscata pana la puiet si arbori maturi.
Pentru ca pe viitor sa putem evita astfel de situatii, ar fi necesara achizitia unui elicopter specializat in stingerea incendiilor. Daca metoda de calcul a autoritatilor ramane cea de acum, este putin probabil ca acest lucru sa se intample prea curand.