Autorităţile din Bihor şi Arad s-au asociat pentru realizarea primului drum expres din vestul ţării
Autorităţile din Bihor şi Arad s-au asociat pentru realizarea primului drum expres din vestul ţării, o şosea de mare viteză, care va costa un miliard de euro.
Banii vor veni din fonduri europene, iar lucrările ar putea începe chiar de anul viitor.
Primăriile din Oradea şi Arad, împreună cu Consiliile Judeţene, vor finanţa, fiecare în mod egal, proiectul de fezabilitate pentru drumul expres care leagă cele două municipii. A fost soluţia găsită de autoritățile locale pentru a urni din loc proiectul, fără să mai aştepte bani de la Ministerul Transporturilor.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Este vorba despre o şosea de mare viteză de 135 de kilometri, între Oradea şi Arad, care va avea trei benzi de circulaţie pe sens pe o distanţă de 14 km, apoi două benzi pe restul de 120 de kilometri. Mai departe, drumul expres din Vestul ţării se va lega şi la Bucureşti, prin autostrăzile A1 şi A2.
Florin Birta, primarul ales al Oradei: "Fiecare administraţie va veni cu o sumă egală, aproximativ 1 milion de euro. Trebuie să înţelegem foarte bine că va fi o legătură importantă între cele două culoare de autostradă care traversează România'.'
Drumul expres va costa 1 miliard de euro, iar finanţarea va veni din fonduri europene alocate României.
Iustin Cionca, preşedintele CJ Arad: ”Avantajele ar fi dincolo de siguranţa participanţilor la trafic viteză mai mare a autovehiculelor destinate mărfii şi nu în ultimul rând fiecare localitate are o ieşire pe acest drum expres va duce la crearea unor poli de dezvoltare”.
Acum, şoferii care parcurg drumul naţional între Oradea şi Arad se expun multor riscuri.
Șofer pe microbus: "Oradea - Arad e foarte aglomerat, îs multe camioane, mult trafic, multe accidente, zilnic accidente".
Șofer pe microbus: " Pentru siguranţa circulaţiei ar fi foarte bun. Şi pentru localnici, cred, că n-ar trece prin localităţi”.
Comisar şef Alin Gherman, şeful Biroului de poliţie rutieră Bihor: "Drumul expres va avea o separare mecanică la ax şi astfel, unele dintre accidentele grave vor putea fi evitate".
În prezent, 400 de kilometri de autostradă şi de drumuri expres sunt în construcţie în toată ţara, dar lucrările înaintează extrem de lent.
În următorii patru ani, spune ministrul Transporturilor, Lucian Bode, ar putea fi realizate, tot cu fonduri europene, patru drumuri: Craiova-Piteşti, Brăila-Galaţi, Focşani-Brăila şi Buzău-Brăila.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: bihor, arad, drum expres, vest, consiliu judetean,
Dată publicare:
16-10-2020 18:05