Autoritățile din Aninoasa vor să-i mute în containere pe localnicii din clădirile șubrede. De ce nu vor oamenii
Peste cinci sute de oameni din orașul Aninoasa ar putea să fie evacuați, după ce blocurile în care stau, vechi de un secol, au fost șubrezite și mai tare de sutele de seisme, care au zguduit zona Olteniei.
La aproape două săptămâni de la primul cutremur, specialiștii Institutului de Fizica Pământului nu știu să spună încă ce se întâmplă acolo.
Pământul s-a mișcat de 960 de ori până acum, în zona Olteniei
Din 13 februarie și până acum, în zona Olteniei, pământul s-a mișcat de 960 de ori. Cel mai mare dintre cutremure a avut 5,7 pe scara Richer. La două săptămâni distanță, harta prezentată de Institutul Național de Fizică a Pământului arată o activitate seismică fără precedent pentru această zonă.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Dragoș Toma, cercetător INFP: „Am avut și în această dimineață un cutremur de 3,9, și ne așteptăm ca în perioada următoare să avem un număr ridicat de cutremure, dar sperăm să nu fie prea mari”.
Specialiștii de la Institutul pentru Fizica Pământului nu au, deocamdată, o explicație clară, însă oamenii din zonă se întreabă dacă nu cumva una dintre cauze ar putea fi extragerile de gaze de acolo.
Constantin Ionescu, director general al Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului: „Nu știm unde sunt localțiile în care se fac extrageri de gaze de șist, și nu ne putem pronunța în privința asta. Fenomenul este unul tectonic, așa l-am identificat noi”.
Autoritățile din Aninoasa vor să-i mute în containere pe localnicii din clădirile șubrede
Între timp, autoritățile din Hunedoara au decis să evacueze 500 de oameni, care stau în 11 blocuri din orașul Aninoasa. Clădirile vechi de peste 100 de ani sunt șubrezite serios după aceste cutremure. Chiar dacă pericolul este mare, cei mai mulți nici nu vor să audă de asta. Ba chiar au semnat declarații pe proprie răspundere că își asumă riscurile.
Localnică: „La primul cutremur, toată colonia se duce de râpă”.
Localnică: „Nimeni nu o luat o măsură până acum. Cu ce suntem noi de vină? Acum vine și mă evacuează?”
Autoritățile spun că sunt pregătite cu 170 de containere de tip modular, folosite inclusiv în perioada pandemiei. Vor să le instaleze pe stadionul din Aninoasa, și să îi mute pe oameni în ele.