Au procedat corect poliţiştii în cazul tânărului care a murit după ce a fost încătuşat? Ce arată necropsia

Ultima actualizare: 29-06-2020 20:23

O intervenție a polițiștilor s-a încheiat tragic, duminică seară, în centrul Capitalei. Un tânăr pe care îl încătușaseră, pentru că, spun ei, era violent, a murit sub ochii lor.

Într-o criză de furie, provocată probabil de consumul de droguri, bărbatul a încercat să distrugă inclusiv o terasă. Înainte să i se facă rău, polițiștii l-au descătușat, dar echipajul de urgență chemat nu l-a mai putut salva.

Atenție, detaliile vă pot afecta emoțional.

Tânărul a amenințat că se aruncă în fața mașinilor

 

Era puțin peste ora 21.00, când polițiștii de la secția 10 au fost chemați să-l liniștească pe un bărbat care amenința că se aruncă în fața mașinilor.

Când au ajuns la fața locului, tânărul de 30 de ani începuse deja să vandalizeze o terasă.

Martoră: "Venea de pe strada Mămulari, țipa că ”mă omoară politia”. S-a trântit aici în mijloc pe trecerea de pietoni. Era pe jumătate dezbrăcat. Părea disperat. Într-o stare de disperare totală."

Scenele, surprinse de camerele de supraveghere ale terasei, sunt analizate acum de anchetatori.

Cosmin Andreica, sindicatul EUROPOL: "Vorbim de un bărbat la busutul gol, foarte dezorientat. Se vedea că este într-o criză, pentru că avea o tulburare puternică de comportament. S-a legat de clienții de la terasă, la un moment dat și-a pierdut echilibrul și a picat peste mesele de la terasă."

Cătușe la mâini și la picioare

 

Inițial, polițiștii l-au încătușat pe bărbat doar la mâini, însă pentru că acesta a devenit agresiv și a lovit cu picioarele o polițistă, i-au pus cătușe și la picioare. Nu a durat foarte mult timp și individului i s-a făcut rău, așa că polițiștii l-au descătușat și au chemat o ambulanță.

Ciprian Romanescu, purtător de cuvânt Poliția Capitalei: "Asupra bărbatului au fost aplicate manevre de resuscitare, iar, din păcate, în jurul orei 22:30 a fost declarat decesul."

Primele rezultate ale necropsiei arată că pe trupul bărbatului nu există lovituri, însă procurorii așteaptă și testele de laborator, care vor dovedi dacă decesul a fost cauzat de o reacție violentă la anumite substanțe psihoactive. Rămâne însă următoarea întrebare: au procedat corect polițiștii când l-au încătușat?

Cosmin Andreica, sindicatul EUROPOL: "Au acționat foarte corect. Polițiștii folosesc mijloace de imobilizare în momentul în care o persoana reprezintă un pericol pentru sine sau pentru persoanele din jurul ei. De asemenea, cătușele sunt date jos imediat ce persoana încetează acțiunea violentă și nu mai reprezintă un pericol pentru cei din jur."

Ancheta a fost preluată de Parchetul de pe lângă Tribunalul București și de polițiștii de la Serviciul Omoruri.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO