Primii kilometri de autostradă din 2020. Traficul, deschis pe secțiunea Biharia - Borş
Încă un petic din Autostrada Transilvania, începută acum 16 ani, a fost inaugurat vineri. Este vorba despre o bucată de 5,3 kilometri, care începe la granița cu țara vecină, Ungaria și se termină pe un alt șantier al autostrăzii.
Tăierea panglicii, la pachet cu un nou punct de trecere a frontierei, s-a făcut cu fast, în prezenţa oficialilor din România și Ungaria.
Peticul de autostradă leagă România de Ungaria, aşa că a fost inaugurat şi un nou punct de frontieră, la Borş, în prezenţa miniştrilor de Externe din cele două ţări şi a ministrului român al Transporturilor.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Lucian Bode, ministrul Transporturilor: "Parte română şi-a îndeplinit obligaţiile la timp. Pentru secţiunea Biharia - Borş din Autostrada Transilvania a fost efectuată recepţia la terminarea lucrărilor, în data de 30 iulie 2020. Astăzi deschidem oficial traficul din ambele direcţii şi inauguram, totodată, şi punctul de control la trecerea frontierei de pe teritoriul Ungariei."
Peter Szijjártó, ministru de externe al Ungariei: "Colaborarea dintre noi şi vecinii noştri este determinată, în mare parte, de infrastructura comună pe care o avem."
Dacă la capătul vestic bucata din autostrada Transilvania duce în Ungaria, la capătul estic e şantier. Pentru porţiunea care leagă Biharia de Chiribiș şi până la Suplacu de Barcău abia s-au semnat contractele.
Lucian Bode, ministrul Transporturilor: "Avem semnate contracte pentru proiectare şi execuţie pe tronsoanele Chiribiș - Biharia, Zimbor - Poarta Salajului şi, de mâine, pe tronsonul Nuşfalău - Suplacu de Barcău, în total 55 de km."
Potrivit ministrului, la acest moment sunt în execuţie 25 de km din Autostrada Transilvania. Proiectul autostrăzii cu o lungime totală de 415 kilometri a fost iniţiat în 2001, început în 2004, dar este departe de a fi finalizat.
Contractul original al autostrăzii care a fost semnat şi ulterior reziliat cu compania Bechtel, a fost declarat pierdut de către miniştrii Transporturilor.
Din păcate, cei 5 kilometri deschişi acum reprezintă prima inaugurare din 2020.
Până la sfârşitul anului ar mai putea fi daţi în folosinţă aproape 50 de kilometri, astfel încât ţara noastră să aibă în total 900 de kilometri de autostradă, un record ruşinos la nivel european.