Atenționare de călătorie pentru șoferii români care trec prin Bulgaria. Avertismentul emis de MAE

coada masini trafic vama
Pro TV

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a emis o atenţionare de călătorie privind majorarea timpilor de aşteptare la tranzitarea punctelor de frontieră bulgare.

 

MAE îi informează pe cetăţenii români care intenţionează să călătorească în Republica Bulgaria sau să tranziteze teritoriul acestui stat către Grecia sau Turcia că, pentru perioada 21-24 iunie, sunt preconizaţi timpi mari de aşteptare la trecerea prin punctele de frontieră bulgare, cu precădere vineri pe sensul către Bulgaria şi luni pe sensul către România.

”În cazul cetăţenilor români care aleg să revină în România prin PTF Ruse, MAE recomandă acestora să pregătească în prealabil suma exactă pentru taxa de pod, şi anume 2 euro sau 4 leva, ori să efectueze plata cu cardul bancar. Astfel, timpii de aşteptare pentru procesarea şi eliberarea documentelor justificative (chitanţe, facturi, bonuri fiscale) pot fi diminuaţi considerabil. De asemenea, în punctele de frontieră bulgare funcţionează centre de colectare a taxelor, impozitelor sau amenzilor de circulaţie aplicate pe teritoriul Republicii Bulgaria, rămase restante. În cazul în care cetăţenii români se află într-una dintre aceste situaţii, aceştia vor fi obligaţi să îşi achite toate debitele către statul bulgar, plata urmând a fi efectuată numai cu card bancar”, arată MAE, potrivit News.ro.

Pentru evitarea creşterii timpilor de aşteptare, MAE recomandă cetăţenilor români să folosească pentru intrarea în România şi celelalte puncte de trecere a frontierei situate la graniţa cu Republica Bulgaria: precum PCTF Vidin-Calafat, PCTF Kardam- Negru Vodă, PCTF Silistra-Ostrov Călăraşi, PCTF Dobromir-Krushari şi PCTF Kainardzha-Lipniţa (deschise în orarul 08:00-20:00 şi doar pentru autovehicule cu masa totală admisă de până la 3,5t), PCTF Nikopol-Turnu Măgurele (feribot) (www.feribot-eurobac.ro), PCTF Svishtov - Zimnicea (feribot) (www.ferry.bg) şi PCTF Oryahovo-Bechet (feribot) (www.ferryboat.bg) şi PCTF Aydemir (Silistra) - Chiciu (Călăraşi) (feribot) (www.spikaferry.com).

Totodată, Ministerul Afacerilor Externe subliniază importanţa informării corecte a şoferilor români şi achiziţionării în timp util a vignetelor electronice pentru folosirea infrastructurii rutiere publice din Bulgaria, înainte de a intra pe teritoriul bulgar, în conformitate cu legislaţia în vigoare.

Citește și
coada pe podul de la Giurgiu
Atenționare de călătorie pentru Bulgaria. Avertismentul emis de MAE
Ce face azi Roxana Călin, doctoriţa care şi-a ucis şi tranşat rivala în dragoste. Crima pasională care a şocat România în anii ‘90

Autorităţile bulgare recomandă ca vigneta electronică să fie achiziţionată on-line prin intermediul paginii de internet www.bgtoll.bg, cu versiune în limba română: https://www.bgtoll.bg/ro/rovinieta-electronica, sau de la terminalele specifice montate în punctelor de frontieră.

În plus, MAE reiterează importanţa respectării regimului legal de viteză pe teritoriul bulgar (50 km/h în localităţi, 90 km/h pe drumurile naţionale şi 140 km/h pe autostradă) şi, mai ales, în zona de acţiune a indicatoarelor cu regim de interzicere/ restricţie/ limitare de viteză, unde pot fi montate camere fixe sau mobile tip radar.

”Recomandăm firmelor româneşti de transport internaţional de marfă sau pasageri care tranzitează teritoriul bulgar în această perioadă să ia măsurile adecvate pentru organizarea temeinică a itinerariilor de deplasare şi stabilirii programului de lucru al şoferilor prin luarea în considerare a unor timpi de aşteptare considerabil majoraţi la trecerea frontierelor”, adaugă MAE.

Informaţii suplimentare pot fi accesate astfel:

- cu privire la starea actuală a drumurilor – pe aplicaţia gratuită LIMA www.lima.api.bg, pe pagina de internet a Agenţiei “Infrastructura Rutieră” – www.api.bg şi la numărul de telefon 070013020, accesibil în regim non-stop;

- cu privire la situaţia zborurilor pe aeroportul Sofia – www.sofia-airport.eu; cu privire la starea vremii – pe site-ul www.weather.bg; cu privire la regimul vamal, la intrarea în Republica Bulgaria dinspre Republica Turcia, pe site-ul www.mae.ro/travel-conditions/3677 (Condiţii de călătorie în Republica Bulgaria, titlul Reglementări vamale) şi pe pagina de internet a Agenţiei „Vămi” din Republica Bulgaria – www.customs.bg; cu privire la e-vinieta şi sistemul e-TOLL - pe pagina de internet www.bgtoll.bg; cu privire la situaţia circulaţiei prin punctele de trecere a frontierei bulgare – pe site-ul www.mvr.bg.

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Sofia: +35929712858 şi +35929733510, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă au la dispoziţie telefonul de permanenţă al misiunii diplomatice a României în Republica Bulgaria: +359879440758.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor web http://sofia.mae.ro, https://ec.europa.eu/consularprotection/content/travel-advice_ro, www.meteoalarm.org, www.mae.ro.

De asemenea, pentru o informare în timp real cu privire la timpii de aşteptare din punctele de trecere a frontiere de pe teritoriul României, MAE recomandă cetăţenilor români consultarea paginii Poliţiei de Frontieră Române, disponibilă la https://www.politiadefrontiera.ro/ro/traficonline/?vt=1.

Articol recomandat de sport.ro
Acuzații grave înainte de Spania - Anglia: "Au trișat! Finala este deja decisă?"
Acuzații grave înainte de Spania - Anglia: "Au trișat! Finala este deja decisă?"
Citește și...
Un autocar s-a răsturnat pe DN2. Patru persoane, inclusiv un copil, au fost rănite după ce șoferul ar fi adormit la volan
Un autocar s-a răsturnat pe DN2. Patru persoane, inclusiv un copil, au fost rănite după ce șoferul ar fi adormit la volan

Patru persoane, inclusiv un copil, au fost rănite uşor după ce un autocar cu 59 de pasageri, înmatriculat în Bulgaria, s-a răsturnat pe Dn2, în apropierea localităţii Pufeşti, din judeţul Vrancea. Şoferul vehiculului ar fi adormit la volan.

Atenționare de călătorie pentru Bulgaria. Avertismentul emis de MAE
Atenționare de călătorie pentru Bulgaria. Avertismentul emis de MAE

Ministerul Afacerilor Externe a lansat o atenționare de călătorie pentru cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Bulgaria.

 

Bulgaria organizează al şaselea rând de alegeri anticipate în trei ani. Instabilitatea este la cote foarte ridicate
Bulgaria organizează al şaselea rând de alegeri anticipate în trei ani. Instabilitatea este la cote foarte ridicate

Bulgarii se îndreaptă duminică spre urne nu numai pentru alegerile europarlamentare, ci şi pentru al şaselea scrutin legislativ din ultimii trei ani. 

Recomandări
Politico: Imperiul Habsburgic contraatacă. Planul pus la cale de Viktor Orban pentru a deveni noul împărat al Europei
Politico: Imperiul Habsburgic contraatacă. Planul pus la cale de Viktor Orban pentru a deveni noul împărat al Europei

Jurnaliștii de la Politico au scris despre mișcarea făcută de premierul maghiar Viktor Orban în speranța de a prelua frâiele Europei, poziție la care râvnește de multă vreme.

Zile de foc în România, la începutul săptămânii viitoare. Cod roşu şi portocaliu de caniculă în toată ţara. Maximele termice
Zile de foc în România, la începutul săptămânii viitoare. Cod roşu şi portocaliu de caniculă în toată ţara. Maximele termice

Meteorologii au emis noi avertizări Cod roşu şi Cod portocaliu de caniculă, val de căldură intens şi persistent şi disconfort termic deosebit de accentuat, valabile pe parcursul zilelor de luni şi marţi în întreaga ţară.

Caniculă în București: Primăria Capitalei a distribuit mii de sticle cu apă Serviciului de Ambulanță, DGASMB și Jandarmeriei
Caniculă în București: Primăria Capitalei a distribuit mii de sticle cu apă Serviciului de Ambulanță, DGASMB și Jandarmeriei

Primăria Capitalei a distribuit 15.000 de sticle de apă către trei instituţii care în această perioadă de caniculă au echipe pe teren.