Atac armat în Australia. Șase oameni, între care doi polițiști, au fost uciși
Şase persoane, printre care doi tineri poliţişti, au murit în timpul unui schimb de focuri şi al asediului unei proprietăţi izolate din statul australian Queensland, a anunţat marţi poliţia.
Patru agenţi de poliţie au sosit luni, la sfârşitul după-amiezii, pe o proprietate de lângă orăşelul Wieambilla, la circa 300 km nord-vest de Brisbane, conform AFP.
"Imediat ce au intrat pe proprietate, au fost ciuruiţi de focuri de armă (...) nu au avut nicio şansă", a declarat preşedintele sindicatului poliţiştilor din Queensland, Ian Leavers.
"Doi poliţişti au fost executaţi cu sânge rece", a adăugat el, precizând că este vorba despre o femeie şi un bărbat de 26 şi, respectiv 29 de ani, care se alăturaseră forţelor de poliţie în ultimii doi ani.
Un vecin în vârstă de 58 de ani a fost şi el împuşcat şi "declarat decedat pe loc" de poliţie. O anchetă era în desfăşurare marţi.
Alţi doi poliţişti au suferit răni uşoare şi au fost transportaţi la spital.
Imagini aeriene de la faţa locului arătau o casă obişnuită, cu acoperiş de zinc, un vehicul ars şi fum încă prezent în jurul proprietăţii.
După primele focuri de armă, o echipă specială de intervenţie formată din peste zece membri şi cu sprijin aerian a fost trimisă la faţa locului.
Puţin după ora locală 22:30 (12:30 GMT), după un asediu de mai multe ore, trei suspecţi - doi bărbaţi şi o femeie - au murit. Identităţile lor nu au fost dezvăluite.
Potrivit media locale, poliţia efectua căutări în legătură cu dispariţia în 2021 a unui fost director de şcoală primară.
Proprietatea era înregistrată pe numele fratelui şi al cumnatei bărbatului dispărut, mai afirmă presa.
Conform acesteia, fratele dispărutului scria în mod regulat pe site-uri dedicate teoriilor complotiste care denunţau "societăţile secrete" şi "operaţiunile sub steag fals" ale serviciilor secrete.
Incidentele armate sunt rare în Australia, ţară cu una din cele mai stricte legislaţii în privinţa armelor de foc.
Armele automate şi semiautomate sunt fost interzise după masacrul din 1996 de la Port Arthur, în Tasmania, când un agresor solitar a împuşcat mortal 35 de persoane.
Prim-ministrul Anthony Albanese a calificat drept "oribile" evenimentele de la Wieambilla, vorbind despre "o zi sfâşietoare pentru familiile şi prietenii poliţiştilor din Queensland care şi-au pierdut viaţa făcându-şi datoria".
Autorităţile din Queensland au dat ordin ca drapelele să fie coborâte în bernă pe clădirile guvernamentale.