Asigurarea obligatorie a locuinței s-ar putea scumpi. Ce prevede proiectul de modificare a legii

Ultima actualizare: 25-12-2019 15:52
locuinte, blocuri
Pro TV

Viitoarele polițe obligatorii pentru locuințe vor include, pe lângă riscurile de cutremur, inundații și alunecări de teren, și pe cel de furtună, în baza unui document pregătit de autorități și analizat de Profit.ro.

De asemenea, va fi liberalizat accesul în acționariatul societății care emite polițe obligatorii pentru locuințe, inclusiv prin ofertă publică, iar acționarii vor putea deține până la 25% din acțiuni, de la 15% în prezent.

Totodată, este avut în vedere ca toate locuințe din România să fie asigurate, indiferent că sunt sau nu utilizate în acest scop. Proiectul a fost gândit la nivel parlamentar, precizează profit.ro.

Același act normativ mai prevede însă că proprietarii care nu-și asigură locuințele nu vor mai fi amendați, fiind propusă abrogarea prevederilor privind sancțiunile din Legea 260/2008, care impun amenzi cuprinse între 100 și 500 de lei în cazul lipsei poliței PAD.

Totodată, proiectul de lege prevede ca suma asigurată și prima aferentă să fie exprimate în moneda națională, iar Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) va putea să actualizeze sumele respective prin legislație secundară, cu avizul prealabil al Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice.


Articolul integral poate fi citit pe profit.ro.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO