Armele care au schimbat cursul războiului din Ucraina. Cinci sisteme de luptă primite de la aliați
Ucrainenii au reușit performanța să țină piept armatei Rusiei, cu ajutor Occidental cel puțin în materie de armament și logistică. Iată cinci arme moderne care le-au permis ucrainenilor să schimbe situația în favoarea lor.
M142 HIMARS
Sistemul de rachete de artilerie de mare mobilitate M142 (HIMARS) au avut un impact major în războiul din Ucraina. Sistemul, produs de Lockheed Martin, este un ansamblu ușor de lansare de rachete multiple (MRLS), care a fost introdus pentru prima dată la începutul anului 1993.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Cu o rază de acțiune de până la 300 de mile, a oferit forțelor ucrainene o platformă mobilă care poate ținti pozițiile rusești și care poate fi imediat mutată, înainte ca inamicul să poată riposta, arată Business Insider.
FGM-148 Javelin
Sistemele antitanc portabile, inclusiv FGM-148 Javelin, au avut un rol cruciale în oprirea ofensivei rusești, și au distrus sute de tancuri inamice.
Javelin a fost folosit prima dată în 1996 și de atunci a fost modernizat continuu. A fost utilizat pe scară largă de forțele americane în Irak și Afganistan. La fel ca și AT4 - suedez și NLAW – produs în Marea Britanie, Javelin s-a dovedit a fi eficient împotriva tancurilor inamice.
Lansatorul permite ghidare automată în infraroșu și are o funcție care derutează inamicul, care nu poate riposta imediat
Focosul său HEAT (High-Explosive Anti-Tank) este capabil să lovească tancurile moderne acolo unde blindajul vehiculului este cel mai subțire, și poate fi folosit și împotriva fortificațiilor.
Tancul T-72
Înainte de invazia rusească din februarie, Ucraina avea deja suficiente tancuri T-72 MBT din era sovietică. Unele au fost sacrificate pentru piese de schimb, dar și alte țări ex-sovietice
precum Polonia și Macedonia de Nord au ajutat la refacerea stocurilor de piese și tancuri.
Și rușii au contribuit fără să vrea la reparațiile acestora, prin sutele de asemenea tancuri abandonate în Ucraina, care au fost apoi folosite împotriva lor. Vehiculele capturate au fost rapid reparate și readuse în funcțiune.
R-360 Neptun
R-360 Neptun, bazat pe racheta antinavă sovietică Kh-35, a avut succes când a lovit fregata rusă Amiral Essen la începutul lunii aprilie, iar câteva săptămâni mai târziu a scufundat crucișătorul Moskva, nava amiral a Flotei Marinei Ruse de la Marea Neagră.
Lovit cu două asemenea rachete, crucișătorul din clasa Slava a fost cea mai mare navă de război scufundată în luptă de la cel de-al Doilea Război Mondial.
Chiar dacă R-360 Neptun nu a fost folosit prea mult de când nava amiral a flotei de la Marea Neagră a Marinei Ruse a fost trimisă pe fundul mării, cu siguranță a contribuit la îndepărtarea rușilor din apele teritoriale ale Ucrainei.
Obuzierul M777 de 155 mm
O altă armă care a jucat un rol determinant este obuzierul ușor M777 de 155 mm.
SUA au trimis Ucrainei aproximativ 126 de asemenea piese de artilerie mobilă, împreună cu 226.000 de cartușe de muniție. „Triple 7”, așa cum este cunoscut, este remarcabil datorită dimensiunilor mici raportate la puterea de foc.
Ucrainenii au primit, de asemenea, obuzul M795 care are o rază de acțiune de aproximativ 70 de metri, aproximativ egală cu puterea de foc distructivă a unei rachete Hellfire, dar pentru o fracțiune din costul acesteia.
Sursa: Business Insider
Etichete: razboi in ucraina, arme, Javelin,
Dată publicare:
03-11-2022 18:20