Armata Română va avea 48 de avioane F-16 până în 2020

Ultima actualizare: 05-09-2017 23:01

În cel mult 3 ani, Armata Română va avea 48 de avioane F-16, a declarat joi Ministrul Apărării Naţionale, Adrian Ţuţuianu, venit la baza militară de la Mihail Kogălniceanu pentru o ceremonie aparte.

Este vorba despre certificarea NATO a Detaşamentului canadian pentru misiunea de poliţie aeriană. Ţuţuianu a mai spus că sunt în lucru 8 programe de înzestrare a armatei. Iar flota năvală va fi dotată cu încă 4 corvete.

Contractele de înzestrare a Armatei Române sunt în plină desfăşurare, a anunţat Ministrul Apărării, care promite că, în curând, România îşi va putea asigura securitatea spaţiului aerian.

Adrian Țuțuianu, ministrul Apărării: ”În data de 27 septembrie vom aduce încă 3 avioane să completăm escadrila de 12 cu F16, intenţia noastră este că în următorii ani, 2019, 2020, să completăm dotarea forţelor aeriene cu încă 36 de avioane F16, cu precizarea că ne-am dori ca cel puţin o escadrilă să fie F35.”

Până atunci, partenerii NATO sunt cei care ne ajută în misiunile de poliție aeriană. Astăzi, românilor li s-au alăturat 135 de militari canadieni şi 4 avioane de lupta CF18 HORNET.

Un astfel de avion costă peste 35 de milioane de dolari şi atinge în 20 de secunde, plafonul de 11 kilometi. Are 4 acrosamente de arme pe fiecare aripa şi cară câte 3 tipuri de rachete şi bombe.

Avioanele vor patrula timp de 4 luni de zile alături de MIG 21 LANCER. Forţele Aeriene Canadiene iau parte la această misiune, alternativ cu alte naţiuni aliate, ca parte a operaţiunii Reassurance.

Lt. col. Mark Hickey"Avionul poate lupta în prima linie, are un echipament care poate asigura lupta aer aer, aer- sol şi aici vom asigura apărarea aer aer.”

În plus, sunt în lucru şi alte contracte de înzestrare a armatei. În următorii 7 ani, flota năvală a României va fi dotată cu încă 4 corvete.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO