Armata Română se întărește serios pentru 2024. Două submarine se află pe lista marilor investiții
Marea Neagră este o prioritate pentru Armata Română în anul 2024. Declarată „punct de importanță strategică NATO”, la summitul de la Vilnius, Ministerul Apărării pregătește măsuri care vor îmbunătăți capacitatea de apărare a României, în zonă.
Vorbim de extinderea bazei de la Mihail Kogălniceanu, modernizarea unor nave cu rachete de coastă, dar și de achiziția de submarine și sisteme antidronă.
Ministerul Apărării vrea să investească de la anul 2,5 miliarde de lei în Baza militară Mihail Kogălniceanu. Va fi un adevărat "portavion terestru", spun surse militare. Baza va avea mai multe locuri de cazare și va fi extinsă cu aproximativ 30%. Astfel va fi cea mai mare din sud-estul Europei.
La capitolul investiții, departamentul pentru armament susține că e în discuții avansate cu Franța pentru achiziția a două submarine iar în primele luni ale anului 2024 va începe modernizarea navelor purtătoare de rachete ale Forțelor Navale. Acestea vor fi dotate cu sisteme de racheta noi. Pe lângă acestea vom avea și două nave vânătoare de mine, cumpărate deja de la Marea Britanie.
Moscova s-a înfuriat
Spațiul aerian al Marii Negre va fi păzit cu mai multe avioane F-16, întrucât vor sosi în țară o parte din cele 32 de aparate cumpărate din Norvegia cu aproape 400 de milioane de euro.
Totul depinde și de pregătirea piloților, iar România intră în 2024 cu un centru european de instruire inaugurat la Fetești. Aici ar trebui să se antreneze și piloții ucraineni care vor primi din Olanda și Danemarca aerovane F-16 produse de americani.
Decizia a înfuriat Rusia, care a amenințat că țările NATO care le vor găzdui vor fi atacate cu rachete.
Maria Zaharova, purtătorul de cuvânt al Ministerului Rus de Externe: ”Ținând cont că o parte importantă din infrastructura aeronautică a Ucrainei a fost distrusă, este posibil că aceste avioane de luptă americane să fie în baze militare din afara țării, în Polonia, Slovacia și România. Pentru Armata Rusă, avioanele de luptă care participă la conflict din partea Armatei Ucrainene, vor fi o țintă legitimă de distrus, indiferent de unde decolează.”
Tot în zona Marii Negre va fi amplasat și un sistem modern de apărare împotriva dronelor și este planificat o parte din cel mai amplu exercițiu NATO organizat vreodată în Europa. Defender 2024 va reuni militari și tehnică de luptă din 32 de țări. Antrenamentele se vor desfășura în februarie și martie.