Incendiul de padure din Dornisoara, care a izbucnit vineri, a fost localizat
Un incendiu puternic a izbucnit sambata intr-o zona impadurita din muntii judetului Bacau, peste zece hectare de litiera, cioate si busteni uscati fiind cuprinse de flacari.
UPDATE 15:55 Incendiul de padure din localitatea suceveana Dornisoara, care a izbucnit vineri seara si a afectat aproximativ 13 hectare de vegetatie, a fost localizat, iar peste 250 de pompieri intervin, duminica, pentru stigerea acestuia, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Potrivit purtatorului de cuvant al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) Suceava, Marian Ruscan, incendiul a fost localizat si se lucreaza la lichidarea acestuia.
El a precizat ca in zona intervin 260 de pompieri militari, 186 de la ISU Suceava, cate 20 din cadrul ISU Neamt si ISU Iasi, 34 de la ISU Bistrita, dar si 40 de lucratori silvici si voluntari de la SVSU Poiana Stampei.
Incendiul de padure din Dornisoara a izbucnit, vineri seara, dupa ce in zona, saptamana trecuta, a mai fost inregistrat un alt incendiu stins dupa cinci zile.
Seful ISU Suceava, colonel Ion Burlui, a declarat ca interventia este dificila, intrucat focul a cuprins vegetatie forestiera de la cota 1600, iar autospecialele pot urca doar pana la cota 1200.
El a precizat ca de la cota 1200, toate materialele sunt carate de pompieri care trebuie sa urce o panta cu inclinatie de 40 la suta.
60 de pompieri si angajati ai Directiei Silvice incearca sa limiteze extinderea focului.
Potrivit Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) Bacau, incendiul se manifesta de aproximativ 24 de ore in zona localitatii Straja, flacarile extinzandu-se cu repeziciune din cauza vantului puternic si a vegetatiei foarte uscate.
Pana acum, au fost afectate peste zece hectare de litiera, cioate si busteni uscati dintr-o zona impadurita a muntilor din judetul Bacau.
"In cursul zilei de astazi (n.r.- sambata), 50 de pompieri militari si civili au fost mobilizati in zona pentru a incerca, intr-o prima faza, izolarea focarului de incendiu si limitarea extinderii acestuia. Flacarile se manifesta tot intr-un areal greu accesibil, in care nu se poate interveni cu autospecialele cu apa. De aceea, cu sprijinul primariei din comuna, se transporta apa cu butoaiele pana spre zona focarului. Din pacate, vantul ne creeaza cele mai mari probleme astfel incat nu putem estima care va fi suprafata finala afectata si nici cand va fi lichidat incendiul", a declarat, sambata, purtatorul de cuvant al ISU Bacau, Andrei Grecu.
Un alt incendiu se manifesta de patru zile in comuna Agas, fiind afectate 40 hectare de zona impadurita, iar pompierii au reusit, in cele din urma, prin crearea unei fasii lata de 10 metri, izolarea focarului. In prezent, fortele de interventie al ISU Bacau actioneaza pentru lichidarea incendiului.
Incendiul de vegetatie uscata din zona Tarsogul Mare, comuna Agas, continua sa se extinda cu repeziciune, in conditiile in care, intr-o singura zi, suprafata afectata a crescut de la 10 la 40 de hectare.
"Incendiul s-a extins deoarece se creeaza o zona tampon de aproximativ 200 de metri intre focar si fasia realizata prin defrisarea padurii si destelenirea terenului pe o latime de zece metri. Altfel, munca pompierilor si a silvicultorilor ar fi in zadar si ar exista riscul scaparii incendiului de sub control. In plus, nu se poate intra in focar pentru a se actiona deoarece exista munitie neexplodata in zona respectiva din timpul razboaielor mondiale", a declarat, vineri, purtatorul de cuvant al ISU Bacau, Andrei Grecu.
De altfel, in ultimele zile, in urma asanarii terenului pe anumite portiuni, pirotehnistii au gasit 11 tuburi de cartus, de calibru 7,22 mm, si un proiectil exploziv, de calibru 100 milimetri.
Reprezentantii ISU Bacau sustin ca flacarile nu au ajuns la coronamentul padurii in care incendiul se manifesta, insa acest pericol nu este exclus. Totodata, pompierii bacauani nu au putut estima cand va fi lichidat acest incendiu, a carui cauza nu a fost deocamdata stabilita.
Suceava: Pompierii au lichidat unul dintre incendiile de padure si au plecat sa stinga altul
Incendiul de padure din localitatea Gura Haitii, judetul Suceava, a fost lichidat, sambata dupa-amiaza, iar pompierii care intervenisera in zona au plecat spre localitatea Rusca din comuna Dorna Arini, unde a izbucnit un alt incendiu de vegetatie uscata si padure.Purtatorul de cuvant al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) Suceava, Dan Morosanu, a declarat ca incendiul din localitatea Gura Haitii, izbucnit joi si care a afectat 15 hectare de vegetatie uscata si padure, a fost lichidat. El a precizat ca pompierii care au actionat in zona au plecat spre localitatea Rusca din comuna Dorna Arini pentru a interveni pentru stingerea unui alt incendiu izbucnit sambata dupa-amiaza, fiind afectate 1,5 hectare de vegetatie uscata si padure.
Morosanu a mentionat ca incendiul din Rusca a fost localizat.
Totodata, purtatorul de cuvant al ISU Suceava a spus ca, duminica dimineata, noi forte de interventie vor fi trimise la Dornisoara, unde focul a cuprins 13 hectare de vegetatie forestiera. Incendiul de padure din Dornisoara a izbucnit, vineri seara, dupa ce in zona, saptamana trecuta, a mai fost inregistrat un alt incendiu stins dupa cinci zile.
Seful ISU Suceava, colonel Ion Burlui, a declarat ca interventia este dificila, intrucat focul a cuprins vegetatie forestiera de la cota 1600, iar autospecialele pot urca doar pana la cota 1200. El a precizat ca de la cota 1200, toate materialele sunt carate de pompieri care trebuie sa urce o panta cu inclinatie de 40 la suta.
La incendiul din Dornisoara din zona Piciorul Zgarciului intervin 70 de pompieri militari de la ISU Suceava, 32 de pompieri de la ISU Bistrita, cate 20 de pompieri militari de la ISU Iasi si ISU Neamt, dar si 30 de silvicultori de la Ocolul silvic Tihuta-Colibita si Ocolul silvic Dorna Candrenilor.
Sursa: Mediafax
Etichete: incendiu, Bacau, pompieri, vegetatie, suceava, isu, padure, moldova,
Dată publicare:
12-05-2013 07:39