Arafat: Înţeleg că factura depăşeşte 10.000 lei la masă la unele localuri de noapte. Ce te interesează o amendă de 5.000 lei?
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, afirmă că este nevoie de o "măsură dură" pentru localurile care nu respectă regulile de prevenire a răspândirii virusului SARS-CoV-2
Arafat arată că atât în Bucureşti, cât şi în alte zone din ţară localurile sunt "o problemă majoră" prin faptul că nu respectă regulile de protecţie sanitară.
"Localurile din Bucureşti într-adevăr reprezintă o problemă majoră şi nu numai în Bucureşti. Din păcate, pe linia de amenzi este o problemă cu care ne confruntăm. De altfel, domnul ministru Bode a zis foarte clar că urmează să se amendeze o lege prin care astfel de localuri să fie închise şi sigilate timp de două săptămâni la fiecare încălcare, pentru că se pare că amenzile nu au impactul scontat. Sunt localuri de noapte la care la masă stai şi înţeleg că factura depăşeşte 10.000 de lei la o masă şi dacă la o masă faci 10.000 de lei ce te interesează că vine poliţistul şi-ţi dă amendă de 5.000 de lei pentru noaptea respectivă, că nu are voie să-ţi dea mai multe amenzi odată? Şi atunci aceste zone care încalcă regulile trebuie să fie luată o măsură mai aspră cu ele pentru că, în final, noi nu trebuie să protejăm pe cei care doresc să încalce legea şi încalcă legea, noi trebuie să protejăm pe cei care nu vor să încalce legea şi care vor să-şi desfăşoare activităţile în condiţiile prevăzute de ordinele miniştrilor şi de dispoziţiile legale care există”, a declarat Raed Arafat, marţi seară, la Digi 24, conform news.ro.
El a subliniat că este nevoie de o "măsură dură" pentru cei care administrează aceste localuri, iar o astfel de măsură poate fi suspendarea temporară a activităţii.
CITEȘTE ȘI: Ce restricții ar urma să intre în vigoare în București, în locul carantinei generale. Anunțul DSP
Arafat a vorbit şi despre posibilitatea limitării "activităţilor neesenţiale".
"Putem să ne aşteptăm la anumite reglementări în următoarea perioadă care unu: să intensifice controalele în mecanismele care există deja şi care sunt aprobate şi este posibil să apară unele reguli care să fie aplicate pe durata week-endului, tocmai să nu impacteze activităţile esenţiale, dar să limiteze activităţile neesenţiale. Putem să vedem că alte ţări sunt din nou cu măsuri mult mai dure. Noi nu am fost adepţii unor măsuri dure, unor măsuri radicale, dar nici nu putem să stăm să vede cum unii încalcă regulile sau nu respectă regulile şi cum spitalele sunt pline cu pacienţi”, a adăugat Arafat.