Ce restricții ar urma să intre în vigoare în București, în locul carantinei generale. Anunțul DSP

×
Codul embed a fost copiat

Bucureştiul a trecut de pragul de 6 infectări la mia de locuitori, spitalele mai au puţine locuri libere la terapie intensivă, iar autorităţile bâjbâie în căutarea unor soluţii.

Deși din experiența altor localități și Capitala ar trebui să intre în carantină, acest lucru nu se va întâmpla în zilele următoare, spune ministrul Sănătății. Oficialul consideră însă că este nevoie de noi restricții.

Deşi, din experienţa altor localităţi, şi Capitala ar trebui să intre în carantină, acest lucru nu se va întâmpla în zilele următoare, spune ministrul Sănătăţii. Oficialul consideră însă că este nevoie de noi restricţii.

O măsură ar fi închiderea magazinelor la ora 18, de pildă. Iar o altă propunere se referă la carantină pe timpul weekendului. Pe de altă parte, şcolile şi grădiniţele, rămân deschise.

Comitetul pentru situaţii de urgență ar trebui să anunţe miercuri ce decizii vor fi luate în legătură cu situația din Capitală.

Citește și
CTP - 5
Cristian Tudor Popescu: ”Chiar dacă pui carantină, cel puțin o lună nu vor scădea infectările”

Guvernul ia în considerare mai multe variante de restricţii, atât pentru localităţile cu rata de infectare de peste 6 la mie, dar şi măsuri speciale în weekend, pentru toată ţara.

O variantă ar fi reducerea orelor de funcţionare pentru marile magazine, la sfârşit de săptămână. Iar o altă propunere este ca magazinele din localităţile cu o rată de incidenta de peste 6 la mie să se închidă la ora 18:00, în fiecare zi.

Oficial, premierul nu a anunţat nimic, deşi Bucureştiul a ajuns la o rată de infectare de 6,22 la mie.

Florin Cîțu: „Această cifră este una din informații atunci când luăm în calcul carantinarea sau nu. Niciodată nu s-a carantinat doar la 6 la mie.”

Şi Ministrul Sănătăţii a vorbit despre noi restricţii, dar a evitat să dea detalii.

Vlad Voiculescu: „Nicio măsură nu poate fi exclusă, niciodată cât e vorba de sănătatea oamenilor, dar nu vorbim de carantinarea în zilele imediat următoare. Asta înseamnă că în cele câteva sătămâni pe care le mai avem până de Paștele ortodox trebuie să luăm măsuri pentru a fi în siguranţă.”

Între timp, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu a cerut ca legislaţia să fie modificată, astfel încât şcolile şi grădiniţele din Capitală să rămân deschise, chiar dacă rata de infectare a trecut de 6 la mie.

„Elevii vor merge la scoala până la instituirea carantinei, cu restricţiile deja cunoscute, în cf cu scenariile verde galben roşu”, spune Sorin Cîmpeanu.

În schimb, autorităţile încă se gândesc cum să înăsprească amenzile şi anunţă un val de controale fără precedent.

Alin Stoica, prefectul Capitalei: „Am dispus înăsprirea controalelor, mai ales în zonele care ştiţi că sunt problematice şi căutam baza legală pentru a-i suspendă pe cei care nu respectă.”

Cei mai mulţi membri ai comitetului au cerut menţinerea actualelor restricţii. Cu o diferență- să fie luate măsuri clare pentru a evita aglomeraţia în locuri precum magazine şi zone de agrement. Deşi alte localităţi au intrat în carantină după ce rata de infectare a trecut de 6 la mia de locuitori, autorităţile spun că situaţia Capitalei este diferită. Asta pentru că are aproximativ 25% din economia ţării şi o populaţie mare.

Restricțiile propuse de DSP pentru București

 

Printre principalele măsuri anunțate de DSP se numără închiderea magazinelor la ora 18:00 în cursul săptămânii și la ora 16:00 în weekend, închiderea locurilor de joacă și a afterschool-urilor și limitarea numărului de clienți din magazine, conform Hotnews.

- Obligativitatea instituțiilor și autorităților publice de a face la intrarea în sediu triaj epidemiologic și de a asigura dezinfectarea mâinilor

- Obligativitatea de a asigura programul decalat al angajaților, atât la nivelul aurotităților publice, cât și la nivelul operatorilor economici

- Participarea zilnică în sistem online a preșcolarilor și elevilor din unitățile de învățământ

- Interzicerea organizării de evenimente sau activități private pentru copii în spații închise precum afterschool-urile

- Închiderea locurilor de joacă amenajate pentru copii în parcuri, între blocuri

- Interzicerea activităților și competițiilor sportive pentru amatori. Cele profesioniste rămân deschise.

- Pentru spațiile comerciale - magazine, hipermarketuri, mall-uri - obligativitatea de respectare a spațiului de 4 metri pătrați pentru fiecare persoană, distanță de 2 metri între persoane.

- Fiecare comerciant trebuie să facă un calcul pe suprafața utilă pe care o are.

- La evenimentele private - înmormântări, cununii, botezuri - număr maxim de 16 persoane, care include și persoanele care oficiază slujba religioasă. 

- Este interzisă desfășurarea de activități în cluburi, baruri discoteci. Terasele rămân deschise, dar cu respectarea regulilor.

Propunerile au fost anunțate marți seară, la Digi 24, de către directorul adjunct al DSP București, Florentina Iacob.
 

Citește și...
Viața în carantină, în Ilfov. Autoritățile se fac că aplică restricțiile, oamenii se fac că le respectă
Viața în carantină, în Ilfov. Autoritățile se fac că aplică restricțiile, oamenii se fac că le respectă

Aproape jumătate dintre localitățile din România aflate în carantină sunt în jurul Capitalei. Mai exact, 18 comune și orașe din județul Ilfov, unde rata de infectare depășește și 8 la mia de locuitori.

Cristian Tudor Popescu: ”Chiar dacă pui carantină, cel puțin o lună nu vor scădea infectările”
Cristian Tudor Popescu: ”Chiar dacă pui carantină, cel puțin o lună nu vor scădea infectările”

Gazetarul Cristian Tudor Popescu este de părere că, dacă se va decide carantinarea Bucureștiului, acest lucru nu va presupune și o scădere automată a numărului de cazuri noi.

Prefectul Capitalei: De mâine, elevii ar trebui să învețe online. Așteptăm propunerea ISMB
Prefectul Capitalei: De mâine, elevii ar trebui să învețe online. Așteptăm propunerea ISMB

Prefectul Capitalei, Alin Stoica, a anunţat că, potrivit legii, toți elevii din București ar trebui să învețe doar online de miercuri, 24 martie, deoarece incidența cazurilor de Covid-19 a depășit 6 la mia de locuitori.

Recomandări
Planul Roşu de Intervenție, activat la Spitalul de Copii din Timișoara. Circa 90 de persoane au fost evacuate
Planul Roşu de Intervenție, activat la Spitalul de Copii din Timișoara. Circa 90 de persoane au fost evacuate

ISU Timiş a activat, sâmbătă dimineaţă, Planul Roşu de Intervenţie la Spitalul de Copii "Louis Ţurcanu" din Timişoara, în urma degajării de fum de la un aparat RMN.

Sanna Marin, premierul Finlandei, „brutal” de sinceră: Fără ajutorul SUA, Europa nu este foarte puternică în fața Rusiei
Sanna Marin, premierul Finlandei, „brutal” de sinceră: Fără ajutorul SUA, Europa nu este foarte puternică în fața Rusiei

Când și în ce condiții, negociem pacea pentru Ucraina? Par să fie întrebările la ordinea zilei, în cancelariile occidentale.

Țările de Jos nu se mai împotrivesc aderării României la spațiul Schengen, dar se opun intrării Bulgariei
Țările de Jos nu se mai împotrivesc aderării României la spațiul Schengen, dar se opun intrării Bulgariei

Țările de Jos se opun aderării Bulgariei în spațiul Schengen, dar au dat unde verde României și Croației. Și Suedia a aprobat aderarea României la spațiul comunitar.