Arafat, despre situația din Liban: "Depăşeşte capacitatea majorităţii ţărilor din lume"

Raed Arafat, despre un vaccin anti-COVID: ”Nu va rezolva instantaneu situaţia pentru că ai nevoie de miliarde de doze”
Inquam/ George Calin

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat, sâmbătă, că acest stat nu poate să rămână singur, fiind "o situaţie care depăşeşte capacitatea majorităţii ţărilor din lume".

"Toate aceste eforturi concentrate vor duce la sosirea astăzi în Liban a primelor ajutoare, a primului sprijin pe care-l trimitem pe linie medicală. Cele două avioane (...) sunt cu materiale sanitare, cu medicamente care au fost achiziţionate sau repartizate de la rezervele statului şi care vor ajunge la cei care au nevoie de ele în Liban. Într-o situaţie cum este cea prin care a trecut acum Libanul nu se poate să rămână cineva singur. Este o situaţie care depăşeşte capacitatea majorităţii ţărilor din lume şi este normal să existe o solidaritate, iar acest lucru pe care-l facem nu este decât un foarte mic gest, pe lângă tot ce trebuie să facem în viitor ca să sprijinim Libanul să-şi revină din acest dezastru", a afirmat Raed Arafat.

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a precizat că, prin ajutorul medical trimis în Liban, Guvernul României îşi exprimă solidaritatea şi empatia profundă faţă de poporul libanez.

"Libanul este o ţară apropiată societăţii româneşti, în care trăieşte şi un număr important de români, iar gândurile noastre şi întreaga noastră compasiune se îndreaptă către locuitorii din Beirut afectaţi de această tragedie. Gândurile noastre şi întreaga noastră compasiune se îndreaptă către locuitorii din Beirut afectaţi de această tragedie. Permiteţi-mi să adresez, în numele Guvernului României, condoleanţe familiilor îndoliate şi urări de însănătoşire grabnică celor răniţi în urma acestor evenimente tragice, iar cetăţenilor libanezi care trăiesc în România, dar care au rude în Liban, poate chiar la Beirut, le transmit că societatea românească este alături de ei în aceste clipe grele. În contextul luptei împotriva pandemiei, am învăţat că cel mai important lucru este solidaritatea", a afirmat Aurescu.

El şi-a exprimat speranţa că echipamentele medicale trimise din România vor fi de ajutor cadrelor medicale libaneze din prima linie.

Citește și
Imagini după explozia din Beirut, Liban - 9
Economia libaneză s-ar putea contracta în acest an cu 20%-25%, după explozia din Beirut

"Le transmit prietenilor libanezi un singur lucru: nu sunteţi singuri", a mai spus ministrul Afacerilor Externe.

Sprijinul României pentru Liban

 

Premierul Ludovic Orban a semnat vineri decizia privind folosirea cantităţii de 2.000 de flacoane de ceftriaxone din rezerva de mobilizare ca ajutor umanitar extern de urgenţă pentru înlăturarea urmărilor dezastrului provocat de explozia din capitala Libanului - Beirut.

''Se aprobă folosirea cantităţii de 2.000 de flacoane de ceftriaxone din rezerva de mobilizare din domeniul sănătăţii ca ajutor umanitar extern de urgenţă pentru înlăturarea urmărilor dezastrului provocat de explozia din capitala Republicii Libaneze, Beirut'', se arată în decizia publicată în Monitorul Oficial.

Cantitatea va fi predată reprezentanţilor desemnaţi de către Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă pe bază de proces verbal de predare - primire şi aviz de însoţire a mărfii, la Baza 90 Transport Aerian, precizează sursa citată.

Aproximativ opt tone de materiale medicale vor fi oferite autorităţilor libaneze pentru gestionarea efectelor exploziei produsă la un depozit de azotat de amoniu din Beirut, la data de 4 august, acestea urmând să fie transportate spre Liban cu aeronave ale Forţelor Aeriene Române, a anunţat MApN.

România s-a numărat printre statele care au primit cerere de acordare a asistenţei internaţionale din partea guvernului libanez, prin activarea Mecanismului European de Protecţie Civilă. Astfel, Guvernul României, societatea civilă şi reprezentanţii diasporei libaneze au răspuns imediat apelului solicitat, iar prin eforturi comune o cantitate relevantă de echipamente medicale urmează a fi donate către statul libanez, se arată într-un comunicat transmis vineri de MApN.

De asemenea, două cadre ale Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă vor însoţi echipajul care va asigura transportul aerian şi vor asigura predarea materialelor medicale către autorităţile responsabile din Liban.

Explozii devastatoare în portul din Beirut

 

Deflagraţiile provocate de explozia a circa 2.700 de tone de nitrat de amoniu depozitate de şase ani în condiţii necorespunzătoare în portul capitalei libaneze s-a soldat cu 149 de morţi şi circa 5.000 de răniţi, conform ultimului bilanţ provizoriu, iar sute de mii de locuitori ai oraşului parţial devastat au rămas fără adăpost.

În plus faţă de nitratul de amoniu, procurorul militar libanez care investighează cazul a declarat că în acel loc se aflau de asemenea materiale puternic inflamabile.

Citește și...
România vine în ajutorul Libanului: opt tone de materiale medicale trimise la Beirut
România vine în ajutorul Libanului: opt tone de materiale medicale trimise la Beirut

Și România vine în sprijinul Libanului, după ce autoritățile de acolo au cerut ajutorul mai multor state prin activarea Mecanismului European de Protecţie Civilă.

Economia libaneză s-ar putea contracta în acest an cu 20%-25%, după explozia din Beirut
Economia libaneză s-ar putea contracta în acest an cu 20%-25%, după explozia din Beirut

Economia libaneză, care era deja în declin înainte de explozia din Beirus, s-ar putea contracta în acest an cu 20%-25%, dublu faţă de estimările anterioare deflagraţiei.

Sarcină titanică pentru salvatorii care caută supraviețuitori în Beirut. Rănit: „Nu pot uita ce am văzut”
Sarcină titanică pentru salvatorii care caută supraviețuitori în Beirut. Rănit: „Nu pot uita ce am văzut”

Libanul a început să-și îngroape morții, după catastrofa care a lovit în urmă cu trei zile capitala Beirut. Sunt cel puțin 154 de morţi, zeci de dispăruți și 120 de răniți în stare critică.

Recomandări
Conversația dintre Visarion Alexa și o enoriașă: „Te știu de când erai mică. Sunt ca plastelina în mâinile tale” FOTO
Conversația dintre Visarion Alexa și o enoriașă: „Te știu de când erai mică. Sunt ca plastelina în mâinile tale” FOTO

Au apărut noi mesaje acuzatoare la adresa preotului Visarion Alexa. Încă o femeie povestește, că părintele i-a făcut avansuri și chiar, a sărutat-o când, au fost împreună. Pentru a dovedi că nu minte a publicat, și capturi cu mesajele.

O fraudă uriașă cu lemn tăiat ilegal din păduri, investigată în aproape jumătate din țară. Cine ar fi suspecții
O fraudă uriașă cu lemn tăiat ilegal din păduri, investigată în aproape jumătate din țară. Cine ar fi suspecții

Una dintre cele mai mari fraude cu lemn tăiat ilegal din păduri este investigată de nouă structuri ale statului. Poliţiştii şi procurorii au descins la 17 Ocoale Silvice din Suceava, dar şi la 146 de firme şi chiar adrese particulare din alte 17 judeţe.

Prețurile vor continua să crească. Cele mai mari majorări vor fi în construcții și la produsele de la raft
Prețurile vor continua să crească. Cele mai mari majorări vor fi în construcții și la produsele de la raft

Şi pentru că mereu este loc de mai rău prețurile vor continua să crească toamna aceasta, arată un sondaj al Institutului Național de Statistică, la care au participat 9 mii de manageri de firme.