Aproape 4 milioane de români ar putea fi vaccinați până de Paște. Ce ser vor folosi medicii de familie

Dată publicare: 23-03-2021 19:04
Dată actualizare: 23-03-2021 19:52


Aproape 4 milioane de români ar putea fi vaccinați până de Paște. Cel puțin asta speră responsabilii. Ei se bazează și pe vaccinul ''Johnson and Johnson'', așteptat în România în aprilie.

Tot atunci, ar urma să intre în scenă și medicii de familie, care ar putea la rândul lor să participe la campania de imunizare.

De luna viitoare, vor porni prin țară caravanele de vaccinare, destinate zonelor rurale.

Primul pas pentru creșterea numărului de persoane vaccinate a fost făcut la Timișoara, unde rata infectărilor este de 8,37 la mia de locuitori.

Aici funcționează de acum primul centru de imunizare non-stop. Ideea este preluată din Israel, iar în felul acesta pot fi vaccinate aproape 500 de persoane. Imunizarea se face numai cu serul de la Pfizer.

Mulți s-au așezat la coadă înainte de deschidere.

Bărbat:De asta m-am și înscris, să scăpam de pandemie, mai ales că eu sunt și bolnav de cancer”.

Raul Pătrașcu, manager Spitalul Județean Timișoara: „În primele ore de la deschidere deja s-au înscris 3.000 de persoane. Deja pentru primele zile avem un grade de ocupare de 100%. Vaccinările se fac exclusiv în baza unei programări, nu există alte scurtături”.

Tot la Timișoara vă începe și imunizarea în cabinetele medicilor de familie, de îndată ce ministerul sănătății va publica decizia în monitorul oficial. Doritorii se vor putea programa prin intermediul aplicației ''pandemic controler''.

Dominic Fritz: „Fiecare medic înscris va primi 100 de doze de vaccin și consumabilele aferente, dar și 100 de teste rapide ca bonus pentru cabinetul lui. În cadrul acestuia vom putea, în timpul următor să aplicăm încă 5.000 de vaccinuri.”

Cei care răspund de campania națională de vaccinare vor ca acest program să fie extins din luna aprilie la nivel național.

Medicii de familie își vor putea imuniza pacienții cu serul ''Johnson and Johnson'' fară ca aceștia să își facă o programare în platforma națională de vaccinare. În plus, se vor deschide noi centre în toată țara, iar în mediul rural vor porni caravenele de imunizare.

Reprezentanții Comitetului Național de Vaccinare au precizat că românii și-au recăpătat încrederea în serul produs de Astra Zeneca. Dovadă stă numărul tot mai mare de programări pentru acest vaccin.

Până acum au fost imunizate 1, 7 milioane de persoane cu cel puțin o doză. De la 1 aprilie, fiecare centru de pe platforma de vaccinare va avea afișat tipul de vaccin folosit, dar și timpul estimat până la primirea dozei pentru cei aflați pe lista de așteptare.

46.500 de persoane din listele de așteptare au fost programate. Notificarea se face prin SMS și email atunci când sunt locuri disponibile în centrul selectat.

Dovada că vaccinul ne protejează împotriva virusului este cazul unei femei de 70 de ani din Buzău. Internată împreună cu fiul ei bolnav cu Covid și care avea nevoie de însoțire permanentă, dar imunizată, femeia nu a contactat boala deși a stat atâta timp printre bolnavi de Covid.


VIDEO PROTVPLUS.RO