Apelul dramatic al unui medic român. Nu sunt locuri în spitale: ”Încep să ne moară rudele”

Ultima actualizare: 18-10-2020 11:03

Spitalele destinate pacienților infectați cu Covid-19 din România sunt arhipline, iar medicii nu știu cum să mai facă față cererilor de internare.

La Cluj, conferențiarul doctor Milena Man, medic primar pneumolog la Spitalul de Pneumoftiziologie Cluj-Napoca, spune că s-a ajuns în situația dramatică în care doar moartea unui pacient mai face loc pentru internarea unui bolnav.

”Deci întotdeauna, exclus să mai avem vreun pat. Pentru pacienții care sunt moderat sever, le facem loc, încercând să trimitem alții acasă sau în spitalele suport. Dacă vorbim de terapie intensivă, evident lucrurile stau la fel de prost ca peste tot în țară. S-a eliberat ieri un loc printr-un deces. Din păcate, era decesul unui apropiat, unui om din familie, din echipa noastră, ceea ce este mai dramatic. Am făcut și facem tot ce putem, dar încep să ne moară și rudele. Locurile sunt puține, cert, sau deloc.” - a declarat medicul pentru Știrile Pro TV.

 

Doctorul Man avertizează că pacienții infectați cu Covid-19 nu mai sunt doar cei din grupele de risc medicale - precum persoanele obeze sau cu dianbet - ci și oameni  care, în urmă cu câteva săptămâni, erau considerați în afara riscului.

”Dacă acum o săptămână v-ași fi spus că vorbim doar de pacienți obezi, care sunt clar la risc, de pacienții cu diabet zaharat și eventual cu comorbidități cardiovasculare, pot să vă spun doar că aceștia sunt cei care domină. Pot acum să vă spun că pacientul nostru de ieri nu era nici gras, nu era nici obez, nu era nici bătrân, nu avea nici comorbidități și fiind rudă a unuia din echipa noastră chiar ne-am străduit. Nu ne-am străduit pentru el mai mult decât pentru alții, dar nu întotdeauna avem soluțiile bune.” -  a mai declarat ea.

Previziunile medicilor pentru perioadă următoare în România sunt sumbre. Cconferențiarul doctor Milena Man se așteaptă ca numărul de cazuri noi de infectare cu Covid-19, în 24 de ore, să ajungă la 5.000.

Numărul de 5000 cred că va fi atins foarte repede la nivel de țară. Cred că foarte curând, nu doar se vor deschide alte spitale, dar va trebui ca fiecare spital să aibă secția lor de Covid, mini secția lor de Covid, în care să-și gestioneze cazurile cu patologia aferentă. Deci pacienții de la gastro-entero să aibă câteva cazuri de gastro-entero, la Institutul Inimii să aibă cazuri pentru Institutul Inimii sau cardiologia .. și așa mai departe, astfel încât neurologia cu accidentele vasculare să nu trebuiască gestionate în secții de nespecialitate, unde evident avem mai puține cunoștințe sau mai puține mijloace de a-i trata corespunzător.” - a mai spus medicul la Știrile Pro TV.

Un număr de 3.952 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în România, faţă de ultima raportare, în urma efectuării a 31.767 de teste la nivel naţional, sâmbătă, 18 octombrie.

Cele mai multe cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 înregistrate până în prezent pe teritoriul României sunt în Bucureşti - 25.933 şi în judeţele Suceava - 7.830, Iaşi - 7.746, Prahova - 7.710 şi Braşov - 7.526.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
MASKED SINGER ROMANIA
Monstrulica și-a dezvăluit identitatea la Masked Singer România. Oana Zavoranu era sub mască

07:20
Alt Text!
Exclusiv PRO TV Plus
Primul român care a învins în UFC vrea următoarea victorie. Nicolae Negumereanu vrea să scrie istorie la Las Vegas

09:15
Alt Text!
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Întrebarea Mesei Rotude cu Andrei Aradits: "M-aș căsători cu Adi Nartea"

39:07
Alt Text!
Promo
PROMO Femeia Alege - Venirea concurentului MAX i-a dat Romaniței planurile peste cap

00:30
Alt Text!
Promo
PROMO SuperStar E timpul să fie legendari. E timpul pentru următoarea etapă. Recall SuperStar România

00:30
Alt Text!
UFC
Nicolae Negumereanu vs. Ike Villanueva

10:19
Alt Text!
Lecții de viață
Lecții de viață - sez. 6, ep. 64

42:30
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Radu Mihaiu, primarul sectorului 2, recunoaște că are centrală de apartament. De ce nu ajunge agentul termic în sector?

30:29
Alt Text!
Visuri la cheie
Cinci motive pentru care ai nevoie de o asigurare pentru locuință

01:16
Alt Text!