Apele Române face apel la folosirea ”rațională” a apei: ”Este extrem de important”
Administrația Națională Apele Române a transmis, marți, un comunicat în care avertizează că, în această perioadă în care seceta provoacă probleme în unele județe, ”este nevoie să folosim rațional rezervele de apă pentru toate tipurile de folosințe”.
Conform sursei citate, ”la sfârșitul lunii iulie, în cele 40 lacuri de acumulare principale cu rol important în alimentarea cu apă pentru populație, industrie și productia de energie electrică), coeficientul de umplere va scădea de la 82 %, cât este astăzi, la 68 %.”
Motivul acestor scăderi este reprezentat de ”tendința de scădere” a nivelului precipitațiilor.
În acest moment, sunt afectate de secetă în România 28 de localități (din județele Botoșani și Galați), 77 de localități (din județele Bacău, Neamț și Vrancea), 5 localități (în județul Cluj), 5 localități (în județul Argeș).
Potrivit Apele Române, în unele județe, precum Bacău, Neamț și Vrancea, sistemele de alimentare cu apă sunt afectate din cauza creșterii consumului pentru irigații.
”În acest moment, pentru Centrala Nucleara Cernavodă există o rezervă de nivel de cca 1.02 (metri) până la declanșarea treptei I de restricții – prealertă și nu sunt semnalate alte probleme în alimentarea cu apă.
Din cele 80 de secțiuni de monitorizare a secetei hidrologice, la 17 sectiuni s-au înregistrat debite sub debitul minim necesar pentru satisfacerea cerințelor sub aspect cantitativ, în bazinele hidrografice: Someș-Tisa, Banat, Olt și în special în Siret și Prut-Bârlad.
În afara secțiunilor de monitorizare a secetei, în secțiunile a 4 stații hidrometrice din spațiul hidrografic Prut-Bârlad râuri sunt secate: Rebricea, Tutova, Lipova, Buhai
De aceea, este extrem de important ca populația să înțeleagă faptul că sistemele de alimentare cu apă potabilă au fost dimensionate fără folosință de irigații și nu recomandăm în această perioadă udatul grădinilor și umplerea unor bazine/piscine” - se mai arată în comunicat.
Prefect de Iaşi: Seceta provoacă mari probleme în judeţ
Prefectul de Iaşi, Bogdan Cojocaru, susţine că seceta provoacă probleme mari în judeţ, iar în 17 localităţi apa potabilă este livrată cu restricţii.
El a avut o întâlnire cu reprezentanţi ai societăţii ApaVital, Consiliului Judeţean, Apele Române, DSP, ISU şi Direcţiei de Agricultură.
"Seceta provoacă mari probleme în judeţul Iaşi. Temperaturile foarte ridicate au condus la o creştere a consumului de apă care a determinat apariţia unor sincope în asigurarea serviciului de alimentare cu apă. Prioritatea noastră este asigurarea apei către populaţie, mai ales în condiţii de temperature ridicate. Este şi o situaţie de sănătate publică. La fel de adevărat însă este că sunt mari probleme cauzate de secetă în ceea ce priveşte cantitatea de apă disponibilă. În 17 unităţi administrativ-teritoriale din judeţ existau astăzi restricţii în alimentare. O situaţie deosebită se întâlneşte în zona Bivolari, unde sursa de apă este în judeţul Botoşani şi operatorul din judeţul vecin a comunicat ca poate livra apă doar din două în două zile", a declarat Bogdan Cojocaru, prefectul judeţului Iaşi, potrivit News.ro.
Reprezentanţii ApaVital Iaşi au comunicat că în ultimele zile s-au înregistrat consumuri record de apă.
Astfel, în Zona Metropolitană, faţă de un consum de 90.000 metri cubi pe zi, s-a ajuns şi la 113.000 metri cubi de apă. La Bârnova, de la 800 metri cubi pe zi, luni s-a înregistrat un consum de 1.900 metri cubi. În orele de vârf, consumul pe zona Bârnova a crescut de patru ori.
"Coroborat cu lipsa de precipitaţii au rezultat sincope majore în unele localităţi. Facem un apel la un consum responsabil până se refac rezervele de apă. Cei de la ApaVital au dat şi câteva exemple în care cetăţeni îşi umpleau piscinele, udau gazonul, udau în gradină, deşi situaţia este una destul de dificilă. Oficialii companiei de apă au mai spus că deocamdată în zonele urbane nu sunt probleme. Ele pot să apară punctual, în special în zona de Nord-Est a judeţului. Sunt oameni în vârstă care spun că nu au văzut astfel probleme la acumulările de apă din judeţ. Având în vedere că în ultimii ani seceta a provocat probleme aproape în fiecare vară, am stabilit împreună cu reprezentanţii tuturor instituţiilor prezente ca ApaVital să prezinte soluţii, inclusiv pe termen lung, iar implementarea lor să fie monitorizată trimestrial", a adăugat prefectul de Iaşi, Bogdan Cojocaru.