APCE trage România de urechi, pentru că nu își rezolvă problemele din justiție
În ziua în care Rovana Plumb şi-a păstrat imunitatea parlamentară, apărată de colegi, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei trage România de urechi, pentru că nu-şi rezolva problemele din justiţie.
Şi recomandă ţării noastre să organizeze o dezbatere publică pentru ridicarea imunităţii parlamentare, să revizuiască legile penale şi să susţină activitatea DNA.
Rezoluţia emisă de Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei spune că autorităţile române ar trebui să "susţină o dezbatere publică adecvată privind criteriile constituţionale pentru ridicarea imunităţii parlamentare şi să adopte criterii clare în acest sens, respectând recomandările Comisiei de la Veneţia."
Cu alte cuvinte, ar trebui ca parlamentarii să fie protejaţi doar pentru voturile şi deciziile luate în timpul mandatului.
În România, procurorii nu pot urmări penal un parlamentar dacă nu i se ridică imunitatea chiar dacă fapta NU se referă la o acţiune făcută de acesta în timp ce ocupă fotoliul de senator ori deputat.
Cristian Pârvulescu, analist politic: "În acest caz, un partid politic, o majoritate parlamentară a ales să transmită un mesaj politic, compromiţând instituţia imunităţii şi a Parlamentului, pentru că în urma acestei discuţii se ajunge la concluzia că există o protecţie specială pentru parlamentari, alta decât cea pentru cetăţenii obişnuiţi."
Dacă acum doi ani Liviu Dragnea susţinea că va vota în favoarea cererilor de ridicare a imunităţii parlamentarilor vizaţi de anchete penale, ca să poată fi cercetaţi în justiţie, acum s-a răzgândit.
Parlamentarii români se bucură de protecţie faţă de alte state europene, unde imunitatea este limitată strict la declaraţiile făcute la tribuna Parlamentului.
Adunarea Parlamentară a mai sancţionat şi întârzierea în modificarea legilor justiţiei, care au diverse nereguli, sesizate de Curtea Constituţională.
Şi a reamintit statului român importanţa DNA.
APCE: "Să susţină politic şi financiar activitatea remarcabilă a Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Să asigure respectarea rolului esenţial şi autorităţii Curţii Constituţionale şi DNA de către partidele politice."