Apa Nova, încă 12 ani de contract în București. Investiții asumate de sute de milioane de euro

×
Codul embed a fost copiat

Consiliul General al Municipiului Bucureşti a aprobat, în şedinţa de miercuri, prelungirea cu 12 ani a duratei contractului de concesiune încheiat cu SC Apa Nova Bucureşti SA.

"Se aprobă încheierea Actului Adiţional nr. 11 la Contractul de Concesiune nr. 1329/29.03.2000 între Municipiul Bucureşti, în calitate de Concedent şi societatea Apa Nova Bucureşti SA, în calitate de Concesionar, cu privire la furnizarea de servicii de alimentare cu apă şi de canalizare pentru Municipiul Bucureşti. (...) Se aprobă prelungirea cu 12 (doisprezece) ani a duratei Contractului de Concesiune nr. 1329/29.03.2000 încheiat între Municipiul Bucureşti, în calitate de Concedent şi SC Apa Nova Bucureşti SA, în calitate de Concesionar, cu privire la furnizarea de servicii de alimentare cu apă şi de canalizare pentru Municipiul Bucureşti până la data de 17.11.2037", prevede proiectul de hotărâre adoptat, potrivit Agerpres

Investiții de 533 milioane de euro, în sistemul de apă și canalizare, în ultimii 20 de ani

 

În referatul de aprobare a proiectului se precizează valoarea investiţiilor realizate în perioada 2000 - 2020 în sistemul de apă şi canalizare, atât de către municipalitate, în cuantum de 510 milioane de euro, cât şi de către concesionar, în valoare totală de 533,07 milioane de euro, însă dezvoltarea urbanistică tot mai accelerată a Capitalei din ultimul deceniu nu a putut fi acoperită de dezvoltarea în acelaşi ritm a infrastructurii de apă şi canalizare.

Conform sursei citate, Bucureştiul este un oraş în plină dezvoltare şi expansiune atât teritorială, cât şi demografică, care necesită, în perspectiva realizării zonei metropolitane, investiţii ample în infrastructura de apă şi canalizare, Master Planul serviciului de alimentare cu apă şi canalizare aprobat prin Hotărârea CGMB nr. 577/2019 estimând valoarea acestor investiţii la aproximativ 1.872 milioane de euro. Pentru a satisface aceste necesităţi, Municipiul Bucureşti va trebui, în perspectiva următorilor 30 de ani, să identifice resursele necesare.

Citește și
DNA
Direcția Națională Anticorupție a clasat dosarul Apa Nova, din lipsă de probe
„Plătește-ne 184 de miliarde de dolari înapoi, Zelenski. Atunci Ucraina va putea fi numită din nou o țară independentă”

"Mai mult, dat fiind actualul context caracterizat prin realocarea de lungă durată a fondurilor europene, naţionale, locale etc. către acele sectoare grav afectate de pandemia cu noul coronavirus care provoacă boala COVID-19, prin sarcinile care grevează bugetul local al Municipiului Bucureşti şi diminuarea semnificativă a veniturilor acestuia, urmare a măsurilor dispuse de autorităţi după declararea pandemiei de COVID-19, prin necesitatea de a asigura funcţionarea tuturor serviciilor (sociale, de utilităţi publice, etc), aflate sub responsabilitatea autorităţilor locale ale Municipiului Bucureşti, Concedentul nu va putea dispune de Fondurile Publice necesare finanţării infrastructurii de apă şi canalizare în vederea respectării obligaţiilor şi înlăturării riscurilor menţionate mai jos", prevede referatul de aprobare.

Ce investiții obligatorii au fost stabilite pentru următorii 11 ani

 

Grupul de lucru al municipiului Bucureşti a propus încheierea Actului Adiţional nr. 11 la contractul de concesiune pentru aprobarea următoarelor: finalizarea Programului Bucur/lucrărilor suplimentare; finalizarea obligaţiilor suplimentare asumate de Apa Nova prin Actul Adiţional nr. 10, a căror valoare estimată a costurilor suportate şi viitoare este de 122,39 milioane de euro; un nou program investiţional obligatoriu prin care Apa Nova va finanţa şi realiza investiţii în sistem în valoare de 230,9 milioane de euro, pe o durată de 11 ani.

Investiţiile vor fi stabilite de părţi, pe baza următoarelor criterii principale: reducerea riscului de inundaţii în zonele centrale; lucrări pentru creşterea siguranţei sistemului în cazuri de forţă majoră - poluare majoră, cutremure etc.; redimensionare/reabilitare reţele de alimentare cu apă şi de canalizare din zonele centrale, pentru a se putea astfel realiza extinderile reţelelor avute în vedere; extinderi ale reţelelor de alimentare cu apă şi de canalizare pe străzile cuprinse în programele de modernizare a infrastructurii tehnico-edilitare şi stradale.

Noul program investiţional obligatoriu va cuprinde proiecte atât în zona centrală a oraşului (precum Tineretului - Văcăreşti, Centrul Istoric - Cartierul Evreiesc), cât şi în zonele aflate în plină dezvoltare urbană (Odăi - Bucureşti-Ploieşti - Siseşti, Lacul Morii, Giuleşti - Sârbi, Prelungirea Ghencea, zona Militari, etc.). Lucrările de reabilitare/extindere se vor realiza pe aproximativ 1.800 de străzi. Se vor realiza în total aproximativ 675 kilometri de reţea de apă şi canal.

Este menţionată compensarea unor costuri suplimentare în valoare de aproximativ 14,6 milioane de euro, pe care le va suporta Apa Nova.

Concesionarul nu va solicita majorare de tarif

 

Conform Actului Adiţional nr. 11, pentru valoarea totală de 367,91 milioane de euro, reprezentând investiţii, costuri de operare, precum şi compensarea unor costuri suplimentare, concesionarul nu va solicita majorare de tarif.

"Modalitatea de menţinere a echilibrului financiar al Concesiunii constă în prelungirea cu 12 ani a Duratei Contractului, respectiv până la data de 17.11.2037, cu menţinerea Tarifului la nivelul actual pe toată Durata contractului astfel prelungită, cu excepţia Ajustărilor Ordinare şi a Ajustării Extraordinare pentru recuperarea costurilor de operare a SEAU Glina Faza 2 şi/sau a altor eventuale Ajustări Extraordinare în situaţiile în care, după semnarea prezentului Act Adiţional, survin Evenimente Extraordinare (...) şi/sau în cazul în care Concedentul solicită Concesionarului asumarea de noi obligaţii suplimentare", mai prevede referatul de aprobare.

"Nu înţelegem care este urgenţa adoptării acestui proiect. Acest proiect ar trebui discutat cu consumatorii, cu asociaţiile de proprietari", a declarat consilierul municipal PNL Cătălin Deaconescu.

Consilierul USR Matei Ţugui a făcut referire la mesaje din societatea civilă care întrebau de ce nu se poate aştepta şi lăsa această decizie de impact pe termen lung pentru următorul CGMB.

"Din prima şi până în ultima zi de mandat am şi datorie, dar am şi obligaţie (...) prin lege să vin în faţa CGMB cu proiectele urgente necesare pentru cetăţeni (...). S-a investit foarte mult în ultimii ani şi din partea Municipalităţii şi din partea operatorului, dar în continuare este nevoie de bugete substanţiale şi de a avea canalizare, apă şi canal în foarte multe cartiere în care acum nu există la standarde europene", a declarat primarul general, Gabriela Firea.

Articol recomandat de sport.ro
Sârbii mulțumesc românilor: "Gest minunat! Nu degeaba se spune că românul are doar trei frați"
Sârbii mulțumesc românilor: "Gest minunat! Nu degeaba se spune că românul are doar trei frați"
Citește și...
Operatorul de apă din judeţul Botoşani cere populaţiei să raţionalizeze consumul
Operatorul de apă din judeţul Botoşani cere populaţiei să raţionalizeze consumul

Operatorul de apă din judeţul Botoşani, societatea comercială Nova Apaserv SA, a făcut, vineri, un apel către populaţie să raţionalizeze consumul de apă.

Direcția Națională Anticorupție a clasat dosarul Apa Nova, din lipsă de probe
Direcția Națională Anticorupție a clasat dosarul Apa Nova, din lipsă de probe

Mai multe persoane cercetate în dosarul Apa Nova de către procurorii anticorupție au fost scoase complet de sub urmărirea penală, din lipsă de probe.

Apa Nova: În Pantelimon s-a înregistrat o ploaie ce apare o dată la 100 de ani
Apa Nova: În Pantelimon s-a înregistrat o ploaie ce apare o dată la 100 de ani

Precipitaţiile căzute vineri în Bucureşti au depăşit limitele medii lunare, în zona Pantelimon înregistrându-se ploi care apar o dată la 100 de ani, iar în Colentina o dată la 50 de ani, informează Apa Nova Bucureşti.

Recomandări
La Agenția pentru Mediu București, șefii le cer angajaților să mintă când întrebăm despre arderile ilegale din Capitală
La Agenția pentru Mediu București, șefii le cer angajaților să mintă când întrebăm despre arderile ilegale din Capitală

De departe, cea mai poluată zonă din România este regiunea București-Ilfov.

Mesajul Nadiei Comâneci după moartea lui Bela Karolyi. Antrenorul a relatat cum a întâlnit-o pe „Zeița de la Montreal”
Mesajul Nadiei Comâneci după moartea lui Bela Karolyi. Antrenorul a relatat cum a întâlnit-o pe „Zeița de la Montreal”

Doliu în lumea gimnasticii. Bela Karolyi, legendarul antrenor care a scris istorie cu Nadia Comăneci la Jocurile Olimpice de la Montreal, a murit în Statele Unite, la vârsta de 82 de ani.

Decizia fără precedent a SUA care poate schimba cursul războiului. Joe Biden le-a dat ucrainenilor permisiunea
Decizia fără precedent a SUA care poate schimba cursul războiului. Joe Biden le-a dat ucrainenilor permisiunea

Administraţia preşedintelui Joe Biden ar fi ridicat restricţiile care împiedicau Ucraina să utilizeze armele furnizate de SUA pentru a lovi în interiorul teritoriului rus, susțin surse citate de agenția Reuters.