Anunțul făcut de Tătaru despre decesele cauzate de coronavirus: „Ei ar putea fi mai mulți”

Ultima actualizare: 06-06-2020 14:52
PSD: Rudele lui Tătaru au fost plantate pe salarii nesimţite, în curtea propriului minister. Care e reacția PNL

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, afirmă, referitor la numărul deceselor cauzate de coronavirus, că cifra pe care o vedem reprezintă numărul de decese care au confirmat şi infecţia cu COVID-19.

„Ei ar putea fi mai mulţi în condiţiile în care am avut un context în care să solicităm o necropsie la cel decedat, având contextul epidemiologic. Neavând contextul epidemiologic, având comorbidităţi, de altă natură, atunci nu s-a solicitat", explică el.

„Cifra pe care o vedem reprezintă numărul de decese care au confirmat şi infecţia cu COVID-19. Ei ar putea fi mai mulţi în condiţiile în care am avut un context în care să solicitm o necropsie la cel decedat, având contextul epidemiologic. Neavând contextul epidemiologic, având comorbidităţi, de altă natură, atunci nu s-a solicitat”, a declarat Nelu Tătaru, într-o emisiune difuzată sâmbătă de Digi 24.

Întrebat dacă numărul celor care au fost declaraţi decedaţi ar putea fi mai mic, în realitate, decât cel trecut în statisticile oficiale, ministrul Sănătăţii a răspuns că medicul care completează certificatul de deces nu face acest lucru ţinând cont de solicitările familiei decedaţilor şi trece infecţia cu COVID dacă aceasta a fost confirmată printr-un test, transmite News.ro.

Tătaru a precizat că Direcţiile de Sănătate Publică din ţară au intrat în perioada de gestionare a pandemiei „ca tot ce înseamnă sistem medical: fără resurse, depozite goale, nepregătiţi şi poate, la început, am luat uşor situaţia”.

Ministrul a explicat şi ce anume l-a impresionat atunci când a făcut vizite la Suceava, el vorbind despre un corp medical "timorat, deznădăjduit”.

„La Suceava când am ajuns, dacă m-a impresionat ceva cel mai tare, disperarea şi strigătul de ajutor al corpului medical”, a mărturisit ministrul.

Tătaru a afirmat de asemenea că atunci când a ajuns la Suceava, în pandemie, „DSP-ul nu mai exista”.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO