Anul școlar începe, iar mii de elevi vor fi nevoiți să învețe în școli-șantier
Mii de elevi vor începe cursurile în școli-șantier cu toalete în curte, praf și deșeuri de la construcții, peste tot.
UPDATE 5.09.2024 În urma materialului nostru o asociație împreună cu o companie privată au renovat scoală din Tîntava. Formată din patru clase de studiu, o cancelarie, un grup sanitar, hol și băi aflate în curte, scoală a fost complet renovată cu ajutorul a 100 de voluntari. Toate sălile de curs, grupul sanitar, holul și cancelaria au fost zugrăvite, parchetul a fost înlocuit, iar mobilierul vechi a fost înlocuit cu unul nou, modern și adecvat nevoilor elevilor. Grupurile sanitare au fost renovate complet, iar fiecare copil vă avea de dulăpiorul lui, și un loc de joacă.
UPDATE 29.08.2024 În urma reportajului, primăria satului Tîntava din Giurgiu a mers a strâns deșeurile din curte școlii.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
În multe cazuri renovările au demarat la jumătatea vacanței, ori spre final, pentru că fondurile au venit cu întârziere. Iar, lucrările înaintează cu viteza melcului. Sunt situații în care voluntari inimoși strâng bani și muncesc pentru confortul copiilor.
O școală mamut care primește în săli, pe 9 septembrie, 2.500 de elevi este cufundată în mijlocul săptămânii într-o liniște adâncă.
Acum un an și jumătate au început lucrările la noul corp al Școlii Hamburg. Cu câteva zile înainte de începerea școlii, șantierul la roșu e încremenit. La ora 10 și jumătate nu e niciun muncitor, iar macaraua pare înțepenită.
Finalizarea lucrărilor ar fi însemnat ca elevii să nu mai învețe înghesuiți în 3 schimburi cu ore scurtate ca să încapă în program. N-a fost să fie, spun cei trei muncitori care au săpat grădina școlii în căutarea unui fir de curent cu avarie. De fapt, muncitorii împing pământul peste țeava nouă, fără să tragă fire prin ea.
În satul Tîntava din Giurgiu, școala își așteaptă elevii cu un munte înalt de deșeuri în mijlocul curții. E printre puținele școli care au rămas cu wc-uri în curte.
100 de școlari între 6 și 11 ani fac drumul pe zăpadă și ploaie, din clase la grupuri sanitare turcești. Cei mici își țin greu echilibrul. Primăria a anunțat că va da 20.000 de euro pentru toalete noi lipite de clădirea școlii, unde directorii au făcut rost de bănci în stare bună, însă mobilierul, echipamentele și parchetul așteaptă casarea.
În Iași, 26 de milioane de euro sunt alocați renovărilor în 14 școli. Proiectul e la 80% din plan.
Dolores Voinea, director Colegiul Tehnic I.C. Ștefănescu Iași: „Se vor asigura trasee de siguranță, fără nicio problemă. Părinții să stea liniștiți că elevii vor fi în siguranță printre noi”.
Sebastian Buraga, purtător de cuvânt: „De la caz la caz, vom face tot posibilul ca finalizarea acestor lucrări să nu deranjeze actul didactic”.
Cel mai devreme lucrările vor fi încheiate anul viitor.