Anul școlar începe cu probleme. Zeci de copii vor fi relocați din școlile unde învață, iar numărul profesorilor e mic
Luni, 11 septembrie, aproape trei milioane de elevi vor începe școala. Însă, unii dintre ei vor merge în alte unități de învățământ sau în spații improvizate pentru că școlile la care sunt înscriși nu au terminat renovările.
Peste 25.000 de elevi vor învăța în trei schimburi. În același timp, în școli avem un deficit de dascăli de aproape 4.000.
Într-o școală din Sectorul 4, două clase de a-I-a și una de a-III-a au fost mutate în containere modulare pentru un an. Părinții sunt nemulțumiți de această decizie.
Ovidiu Diaconiță, părinte: „Copiii vor învață în curtea școlii, într-o parcare, lângă pubelele de gunoi. Vor avea baie în afara spațiului, practic vor trebui să iasă afară prin frig și ploaie. Cum de au avut loc trei ani de zile (într-o clasă) și acum brusc nu mai au loc, fară să se întâmple nimic, un incediu, să se renoveze clasa? Am cerut explicații și nu am primit o departajare obiectivă în baza căreia s-a luat această decizie".
Directorul spune însă că zona din jurul construcțiilor modulare va fi curățată până luni, iar aceasta a fost decizia optimă pentru a menține învățământul în două schimburi.
Lucia Minchevici, directorul Școlii Gimnaziale 194: „Sunt dotate cu mobilier adecvat, au tablă pe care se scrie cu marker, aer condiționat, calorifere. Aceste containere au și toate avizele necesare funcționării. Dacă n-am fi avut aceste construcții modulare care sunt foarte bine dotate am fi trecut probabil în trei schimburi”.
În Capitală, ultimele date oferite de Inspectoratul Școlar arătau că elevii din 28 de școli vor fi relocați în alte unități de învățământ, în timp ce copiii din 35 de școli vor fi mutați parțial în alte unități ori în alte clădiri din incinta școlii. Cifrele au fost însă în dinamica, iar numărul lor real poate fi mai mare”.
Potrivit Ministerului Educației, elevii din 614 școli vor fi mutați în alte spații, din cauza lucrărilor neterminate de consolidare ori renovare.
De pildă, elevii de la școala gimnazială și Liceul Teoretic din Azuga au fost deja repartizați. Cei mici vor învăța în câteva săli de la primărie și de la Ocolul Silvic, iar restul merg până în octombrie la liceul din Bușteni. Școlile lor nu au fost încă reparate.
Ciprian Barbu, primar Azuga: „Am reușit să amenajăm trei săli de clasă. Spațiul registraturii și spațiul dedicat biroului meu au fost aranjate ca și clase de curs și clasa a II-a în sala de ședință a consiliului local".
De luni, peste 25.000 de elevi vor învăța în trei schimburi pe care noile legi ale educației le vor interzice din 2025.
Anul școlar începe și cu un deficit de profesori. Inspectoratele școlare spun că ar mai avea nevoie de 5360 de angajați. Ministerul Educației a anunțat că va face câteva modificări.
Ligia Deca, ministrul Educației: „O a treia hotărâre de guvern aprobată vizează o suplimentare cu 3.000 de posturi pentru învățământul preuniversitar, 2.100 posturi didactice și 900 nedidactice. Asta ca să începem cu bine anul școlar, având în vedere numărul de creșe și grădinițe date în folosințe. De asemenea avem nevoie de aceste posturi pentru a asigura reglementările legale vizând numărul de copii la clasă".
Anul trecut, din peste 200.000 de profesori, 6.000 erau pensionari.