Animal neobişnuit, filmat în Dunăre. Specialiştii spun că de vină sunt pesticidele


Ultimul update: Vineri 05 Iulie 2019 10:00
Data publicarii: Vineri 05 Iulie 2019 07:49
Categorie: Stiri actuale

Apariție neașteptată, la malul Dunării, în Galați. O vidră a fost filmată de câțiva trecători, în timp ce înota în zona unui port de ambarcațiuni ușoare.

Chiar dacă aceste animale sunt destul de des întâlnite în Delta Dunării sau în lacurile de la malul Mării Negre, faptul că un exemplar a ajuns până la Galați este de-a dreptul surprinzător, spun specialiștii. Cel mai probabil vidra era în căutare de hrană, sau a unei partenere.

Specialiştii care au vizionat imaginile în care vidra înoată în apropierea portului de ambarcaţiuni uşoare, au tras concluzia că este vorba despre un mascul sănătos şi jucăuş.


Gabriela Grigoraș, muzeograf: „Vedem şi noi, anul acesta, nivelul precipitaţiilor şi hidrologia râurilor, a Dunării, arata un nivel crescut - probabil că în căutarea hranei, sau poate populaţia din Delta Dunării a crescut mai mult."

Pe de altă parte, numărul exemplarelor din ţara noastră a scăzut până la 3.000, în 2007, din cauza lipsei hranei - crustacee şi peşti mici - pe fondul poluării râurilor sau a Dunării.

Mădălin Șerban, dir. Complexul Muzeal de Ştiinţe ale Naturii, Galaţi: "Pesticidele, în mod special, au influenţat foarte mult populaţia de vidre, care a fost destul de abundentă, mai ales în zona Deltei Dunării. În ultimii ani exista totuşi un control mai riguros al acestor substanţe, chiar şi în agricultură."

Conform cercetătorilor, acest animal îşi stabileşte un areal care poate varia între 4 şi 20 de kilometri, de-a lungul malurilor.

VIDEO PROTVPLUS.RO