Anchetatorii cer necropsia altor 5 pacienți decedați la Spitalul Sf. Pantelimon. Ce dovezi au adunat
Procurorii și ofițerii de la Serviciul Omoruri care anchetează moartea unui bărbat de 54 de ani la Spitalul Pantelimon din București cer necropsia altor 5 pacienți decedați, acolo, la începutul lunii aprilie.
În paralel, scandalul care a dus la arestarea a două doctorițe anesteziste prăbușește încrederea pacienților. Ajung tot mai puțini la camera de gardă, iar atunci când sunt luați de ambulanță de acasă, unii cer să fie duși la alte unități sanitare.
Primele acuzații privitoare la posibile morți suspecte în spitalul Sfântul Pantelimon au apărut pe 11 aprilie. Un cadru medical din spital a dezvăluit atunci că în doar patru zile, între 4 și 7 aprilie, 17 pacienți ar fi decedat, posibil din cauza administrăriii incorecte a unui medicament. În secția de Terapie Intensivă se vorbește însă despre practici cel puțin suspecte de mai multă vreme.
Colegii medici ai anestezistelor arestate preventiv vor fi audiați rând pe rând ca martori, pentru că principalele suspecte nu au dat până acum absolut nicio explicație legată de cele petrecute în secția ATI a spitalului Sf. Pantelimon. Mărturiile s-ar putea dovedi esențiale în anchetă, mai ales că procurorii și ofițerii de la Serviciul Omoruri au cerut deja necropsia altor 5 pacienți care au decedat în aceeași perioadă de început de aprilie.
Surse apropiate de anchetă susțin că procurorii vor analiza fiecare foaie de observație a acestor pacienți, pentru a afla dacă și în ce doze li s-a administrat noradrenalină și mai ales dacă medici curanți au fost suspectele din acest caz sau alți colegi aflați în gardă.
Aceleași surse susțin că în absența unor dovezi clare care să facă legătura între modul de administrare a tratamentului și moartea celor suferinzi nu vor formula nicio acuzație în legătură cu cei 5 pacienți.
După mai bine de trei luni, este imposibil de stabilit dacă doza de noradrenalină administrată a contribuit în vreun fel la decesul respectivilor.
În schimb, foaia de observație a pacientului de 54 de ani care a murit după un stop cardio respirator la o oră după ce i-ar fi fost redusă doza de noradrenalină de la 20 de ml pe oră la 1 ml este considerată principalul mijloc de probă care stă la baza acuzației de omor calificat. O altă dovadă este fotografia făcută injectomatului cu care i-a fost administrat medicamentul pacientului din acest caz.
Între timp însă, judecătorul care a emis mandatele de arestare pe numele celor două doctorițe trebuie să motiveze decizia pentru ca întreg dosarul să fie transferat la Curtea de Apel București, unde se va judeca în câteva zile contestația suspectelor împotriva arestării preventive. Cele două speră să fie eliberate și în cel mai rău caz să fie plasate în arest la domiciliu.
Pe de altă parte la Spitalul Sf. Pantelimon activitatea medicală se desfășoară într-o tensiune continuă, iar numărul internărilor ar fi scăzut. În mod normal curtea spitalului era plină de ambulanțe. În fiecare zi ajungeau aici între 250-300 de pacienți. Luni, în 2 ore au venit doar 4 salvări. Tot mai mulți pacienți refuză să fie îngrijiți de medicii de aici.
Dr. Fiorella Mitoiu, purtător de cuvânt Sp. Sf. Pantelimon: „Nu trece zi fără să avem astfel de cazuri. Colegii dela serviciile de ambulanță, atât SABIF cât și SMURD ne-au confirmat că sunt pacienți cărora în mometul în care li se spune că vpr fi aduși la Pantelimon refuză. Suntem sunați, înjurați, amenințați'.”
Unitatea sanitară are acum un manager interimar. Chirugul Răzvan Jitianul, șeful blocului operator, a preluat această funcție pentru următoarele două luni.
Sursa: Pro TV
Etichete: spital, pacienti, spitalul sfantul pantelimon,
Dată publicare:
12-08-2024 19:01