Anchetă la explozia de la depozitul de artificii din Zărnești. Procurorii au descoperit fapte penale
Explozii puternice au zdruncinat platforma industrială din Zărneşti - judeţul Braşov, pe care se afla, inclusiv o fabrică de armament foarte aproape de zona locuită.
Un depozit de artificii s-a aprins, în timp ce 3 pirotehnişti pregăteau un transport pentru Ziua Marinei. În deflagraţia care a urmat unul dintre ei a murit iar un altul s-a intoxicat cu fum. Depozitul în cauză aparţine unei firme recunoscute în ţară şi străinătate pentru spectacolele de artificii pe care le organizează. Potrivit anchetatorilor niciunul dintre pirotehnişti NU avea contract de muncă iar depozitul nu fusese autorizat de ITM.
„A luat foc tot depozitul acolo, mă! Sună, mă, la poliţie, la ceva! Sună la pompieri! A luat foc depozitul acolo!" spunea, pe filmare, martorul care a văzut explozia.
Sunt secvenţe surprinse imediat după ce depozitul în care erau 700 de kilograme de materiale pirotehnice s-a aprins. Artificiile explodează necontrolat şi aruncă mingi de foc în toate direcţiile. Apoi, exploziile se intensifică.
Depozitul de artificii este amplasat pe platforma industrială Tohan. Acolo este şi fabrica de armament care produce rachete, bombe şi grenade pentru armată. Oamenii din Zarneşti s-au temut că a luat foc uzina.
Coloana de fum gros luminată de artificii s-a văzut de la peste 5 kilometri depărtare. Un localnic a ridicat o dronă ca să filmeze de la înălţime.
Patru autospeciale cu apă şi spumă de la ISU Braşov dar şi serviciile voluntare de urgenţă din 4 localităţi au fost trimise să împiedice un dezastru. Pentru pompieri a fost o intervenţie riscantă.
Lucian Marcu, inspector-șef ISU Brașov: „Artificiile săreau peste tot, am înregistrat un deces, o persoană intoxicată cu fum şi o altă persoană este la poliţie, în regulă."
Potrivit ISU, explozia s-a produs în timp ce trei pirotehnişti pregăteau un transport de artificii pentru Ziua Marinei.
Cel care a murit era chiar în depozit şi nu a avut nicio şansă. Ceilalți erau în exteriorul halei, şi aşa au scăpat cu viaţă.
Bărbatul care s-a prăpădit avea doar 29 de ani. Era căsătorit şi era tatăl unui copil de doar un an. Inspectorii de munca au transmis că niciunul dintre cei trei nu avea contract de muncă la compania care deţine depozitul.
Stelian Nicolae, tatăl pirotehnistului decedat: „Era foarte bun meseriaş, foarte priceput în domeniu, ce s-a întâmplat, nu ştiu."
Surse din anchetă spun că ar fi fost vorba despre o manipulare greşită a materialului pirotehnic combinată cu temperatura extrem de ridicată din interiorul halei metalice. Inspectorii ITM au descoperit că depozitul nu era autorizat pentru desfăşurarea de activităţi pirotehnice. În cazul exploziei, procurorii vorbesc de mai multe infracţiuni pe care le anchetează.
Paul Ionel Ursa, procuror Parchetul de pe lângă Judecătoria Zărnești: „Ucidere din culpă, distrugere din culpă, neluarea şi nerespectarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă şi efectuarea de operaţiuni cu articole pirotehnice fără drept."
Reprezentanţii companiei care are depozitul de artificii nu au dorit să comenteze cele întâmplate. Firma, deţinută de un om de afaceri din Braşov, a realizat în ultimii zece ani peste o mie de spectacole pirotehnice în ţară şi în străinătate. În 2016, compania a câştigat marele premiu şi premiul publicului la campionatul mondial de artă pirotehnică.
Explozia de pe platforma uzinei de armament le-a stârnit amintiri dureroase localnicilor. Acum 38 de ani, aici s-a produs una dintre cele mai mari tragedii ale epocii comuniste. Una dintre secţiile în care se produceau pulberi explozive a sărit în aer iar autorităţile au raportat 37 de morţi şi peste 300 de răniţi.