Anchetă la centrul de dializă Diaverum din București. 7 oameni au murit

×
Codul embed a fost copiat

Șapte români care aveau insuficiență renală și făceau dializă la centrul privat Diaverum din București au murit până vineri, spun autoritățile. Alți pacienți sunt infectați, iar unii dintre ei sunt în stare critică în spitalele din București.

Ancheta declanșată de Direcția de Sănătate Publică a arătat că centrul nu a fost dezinfectat, după ce acolo a fost identificat primul bolnav de coronavirus.

Printre cei mai expuși riscului de deces în infecția cu coronavirus sunt pacienții cu probleme renale, peste 30.000 în toată țara.

35 s-au stins până acum, iar nouă dintre ei făceau dializă. Șapte erau pacienții unui centru de dializă privat, Diaverum.

Mama lui Marian Petrescu a făcut dializă acolo până în ziua în care starea ei de sănătate s-a înrăutățit și a fost transferată la Spitalul Universitar.

Citește și
Ministrul Muncii: Un milion de persoane ar urma să fie trimise în şomaj tehnic
Mii de firme românești au depus actele pentru angajații pe care îi trimit în șomaj tehnic

Marian Petrescu: "Am chemat ambulanța pentru că starea mamei mele nu era deloc bună. Am băgat-o în ambulanță, au dus o la Universitar, la Universitar când au auzit de unde vine, imediat au băgat-o în izolare, neavând nici un simptom de coronavirus".

A fost testată, iar rezultatul a fost pozitiv la COVID19. De o săptămâna este la secția de terapie intensivă a spitalului Victor Babeș, în stare gravă: "Starea este critică, liniară de joi, nici un plus nici un minus, respiră datorită aparatelor de ventilație. Inima este terminată".

Maria Pricop este fiica unui pacient care mergea la același centru. După ce autoritățile au aflat că acolo există un focar de coronavirus, au fost mutați în grabă într-un centru din afara Bucureștiului ca fie plasați în carantină.

Maria Pricop: "Seara m-a sunat că el nu vine acasă că va fi dus în carantină, și nu i s-a explicat unde va fi dus. El a aflat că va fi dus în Popești Leordeni. Eu în momentul ăla i-am spus păi întreabă unde ești, avea niște tratamente pentru inimă, un anticoagulant, am sunat la DSP nu a răspuns nimeni așa că am sunat la 112. Ambulanța a zis că nu ține de ei, dar am reușit să aflu adresa din Popești și am putut să mă duc să-i dau medicamente. Acum unde face dializă, până ieri a făcut în același loc, dar de ieri a fost mutat într un alt centru”.

Direcția de Sănătate Publică a făcut o anchetă epidemiologică în acest centru după ce nouă persoane fuseseră diagnosticate cu COVID19. După anchetă, Centrul a fost închis pentru dezinfecție și amendat cu 30.000 de lei. Inspectorii DSP au descoperit că personalul nu purta echipament complet de protecție, și mai grav, după ce au aflat de primul lor pacient infectat n-au dezinfectat. Așa că boala s-a răspândit în rândul pacienților, susțin autoritățile, iar din spusele celor internați, afectate ar fi și câteva cadre medicale.

Am încercat să îi contactăm pe reprezentanții centrului Diaverum, că să ne spună care este numărul pacienților infectați care au trecut prin centrul lor. Însă până acum nu am primit nici un răspuns.

Clinica privată de dializă are 27 de centre în România, dintre care 6 în Capitală și îngrijește în prezent peste 4.000 de pacienți. În toată țara 16.000 de pacienți fac dializă, iar încă pe atâția așteaptă să între la tratament. Ei sunt în primele categorii de risc. De aceea ar trebui să fie tratați în condiții de maximă siguranță atât pentru ei cât și pentru cadrele medicale.

Cristina Căpușă Medic Nefrolog: "Riscul e dublu pentru că au imunitatea scăzută nu pot sta în autoizolare pentru că trebuie să iasă de trei ori pe săptămâna din casă".

Ministerul sănătății a stabilit că pacienții Covid 19 cu forme urșoare vor face dializă în alte două centre Diaverum din București. Cei cu forme grave, la Spitalul de nefrologie.

Vulnerabili sunt și pacienții cu diabet, hipertensiune arterială sau cei ce suferă de obezitate morbidă.

 

Citește și...
Transparența Chinei în contextul pandemiei de coronavirus, pusă la îndoială de liderii occidentali
Transparența Chinei în contextul pandemiei de coronavirus, pusă la îndoială de liderii occidentali

În timp ce statele occidentale se zbat să stăvilească răspândirea rapidă a coronavirusului, unii experți dar și lideri occidentali pun la îndoială transparența și sinceritatea Chinei, care a declarat criza depășită.

Mii de firme românești au depus actele pentru angajații pe care îi trimit în șomaj tehnic
Mii de firme românești au depus actele pentru angajații pe care îi trimit în șomaj tehnic

Mii de firme din toată țara au depus actele pentru angajații pe care îi trimit în șomaj tehnic.

Cozi la intrarea în țară prin vama Nădlac. Mesajul lui Iohannis pentru românii care vor să vină acasă
Cozi la intrarea în țară prin vama Nădlac. Mesajul lui Iohannis pentru românii care vor să vină acasă

„Nu veniți acasă de sărbători pentru că revenirea în țară poate fi extrem de periculoasă pentru cei la care țineți atât de mult”.

Recomandări
Lăsate fără pensii alimentare, rusoaicele își denunță foștii soți:
Lăsate fără pensii alimentare, rusoaicele își denunță foștii soți: "Luați-i pe front, așa primim bani pentru copii"

Când a decretat mobilizare militară parțială, Vladimir Putin a promis că bărbații care vor fi trimiși pe front vor fi remunerați, iar în caz de rănire sau de deces, familiile lor vor primi despăgubiri.

Reacția președinției de la Kiev după ce o organizație ucraineană a devenit co-laureată a Premiului Nobel pentru Pace din 2022
Reacția președinției de la Kiev după ce o organizație ucraineană a devenit co-laureată a Premiului Nobel pentru Pace din 2022

Preşedinţia de la Kiev a afirmat că populaţia Ucrainei este un ''artizan al păcii'', la puţin timp după ce organizaţia nonguvernamentală ucraineană Centrul pentru Libertăţi Civile a devenit co-laureată a Premiului Nobel pentru Pace din 2022.

Cazul medicului de la Polizu. Mărturia unui tată: „Când a dat cu piciorul în sac, copilul a început să plângă”
Cazul medicului de la Polizu. Mărturia unui tată: „Când a dat cu piciorul în sac, copilul a început să plângă”

Tatăl unui copil care a fost considerat mort la naştere şi ”aruncat într-o tavă” de către medicul de la Polizu, acuzat că ar fi lăsat un copil născut prematur să moară, a făcut mai multe declarații șocante.