Ancheta DNA dupa aprobarea constructiei unui mall langa Palatul Stirbei, din Capitala. Cine sunt cei vizati de procurori
Proiectul care prevede ridicarea unui complex multi-functional in spatele Palatului Stirbei, de pe Calea Victoriei, a ajuns in atentia Directiei Nationale Anticoruptie.
Procurorii au deschis o ancheta care vizeaza legalitatea declasarii si demolarii unor anexe ale palatului, dar si modul in care au fost emise avizele de construire de pana acum. Sunt vizati mai multi functionari din cadrul Ministerului Culturii, dar si ai Primariei Sectorului 1.
Proiectul prevede ca in spatele Palatului Stirbei, de pe Calea Victoriei, sa fie ridicat un complex cu sapte etaje in centru si cate trei pe lateral. Palatul, monument istoric de categoria A, a apartinut uneia dintre cele mai bogate familii din istoria noastra - Stirbei. In 2005, a fost cumparat de omul de afaceri Ovidiu Popescu, cu 11 milioane de euro.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
In 2007, langa palat inca mai exista o casa de oaspeti la subsolul careia se afla una dintre cele mai vechi crame ale Capitalei. Tot aici era si un corp al grajdurilor, in forma semicirculara - unic in arhitectura Bucurestiului. Declasarea acestor monumente a dus imediat la demolarea lor. Doar asa a fost posibil ca pe acest teren sa apara apoi proiectul de construire a complexului de locuinte de lux si spatii comerciale.
Cazul a intrat in atentia DNA. La acea vreme, ministrul Culturii era Adrian Iorgulescu. Contactat de PRO TV, acesta a spus ca nu-si aminteste despre ce e vorba.
Dupa decesul lui Ovidiu Popescu, palatul i-a revenit fiului sau, Alexandru. Tanarul este cercetat pentru vatamare corporala si ucidere din culpa in cazul accidentului de pe lacul Snagov, in urma caruia un om si-a pierdut viata.
Acum, procurorii DNA ancheteaza modul in care a fost decisa declasarea anexelor, dar si cum s-au dat avizele: "Se efectueaza cercetari penale fata de mai multi functionari din cadrul Comisie Nationale a Monumentelor Istorice, Directiei pentru Cultura a Municipiului Bucuresti si Primaria Sectorului 1 Bucuresti."
PUZ-ul a primit in 2013 aviz de la Ministerul Culturii pentru consolidarea palatului si construirea complexului. Atunci, ministru era Daniel Barbu. Acesta sustine ca nu a semnat nimic. Apoi, au venit avize de la Comisia de Urbanism a Capitalei, Directia Transporturi si de la Agentia pentru Protectia Mediului. Mai multe ONG-uri contesta proiectul. Printre cei care se opun sunt si reprezentantii Universitatii de Arte.
Urmatorul aviz ar urma sa vina de la arhitectul sef al Capitalei. Gheorghe Patrascu, arhitectul sef al Capitalei: "Se incadreaza in limita indicatorilor care sunt in zona protejata. Daca n-as da aviz as incalca legea."
Acesta spune ca nu va lua, totusi, o decizie pana cand ancheta DNA nu va fi finalizata. Pe de alta parte, ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, sustine ca proiectul va reveni la Comisia Monumentelor Istorice pentru alte faze ale avizarii.