Ancheta de proportii in cazul barbatului care a suferit arsuri grave, dupa ce si-a aprins tigara in bazinul de apa termala
Explozia produsa la baile termale din Satu Mare, soldata cu trei victime aflate in stare foarte grava, ridica multe semne de intrebare.
Anchetatorii verifica daca reprezentantii strandului au luat toate masurile de siguranta. In plus, vor sa afle daca apa termala contine o cantitate periculoasa de gaze si au cerut sprijinul specialistilor in protectie antiexploziva. Cei doi soti care au suferit arsuri in urma exploziei se lupta sa traiasca. Baiatul lor de 6 ani este in stare mai buna. Dezastrul s-a produs dupa ce barbatul a fumat intr-o incapere inchisa, desi angajatii strandului i-au atras atentia ca nu are voie.
Dincolo de faptul ca barbatul a fumat in incaperea de baie termala, desi nu avea voie, anchetatorii vor sa vada daca reprezentantii strandului se fac vinovati in vreun fel de ranirea celor trei. Au cerut ajutorul specialistilor de la Institutul pentru Protectie Antiexploziva Petrosani, care vor masura nivelul de gaz din apa termala de la Acas. Expertiza costa nu mai putin de 18.000 de lei si este una de durata.
"Am fost contactat pentru efectuarea unor determinari privind continutul de gaze in apa termala. Nu este suficienta doar o analiza a apei ca sa ne dam seama daca exista sau nu gaze inflamabile in apa. Este posibil, in anumite situatii, sa existe pungi de gaz in zacamintele de apa termala, iar odata cu patrunderea acesteia la suprafata sa patrunda si gazele din apa termala", spune directorul stiintific Constantin Lupu, de la Insemex Petrosani.
In mod normal, in cazul in care apa termala contine bioxid de carbon, hidrogen sulfurat sau gaz metan, se impune masura separarii gazelor de apa, mai ales daca e folosita pentru tratament in spatii inchise. Altfel, gazele se pot acumula si reprezinta evident un pericol.
"Ele se separa intr-un rezervor, la suprafata si, daca e vorba de gaze combustibile, ele se ard sau se recupereaza. Se separa de apa geotermala, nu-i foarte complicat, instalatia e destul de simpla, tehnologia se cunoaste, nu-i scump. Si acolo unde se stie ca exista gaz combustibil, metan, in general, in niciun caz nu se foloseste apa geotermala in spatii inchise. Decat daca se separa initial gazul, complet", explica prof. univ. dr. Marcel Rosca, specialist in ape geotermale.
Miercuri, inspectorii OPC au verificat un alt strand cu apa termala din Satu Mare.
Baile termale la cada raman inchise la strandul de la Acas, unde a avut loc explozia. Cei doi soti care au suferit arsuri sunt la Spitalul de Arsi din Capitala. Starea lor este critica, iar sansele de supravietuire, mici, spun doctorii. Ceva mai bine se simte copilul lor de 6 ani. Are arsuri pe 60% din suprafata corpului, dar evolutia lui este buna.