Ancheta de proportii dupa inundatiile din judetul Galati. Descoperirea ingrijoratoare facuta de Ministerul de Interne
S-a declansat o ancheta de proportii dupa inundatiile din judetul Galati, care au lasat sute de oameni fara locuinte, pentru a doua oara in ultimii trei ani. Ministerul de interne incearca sa lamureasca cine trebuie sa raspunda pentru aceasta situatie.
Practic, primariile au emis autorizatii de constructie in aceleasi locuri unde si in trecut locuintele erau in calea apelor. Acum, cel putin 50 de familii sunt intr-o situatie disperata.
Liliana Neagu, plange: "Si in 2013 ne-a distrus si acum iar ne-a distrus cu totul. Peste o zi doua iar vine apa, iar o luam de la capat."
La fel ca aceasta femeie necajita plange toata comuna Slobozia Conachi distrusa de apele revarsate ale raului Suhu. Sute de case au fost inundate, iar acum stau sa se prabuseasca. Familia Neagu a avut de suferit si in 2013.
Dragos Tudorache, ministrul de Interne: "In mare parte casele afectate acum de inundatii au fost construite pe aceleasi amplasamemnte ca cele afectate acum trei ani. Asta in ciuda recomandarilor foarte clare facute la acel moment catre primaria locala sa nu se mai emita autoriuzatii in aceleasi amplasamente, tocmai pentru ca exista pericolul unor astfel de inundatii."
Primarul insa ridica din umeri.
Emil Dragomir, promar comuna Slobozia Conachi: "Nu am cunostinta daca au fost instiintati oamenii daca mai au voie sa construiasca acolo sau nu. Eu nu am de unde sa stiu ce a vorbit fostul primar."
Vorbeste insa despre planurile pe care le va pune in aplicare, si anume regularizarea paraului Suhu, ceea ce ar ajuta la controlarea debitului de apa si implicit ar preveni inundatiile.
Sunt probleme mari sunt si in comunele Pechea, Cuza Voda si Schela din judetul Galati. Cele mai afectate au fost locuintele din chirpici sau din lut, care stau sa se darame. Prima evaluare arata ca in cele trei comune afectate de inundatii sunt peste 30 de case in care, cel mai probabil, nu se va mai putea locui.
Ministerul de Interne cere un raspuns clar la intrebarea "Cum puteau fi prevenite viiturile de saptamana trecuta, de pe doua rauri aparent neinsemnate?"
Ministrul de Interne a precizat ca a ajuns ca in urma unei analize pe care a facut-o inca de saptamana trecuta a ajuns la o concluzie ingrijoratoare: autoritatile locale din judetul Galati au emis autorizatii pentru casele care s-au daramat in urma inundatiilor din 2013 si care au fost reconstruite ulterior in aceleasi amplasamente, locuri, in care apele au navalit cu furie acum trei ani. Si iata ca din nou, in urma cu o saptamana oamenii si-au pierdut din nou locuintele, din cauza inundatiilor. Aceasta inconstienta a oficialilor locali nu face decat sa chinuie locuitorii si in acelasi timp sa risipeasca resursele financiare si umane ale statului care intervin de fiecare data.
Ministrul a precizat ca urmeaza sa sesizeze insititutii care au competente sa verifice modul cum au fost emise acele autorizatii si de ce s-au dat exact in aceleasi locatii periculoase. De astfel marti se va finaliza faza de evaluare a pagubelor, iar in aceasta saptamana urmeaza sa se stabileasca ce ajutoare vor primi oamenii din partea statului.
Ministerul de interne a semnalat problema ramane insa de vazut daca investigatia administrativa va ajunge si pe masa procurorilor.
Saptamana trecuta meteorologii au emis cod rosu pentru doua rauri din judetul Galati, apele au iesit din matca si au inundat 25 de localitati, iar 1.300 de persoane au fost evacuate, peste 4000 de pompieri si militari din Bucuresti si alte 7 judete au fost relocati acolo cu motopompe si instalatii pentru potabilizarea apei, ca sa ii ajute pe localnici. Pana acum, prin ordinul ministrului au fost trimise de urgenta la Galati 18 mii de litri de apa, 12 mii de conserve de carne, 15 mii de conserve de pate de ficat, truse de igena personala, paturi si saci de dormit din rezervele statului.