Ancheta "Apa trece, mizeria rămâne" va putea fi urmărită duminică, la "România, te iubesc!"
Duminică la "România, te iubesc!" mai spulberăm un mit: cel al apelor curate și al izvoarelor cristaline de la noi.
Investițiile în stații și rețele sunt făcute de multe ori de pomană. Asta pentru că la robinete ajunge, de fapt, apă contaminată, nesănătoasă. Veți vedea cât de poluate sunt zonele din preajma râurilor, dar și cum este afectată sistematic pânza freatică.
Ancheta "Apa trece, mizeria rămâne" prezintă şi cazuri care ar trebui să intre în atenția organelor de anchetă, exemple de bani sifonați și rea voință.
România are o reţea hidrografică de invidiat. Cu 2.500 de izvoare şi aproape 60% din apele minerale ale Europei, se număra printre ţările cu cele mai bogate resurse subterane de apă. Şi totuşi, în România apă potabilă e un lux, chiar şi la oraş, în multe zone.
Cele mai mari probleme sunt la sate şi comune, acolo unde oamenii au o apă cu nitraţi, nitriţi, amoniu şi multe bacterii. La emisiunea „România, Te Iubesc” vă arătăm că şi acolo unde există infrastructură, apa nu este peste tot potabilă. Cu alte cuvinte, s-au alocat bani, iar unii edili ascund cu bună ştiinţă ca nu e bună de băut.
Teoretic, Direcţiile de Sănătate Publică din fiecare judeţ fac periodic analiza apei din reţelele de aducţiune. Practic însă…
Am mers în birourile autorităţilor şi le-am cerut să bea apa pe care o livrează localnicilor.
Reporter: Dumneavoastră puteţi bea această apă, cum vi se pare?
Când vine vorba de explicaţii, responsabilii îşi pierd cuvintele.
Veţi vedea şi sursele de poluare din preajma apelor.
La emisiunea „România, te iubesc” vă prezentăm şi staţii de epurare în care s-au investit milioane de euro, care însă nu epurează, ci poluează sistematic. Abia în 2021 se cer anchete penale şi recuperarea prejudiciilor.
"Apa trece, mizeria rămâne", ancheta pe larg, la România Te Iubesc!"