Anchetă amplă. Autoritățile îi caută pe cei care vând certificate false de vaccin Covid pe Facebook
Autoritățile au declanșat o anchetă de amploare, după ce, pe Facebook, a apărut un grup care oferă, contra cost, certificate verzi false celor care nu s-au vaccinat.
400 de lei ar costa un asemenea document care pare autentic, inclusiv la scanarea codului QR.
Atât că cei care falsifică documentele, cât și cei care le folosesc, riscă să facă închisoare. Cei din urmă își pun în pericol inclusiv viața, în cazul în care se îmbolnăvesc.
Grupul "Certificate covid 19 la comandă" a apărut acum câteva săptămâni și a strâns deja 200 de membri. Doar ei pot negocia cu administratorii obținerea unui certificat verde fără să fi fost vaccinați. Prețul, așa cum afirmă un membru al grupului, este de 400 de lei, iar câțiva pretinși clienți se laudă că le-au folosit fără să fie prinși.
Col. dr. Valeriu Gheorghiță, șeful campaniei de vaccinare: ”Practic, vedem că există această suspiciune pentru investigarea posibilelor breșe care au făcut posibilă fraudarea. Persoane care nu au mers în centre sau au mers, dar nu au fost vaccinate, dar figurează în sistem cu adeverințe de vaccinare.”
Principala ipoteză investigată de Poliția Română este că identitățile celor care au cumpărat documentele ar fi fost încărcate în Registrul Electronic Național de Vaccinare cu complicitatea unor operatori din sistem. Aceștia nu ar fi acționat, însă, din centrele de vaccinare unde lucrează, unde se verifică și stocurile de vaccin.
Dr. Radu Cristian, coordonator centru de vaccinare: ”Colegii de la adeverințe, în baza introducerii, au toate datele dumnealor de identificare. Domnii se prezintă cu buletinul pentru a fi verificați. Cu un simplu click scot adeverință beneficiarului.''
Potrivit ultimelor date oferite de IGP, la nivel național sunt deschise 362 de dosare penale, în care sunt cercetate 850 de persoane. Anchetele vizează 270 de teste PCR, 500 de certificate Covid și aproape 700 de adeverințe de vaccinare suspectate ca fiind false.
Cel mai amplu dosar este cel al unei doctorițe de familie din Dâmbovița, care este acuzată că ar fi eliberat adeverințe de vaccinare pentru fotbaliștii clubului condus de soțul ei.
Col. dr. Valeriu Gheorghiță: ”Să nu își cumpere un risc de boală și un risc de a ajunge la terapie intensivă cu bani, în condițiile în care vaccinarea este gratuită, sigură și eficientă”.
Potrivit Codului Penal, cei care falsifică adeverințele sau certificatele de vaccinare riscă până la 5 ani de închisoare, pentru acuzația de fals intelectual. Iar cei care le folosesc riscă nu doar să se îmbolnăvească, ci și să fie acuzați de uz de fals, ceea ce le poate aduce între trei luni și trei ani de închisoare sau cel puțin o amendă penală.
Sursa: Pro TV
Etichete: vaccin, coronavirus, vaccinare, certificat,
Dată publicare:
27-10-2021 19:26