Amenzi de până la 30.000 de lei pentru cei care provoacă miros neplăcut în aer

Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Marti 05 Iunie 2018 18:51
Categorie: Actualitate

După ce locuitorii din Ploieşti s-au plâns ani la rând că aerul poluat îi îmbolnăveşte, autorităţile au recunoscut în sfârşit problema.

Aparatele de măsurare aduse recent în oraş au depistat concentraţii mari ale unor substanţe toxice, iar ministrul Mediului se teme că vom plăti din această cauză amenzi uriaşe Uniunii Europene. În plus, în Parlament şi la Guvern se lucrează la Legea mirosurilor, care va sancţiona şi simpla duhoare, chiar dacă în aer nu se depistează noxe.

Mirosul urât şi aerul irespirabil i-au scos în stradă pe ploieşteni inclusiv marți, de Ziua Mediului. De multă vreme se plâng că îi ustură ochii, gâtul şi îi doare capul.

Dan Rădulescu, parlamentar: "A sulf, un miros de ou stricat, un miros înecăcios care te opreşte să respiri, simţi că ai un nod în gât. Miros care te îmbolnăveşte, cu siguranţă."

Silviu Gurlui, conferenţiar universitar: "Sunt 900 de decese din cauza poluării şi în creştere de la an la an. Sunt peste 40.000 de îmbolnăviri din cauza poluării."

Alexandru Popescu: "În Ploieşti nu miroase, doamnă. Pute. Ploieştiul este foarte poluat, în special noaptea. Noaptea se dau drumul la gaze, gen hidrogen sulfurat."

Multă vreme, Agenţia pentru Protecţia Mediului a denumit problema disconfort olfactiv, pentru că aparatele de măsură nu reuşeau să depisteze substanţele toxice. Acum, ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, recunoaşte că oraşul e poluat.

Ploieştiul e înconjurat de rafinării şi fabrici care elimină în aer benzen, hidrogen sulfurat, toluen şi alţi compuşi volatili. Toate vor fi obligate să investească milioane de euro în îmbunătăţirea instalaţiilor care poluează.

Cătălin Dumitru, prim-vicepreşedinte al companiei Rompetrol: "Vom încerca să remediem întârzierile care au apărut în anumite zone, care au ţinut de obligaţiile noastre."

Legea mirosurilor vine în sprjinul oamenilor. Potrivit iniţiativei legislative aflate în Parlament, disconfortul olfactiv trebuie măsurat. Dacă e accentuat şi pune în pericol sănătatea oamenilor, va fi sancţionat.

Graţiela Gavrilescu, ministrul Mediului: "Exista o întreagă pocedură alături de MS şi reprezentanţii lor să punem pe tapet de la fir a păr de la A la z toate problematicele este un grup de specialişti."

Mirosul poate fi măsurat prin olfactometrie dinamică, dar în România nu există încă laboratoare capabile să efectueze această procedură.

Legea mirosurilor impune companiilor să întocmească şi să pună în aplicare un set de măsuri pentru reducerea mirosurilor neplăcute. La sesizarea publicului, primăriile sunt obligate să controleze firmele şi chiar să interzică activităţile care otrăvesc aerul. Amenzile pentru nerespectarea legii ajung până la 7.000 de lei pentru persoane fizice şi 30.000 de lei pentru persoane juridice. 

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Lege pentru ca ghiozdanele elevilor să nu depăşească 10% din greutatea copiilor
Lege pentru ca ghiozdanele elevilor să nu depăşească 10% din greutatea copiilor
VIDEO PROTVPLUS.RO
politia rutiera
Aventura unei șoferițe din Târgu Jiu care a băut la un bar și apoi s-a urcat la volan
Magistraţi împiedicaţi de jandarmi să protesteze la CAB. Ce decizie au invocat
Primarul Timişoarei a tăiat cu mâna lui cablurile de Internet şi TV din centrul oraşului
Accident grav în Brăila din cauza unui incendiu de vegetaţie. Un copil a fost rănit
Senatul a respins 2 proiecte privind parteneriatul civil. "Nu se corelează"
Gardian anchetat pentru că lua mită de la deţinuţi. Rolul jucat de iubita agentului
eleva
SIMULARE BACALAUREAT 2019. De ce a rezolvat o elevă toate subiectele doar pe ciornă
Și Ford vrea autostrada promisă. Guvernul însă nu a terminat luptele cu liliecii
CFR așteaptă o minune până la EURO 2020: ”Să construiască într-o noapte cât alții în 7”
Omul de afaceri Ștefan Mandachi, replică la acuzații: ”Mă bufnește râsul când aud”
Un şofer de TIR ascundea o fată în cabină. Cât le-a oferit vameşilor ca să nu o vadă
Un cal a ars de viu şi zece tone de fân s-au făcut scrum. Cine e vinovat de incendiu