Ambii candidați la șefia UE avertizează România și PSD cu privire la statul de drept
UE ar trebui să sancţioneze prin intermediul fondurilor europene ţările membre care nu respectă normele statului de drept, a declarat şeful aripii germane a conservatorilor europeni şi candidat la preşedinţia Comisiei Europene Manfred Weber.
Weber a menționat şi România, într-un interviu publicat vineri în Lituania şi citat de France Presse.
O astfel de ameninţare, deşi încă imprecisă, vizează mai multe ţări, iar Parlamentul European a aprobat un proiect de lege în ianuarie ce prevede acest lucru, dar acest text ar trebui încă aprobat de statele membre înainte de a intra în vigoare.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
"Propun să îmbunătăţim mecanismul statului de drept", a declarat Manfred Weber, care este candidatul Partidului Popular European (PPE, conservator) pentru a-i succeda lui Jean-Claude Juncker în fruntea Comisiei Europene.
PPE este prima forţă a Parlamentului de la Strasbourg.
"Trebuie să mutăm aceste chestiuni departe de politică şi în final să lăsăm să decidă experţii şi judecătorii. Sunt de acord cu ideea legării penalităţilor în astfel de proceduri de fondurile europene", a declarat Manfred Weber agenţiei de presă lituaniene BNS.
Potrivit acestuia, sistemul actual în vigoare "nu a putut împiedica evoluţiile recente din Polonia, Ungaria sau România", ţări care au fost criticate de Bruxelles pentru carenţele în ceea ce priveşte sistemul lor judiciar, libertatea presei sau lupta împotriva corupţiei.
În interviul său, Manfred Weber a vorbit de asemenea despre o "perspectivă" europeană pentru Ucraina, dar a spus că "ar opri discuţiile de aderare" cu Turcia, dacă va fi ales.
Întrebat despre acordarea de paşapoarte ruseşti ucrainenilor din regiunile separatiste proruse din estul ţării lor, Weber a spus că trebuie "apreciat impactul" acestei decizii a Moscovei, în timp ce a estimat că UE ar trebui să fie pregătită să îşi întărească sancţiunile. "Trebuie să ne arătăm voinţa de a ne apăra principiile", a explicat el.
Timmermans, mesaj pentru Guvern și PSD
Timmermans a fost întrebat, la Euronews, de ce UE este dură față de Polonia și Ungaria, dar mai puțin dură față de România.
”Problema în România este lupta împotriva corupției. Politicienii încearcă să scape de presiunea pe care o resimt în această luptă împotriva corupției, iar asta e inacceptabil. Comisia va spune ”NU” și familia noastră va spune ”NU” acestui lucru”, a anunțat acesta.
Timmermans a adăugat că va lua măsuri și împotriva PSD, ba chiar este dispus să dea afară partidul din PES înaintea alegerilor din mai, dacă va fi necesar.
”Este dovedit că dacă statul de drept este în pericol, corupția se va extinde”, a mai spus Timmermans.
Frans Timmermans candidează și el la șefia UE.