Prima zi de relaxare, ultima zi de curăţenie. Românii care cred că ţara lor e "un coş de gunoi gigantic"
După primul weekend în care am avut voie să ieșim la plimbare sau în drumeții, au apărut și gunoaiele.
ltfel spus, coji de semințe, peturi sau resturi de mâncare lăsate în urma lor, de cei care așa au înțeles să se bucure de natură și de libertate.
Așa că, luni, muncitorii de la salubritate au început săptămână în forță.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Aceste imagini sunt filmate pe o plajă din Constanța. Singura pubelă de gunoi din zonă este plină, așa că resturile sunt împrăștiate direct pe nisip și fac un contrast urât cu imaginea pe care o oferă marea.
”Bărbat: Așa este românul!
Reporter: Cum vi se par gunoaiele de pe străzi, multe, puține după weekendul ăsta?
Bărbat: Chiar și puține sunt îndeajuns! Ar trebui să nu fie deloc. Ține de om, ține și de autoritățile locale, de fiecare dintre noi”.
Pe digul din Constanța, câteva sticle de bere au rămas așezate pe pietre și crează un peisaj trist al educației celor care au trecut pe acolo.
În nordul stațiunii Mamaia este la fel, iar câțiva angajați ai teraselor se străduiesc să facă curățenie. Au strâns chiștoace, resturi de ambalaje și multă sticlă, atât pe plajă, cât și dintr-o parcare.
”Femeie care strânge gunoaie: Astea sunt toate gunoaiele...
Reporter: Nu le-au luat cu ei în mașină?
Femeie: Nu le-au luat, asta e!”.
Voluntarii care monitorizează plajele de pe litoral recunosc că libertatea din weekend a adus zeci de kilograme de deșeuri lăsate în urmă de localnici și turiști.
ONG: ”Plaja, orașul, parcul nu este un coș de gunoi gigant”
Mihaela Cândea Mirea, director ONG ”Mare Nostrum”: ”În monitorizările noastre rezultă că atunci când sunt foarte mulți oameni într-un loc sunt și foarte multe deșeuri acolo. Trebuie să avem în vedere că plaja, orașul, parcul nu este un coș de gunoi gigant care poate să înghită toate deșeurile pe care noi le producem”.
Pubele pline, resturi aruncate la întâmplare pe spațiul verde și bănci cu coji de semințe în jurul lor, sunt imagini suprinse la Brăila, Galați, dar și în zonele montane și scot în evidență nivelul de educație în toată țara.