Am depășit 60.000 de morți cu Covid 19. De marți am putea avea 40.000 de cazuri noi pe zi
La doi ani de la debutul pandemiei care a schimbat fața lumii, România contabilizează și ea peste 60 de mii de morți. Și următoarele săptămâni rămân îngrjorătoare. O spune chiar ministrul Sănătații.
Oficialul le cere medicilor de familie să se implice mai mult în diagnosticarea pacienților cu SARS-CoV 2, în condițiile în care oricum în spitale sunt în jur de 10 mii de oameni care au Covid. Rata de pozitivare a ajuns în acest moment la 38,36 la sută, iar de marți încolo nu este exclus să vorbim și despre 40 de mii de noi cazuri, pe zi.
Mii se oameni sunt evaluați în fiecare zi în cele peste 200 de centre deschise în țară. Peste 20 de mii au aflat doar în ultimele 24 de ore că au un test pozitiv.
Dr. Mihaela Zaharia, coordonator ambulatoriu SUUB: “Evaluare imagistică prin radiografii sau CT, cât şi analize de sânge. Medicii iau tensiune arterială, află istoricul şi decid SARS-COV 2ce fel de tratament trebuie să urmeze''.
Prof. dr. Cătălin Cârstoiu, manager SUUB: ''Nu e necesară prezentarea dovezii de asigurat, trebuie să existe doar un test pozitiv confirmat şi atrag atenţia pentru că noi vom verifica în Coronaforms. Nu pot să vină cu un test lucrat acasă''.
Familii întregi sunt infectate. O femeie a venit la spital împreună cu fiica ei de 14. Nu este vaccinată.
Daniela Bogdan: "Starea este din ce în ce mai rea după ce au trecut aprope nouă zile de când suntem în izolare. Slăbită, dureri de cap, oboseală, stare de dezechilibru și tuse, tuse care persistă. Am descoperit că am niște noduli la sâni de care nici nu știam''.
În secțiile de terapie intensivă sunt 903 bolnavi, cei mai multi nevaccina'i. Și nu sunt singurii în grija medicilor.
În acest moment sunt peste 9.700 de pacienți internați. 901 doar în cursul zilei de duminică. La nivel național sunt 259 de focare, cu peste 3.000 de angajați din sistemul de sănătate pozitivi.
Doar de la Institutul Marius Nasta lipsesc 58 de cadre medicale. Aici, zeci de oameni așteaptau luni dimineață să fie testați.
Ministrul Sănătății face un apel către medicii de familie să se implice mai mult. Mai ales că, spune Alexandru Rafila, în acest an vor primi bani mai mulți de la Casa de Asigurări de Sănătate.
Prof. dr. Alexandru Rafila. ministrul Sănătăţii: ''Dacă ajungem să testeze măcar 10 persoane ar fi un mare câştig. Media este mult mai mică sunt doar 2 teste care se efectuează. Aceste centre ambulatorii de evaluare vor funcţiona mult mai bine dacă medicii de familie pot să diagnosticheze pacienții''.
În ceea ce privește tratamentul celor cu infecția SARS-CoV 2, marți vor ajunge la directiile de sănătate publică cele 50 de mii de doze de Molnupiravir, iar în zilele următoare vor fi trimise către spitale și centrele de evaluare.