Alertă în toată țara din cauza unui nou val de ploi. Zonele afectate de inundații: ”A făcut praf tot”


Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Luni 09 Iulie 2018 07:24
Categorie: Stiri actuale

Este alertă în toată țara din cauza unui nou val de ploi abundente, care amenință România până marți seară.

Însă vijeliile au provocat deja stricăciuni, spre disperarea oamenilor care s-au trezit cu apele peste ei. În Alba, zeci de gospodării au fost distruse, iar în zonă a ajuns și secretarul de stat Raed Arafat.

Iar în Arad, un bărbat a murit după ce o poartă pusă la pământ de vântul puternic l-a strivit.

După nici jumătate de oră în care a plouat, pentru oamenii din localitatea Șona, din judeţul Alba, a început calvarul. 40 de gospodării au fost inundate, iar 14 persoane au fost evacuate preventiv şi cazate în spaţii puse la dispoziţie de primărie.

"În maxim o jumătate de oră s-a umflat valea a ieşit în şosea şi dintr-o dată nenorocirea, maxim 5 minute a fost toată treaba, ca o rupere de nori. A făcut praf şi pulbere tot, pivniță curte, animale moarte, grădina cum se vede e praf."

"Nu mai sunt nici pomi, de pe versanţi a venit tot în jos.
V-a intrat şi în casă?
Casă e praf."

Apa care a depăşit în unele locuri un metru a măturat totul în cale. A adus la vale buşteni şi gunoaie şi şi-a croit drum prin grădini, curţi şi case.

"A venit tot de pe vale, de sus uitaţi cum e mo bila.
Cât de mare a fost apă?
Eu am 43 de ani şi aşa ceva nu am văzut."

"În casa înăuntru, a intrat peste tot dintr-o dată a venit din şură în jos, până să ne trezim să vedem."

Pompierii au venit în ajutorul oamenilor.

Rău a fost şi în Arad. Un bărbat de 53 de ani, care lucra ca paznic la Biroul Vamal de Interior, a murit după ce vântul puternic a pus la pământ o poartă metalică a instituţiei, care s-a prăbuşit peste el. Omul a fost găsit sub bucata de fier după aproape două ore şi nu a mai putut fi salvat.

Pe de altă parte, pompierii au fost chemaţi să intervină în mai multe zone din oraş pentru că furtuna a smuls acoperişuri şi a doborât copaci.

Tot din cauza furtunii, un cuib de berze care se afla pe un stâlp de electricitate din satul Cicir a luat foc, iar mai multe străzi au rămas fără curent electric.

Până marți, la ora 21, în 18 judeţe este cod portocaliu de ploi abundente, iar în restul ţării este cod galben.

Bilanț MAI: 38 de localităţi din 19 judeţe şi municipiul Bucureşti, afectate de inundaţii

Potrivit unui bilanţ prezentat, luni, de către reprezentanţii Ministerului Afacerilor Interne, în ultimele 24 de ore, ca urmare a fenomenelor hidrometeorologice s-au semnalat efecte la nivelul a 38 localităţi din 19 judeţe şi municipiului Bucureşti

”Efectivele Ministerului Afacerilor Interne au intervenit, în principal, pentru evacuarea apei din 250 de gospodării şi subsoluri, decolmatarea a 8 poduri/podeţe şi pentru degajarea copacilor care au fost doborâţi de vânt şi a acoperişurilor desprinse. Pe parcursul nopţii nu s-a impus măsura evacuării preventive a altor persoane şi nu sunt semnalate persoane blocate sau urgenţe medicale ce nu pot fi asigurate din cauza fenomenelor meteorologice”, au precizat reprezentanţii MAI, într-un comunicat de presă.

Potrivit documentului, un număr de 332 consumatori din judeţul Argeş sunt nealimentaţi cu energie electrică.

Până în prezent, cele mai afectate judeţe au fost: Alba - localitatea Şona, Covasna- localitatea Iarăş, Mureş – localitatea Vânători şi Sibiu – Ocna Sibiului.

Astfel, la Şona – judeţul Alba, s-a intervenit pentru evacuarea apei din 5 case, 22 beciuri, 3 obiective economice, 42 de gospodării, 30 de fântâni şi de pe 2 străzi. Au fost evacuate temporar 14 persoane, care au fost cazate în spaţii puse la dispoziţie de autorităţile locale. Peste noapte au rămas evacuate 12 persoane, celelalte 2 persoane s-au întors la locuinţele lor.

În localitatea Iarăş – judeţul Covasna, forţele MAI au intervenit în sprijinul populaţiei, fiind afectate 31 curţi, 3 case, 1 anexa, 7 podeţe, 11 fântâni şi 4 stâlpi de înaltă tensiune. În localitatea Băcel se intervine pentru evacuarea apei dintr-o casă, 13 subsoluri, 8 fântâni şi 2 curţi.
În localitatea Vânători – judeţul Mureş, strada Valea Cărbunarilor a fost inundată afectând un număr de 12 case, 25 de subsoluri şi 75 de gospodării. La acest moment apa s-a retras.

În localitatea Ocna Sibiului - judeţul Sibiu s-a intervenit pentru evacuarea apei din 20 curţi. Pe parcursul zilei de ieri, forţele MAI au intervenit şi în sprijinul populaţiei din localităţile Apoldu de Sus, Cornăţel, Sibiel şi Sălişte.

Alte intervenţii pentru evacuarea apei din locuinţe, decolmatare fântâni, degajarea copaci căzuţi pe carosabil au mai avut loc în judeţele: Arad, Bihor, Braşov, Buzău, Călăraşi, Cluj, Constanţa, Dâmboviţa, Dolj, Galaţi, Harghita, , Olt, Prahova, Teleorman, Vâlcea şi Municipiul Bucureşti (4 copaci căzuţi).

Cod portocaliu de inundaţii pe râuri din 24 judeţe, până marţi la miezul nopţii
Cod portocaliu de inundaţii pe râuri din 24 judeţe, până marţi la miezul nopţii
VIDEO PROTVPLUS.RO
Decolteu
Instituția de stat în care angajatele nu mai au voie cu decolteu sau fuste scurte
Primarul din Cavnic, vizat de un dosar penal. Un localnic susține că a intrat peste el în casă
Trump a explicat de ce și-a anulat vizita în Danemarca. ''Nu aşa se vorbeşte cu SUA''
Bărbat rănit grav după ce s-a răsturnat cu tractorul și a rămas prins sub utilaj
Barierele care pot însemna diferența dintre viață și moarte. Salvatorii, fără soluții
Sauna și piscina, remediul sătenilor după o zi de muncă. ”Decât să sap, e mai ok”
jefuiti club
Turiști străini, jefuiți în Centrul Vechi după ce erau amețiți cu alcool și de animatoare
Bogdan Drăghici și-ar fi violat fiica de mai multe ori. În trecut, vorbea de ”tați abuzivi”
Momentul care l-a făcut pe Iohannis să izbunească în râs. Ce cadou i-a oferit lui Trump
Analiști, despre miza întâlnirii Iohannis - Trump: ”Suntem în plin război comercial”
Viață bună pe bani publici. Angajații CJ Argeș merg la ”cursuri” în stațiuni de lux și se amuză de situație
România nu va mai prelua migranți de pe nava Open Arms