Victorie categorică pentru partidul Maiei Sandu la alegerile parlamentare din R. Moldova
Principalul partid proeuropean din Republica Moldova, Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS), al preşedintelui Maia Sandu, a câştigat detaşat alegerile parlamentare anticipate organizate duminică.
După numărarea voturilor din 99,58% dintre secţiile de votare, PAS a înregistrat un procent de 52,53% din voturi, depăşind astfel categoric principala formaţiune politică de stânga, Blocul Electoral al Comuniştilor şi Socialiştilor (BECS), care a fost votat de doar 27,36% din electorat.
Datele CEC arată că Partidul Politic "Şor" (PPŞ) a beneficiat de susţinerea a 5,78% dintre alegători, acesta fiind urmat de Blocul Electoral "Renato Usatîi", cu 4,11% din voturile alegătorilor.
Pe următoarele locuri se află Partidul Politic Platforma Demnitate şi Adevăr- 2,34% şi Partidul Democrat din Moldova- 1,82%.
Miza acestui scrutin anticipat este depășirea blocajului politic în favoarea reformelor. În total, 23 de partide se bat pentru cele 101 mandate parlamentare.
Preşedinta ţării, Maia Sandu, aleasă anul trecut după ce a promis reforme, combaterea corupției și integrare europeană, a forţat acest scrutin anticipat pentru a-şi întări poziția în faţa forțelor pro-rusești.
Maia Sandu, preşedinta ţării: "Am votat pentru un Parlament cinstit, cu care să pot să lucrez. Aceste alegeri sunt despre puterea oamenilor, nu despre puterea politicienilor. Parlamentul administrează banii ţării, banii cetăţenilor, de aceea trebuie să fim foarte atenţi atunci când decidem cui să încredinţăm banii ţării. De alegerea cetăţenilor de astăzi depinde ce fel de legi vor vota următorii parlamentari".
În total, 23 de partide se bat pentru cele 101 mandate parlamentare. Însă doar 4 formaţiuni au şanse reale de a atinge pragul de 5%. Favorit este partidul reformist Acţiune şi Solidaritate, condus până de curând de Maia Sandu.
Principalul adversar al PAS este alianța făcută de comuniști și socialiști, condusă de doi foști președinți, Vladimir Voronin și Igor Dodon.
Igor Dodon: "Eu vă îndemn să votăm pentru cei care au grijă de Republică Moldova. Pentru cei care știu să faurescă, nu să fure miliarde și să le ducă în offshore-uri. Eu cred că asta contează astăzi, pentru cei care vor asigura o pace în Republica Moldova".
Moldovenii din diaspora s-au mobilizat exemplar şi au format cozi în jurul secţiilor de votare din Italia, Marea Britanie, Franța ori Germania.
Şi în România au fost organizate 12 secţii de votare, inclusiv în Bucureşti, Galaţi, Iaşi ori Constanța.
Alexei Ţurcan, consulul Republicii Moldova la Iaşi: "Sunt foarte mulţi studenţi, elevi care sunt prezenţi azi şi care, probabil, au rămas aici, la muncă, după studii".
Cristin Murafa, Asociația Tinerilor Români din Afara Granițelor: "Mulţi tineri vor să revină acasă, iar tinerii vor să revină doar la stabilitate, vor să revină într-o ţară în care îşi pot găsi oportunităţi uşor, fără piedici, în care se pot integra sau reintegra uşor".
Cursa electorală n-a dus lipsă de promisiuni, atacuri la persoană, ameninţări şi idei trăznite. Un partid şi-a lansat campania dintr-un sicriu, în timp ce comuniştii şi socialiştii au bătut palma dintre tractoare.
VoroniN: "Republica Moldova se afla astăzi la marginea prăpastiei."
Alţii au apelat la Photoshop. Fugarul Ilan Shor, condamnat pentru fraude, a înşirat priorităţile formaţiunii sale singur în faţa unui ecran.
Shor: "Partidul Shor ţinteşte la funcţia de prim-ministru".
Campania s-a tensionat progresiv pe măsură ce se apropia data alegerilor.
Dodon: "Soţia m-a sunat şi mi-a trimis un filmuleţ. Aceşti idioţi de politicieni s-au dus şi au protestat la mine acasă."
Au fost altercaţii între cei care vor un fotoliu în Parlament, un sediu al socialiştilor a fost mânjit cu excremente şi au circulat imagini cu Igor Dodon împuşcând mistreţi închişi într-un ţarc.
Dodon: "Fake-uri lansate de oponenţii noştri."
Sursa: StirilePROTV
Etichete: Maia Sandu, Republica Moldova, partid,
Dată publicare:
12-07-2021 07:57