Afacerea vopsirii găinilor ca să pară că sunt ”de țară”. Cât de periculoasă poate fi carnea
În goana după profit, mulți comercianți pun în pericol sănătatea oamenilor. Unii au fost prinși de polițiștii locali din Galați că vindeau găini tăiate, cu pielea vopsită în galben, ca să dea impresia că sunt crescute în curte, doar cu hrană naturală.
Iar această practică toxică ar fi folosită și de alți escroci în mai multe zone din țară. În realitate însă păsările ar proveni din loturi care au fost decongelate peste care a fost aplicat un colorant. Pentru că substanța nu a fost încă identificată, specialiștii avertizează că există riscul îmbolnăvirii consumatorilor.
Găinile cu pielea vopsită galben au fost descoperite într-o piaţă din Galaţi - dar oficialii se tem că practica înşelătoare ar fi răspândită în mai multe oraşe din ţară. Unii comercianţi folosesc coloranţi ca să schimbe culoarea păsărilor şi să-i păcălească pe clienţi că sunt crescute cu hrană naturală, în gospodarii tradiţionale.
Poliția locală Galați: "Cumpăraţi găini de ţară. Nu dau cu foarte mult colorant, dar, uite, s-a îngălbenit. Găinile galbene de ţară s-au făcut albe acum."
În prezenţa vânzătorilor, poliţiştii locali au spălat mai multe carcase de găină, pe care le-au confiscat, iar probe din apa care s-a colorat în galben urmează să fie duse la analize.
Poliția locală Galați: "Bine, acum are şi un pic de sânge. Dar sângele nu e galben. Găina de ţară care se decolorează."
Grav este ca unele găini provin din loturi congelate şi sunt dezgheţate şi vopsite, fără ca oamenii care dau banii pe ele să ştie.
Poliția locală Galați: "Congelate, se decongelează, le duc acasă, le dau pe la aragaz un pic ca să pară pârlite după care, se foloseşte un colorant alimentar."
Petru Alexe este cercetător la Facultatea de Ştiinţă şi Ingineria Alimentelor din Galaţi şi specialist în tehnologia cărnii. Autor al mai multor invenţii în domeniul industriei alimentare, specialistul este de părere că vopsirea găinilor este periculoasă. Carnea lor poate provoca îmbolnăviri.
Petru Alexe, cercetător facultatea de Știință și Ingineria alimentelor: "Carnea decongelată este mult mai vulnerabilă pentru microorganisme. În momentul în care un operator ar încerca să coloreze suprafaţa cărnii, ar aduce un risc suplimentar de inoculare a unor microorganisme. Cred că măsurile trebuie luate imediat pentru că nu ştim nici dacă acel colorant galben este un colorant din zona coloranţilor admişi, nici dacă operaţia prin care ei falsifică nu aduce în mod cert o încărcare microbiană foarte puternică."
Însă vânzătorii ignoră aceste riscuri şi încearcă să îi convingă pe oameni că păsările provin din gospodăriile lor.
Camera ascunsă:
"-O luat şi o spălaţi şi pe urmă mi-o aduceţi înapoi.
-Cat este?
-La paisprezece lei kilogramul."
Camera ascunsă:
"-E găina de ţară, da?
-Haideți, domnu', uitaţi-vă, ce Dumnezeu? Uitaţi-vă înăuntru. Dar puteţi şterge cu ce vreţi dumneavoastră. Aveţi încredere. Domnu', veniţi un pic încoa. Aveţi mare încredere. Dacă nu, mi-o aduceţi înapoi."
În faţa camerei de filmat, vânzătorii ascund marfa sub tarabe, iar unii îşi abandonează cântarele. O femeie - de pildă - care a vrut să ne vândă un pui, chipurile de ţară, nu mai recunoaşte nimic.
"-Nu ştiu, eu nu ştiu, eu am fructe.
-Nu, nu, puii care erau aici alături, la cântar.
-Nu ştiu, domnu. N-am pui eu. "
Afacerea ilegală a vopsirii găinilor le aduce comercianţilor profituri importante. În marile lanţuri de magazine, puii congelaţi se vând cu 6 lei kilogramul. După ce sunt "transformaţi" prin folosirea coloranţilor, preţul se dublează.
Vânzătorii prinşi cu găinile vopsite în Galaţi au fost amendaţi fiecare cu o mie de lei.
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!