Parlamentul European o audiază joi pe Adina Vălean, propusă comisar european pentru Transporturi

audieri PE adina valean

Europarlamentarul Adina Vălean, nominalizată pentru postul de comisar european, este audiată marţi în comisiile parlamentare reunite de afaceri europene.

UPDATE 11:07- Audierea Adinei Vălean a început. Alături de ea se află și prim-ministrul Ludovic Orban.

UPDATE 11:11- Ludovic Orban transmite că a dorit să fie alături de Adina Vălean, doarece candidatura sa a venit la propunerea Guvernului.

„Am ținut să fiu prezent alături de candidat. Dacă sunt întrebări, voi răspunde cu mare plăcere”, a spus Orban.

UPDATE 11:15- „În toate funcțiile pe care le-am deținut în Parlament, am căutat să propun alegeri legislative care să aibă relevanță, atât pentru țara noastră cât și pentru europeni în general.

Citește și
Adina Valean
Averea Adinei Vălean, verificată după ce a fost acceptată pentru postul de comisar european

Am urmărit ca România să aibă beneficii concrete din calitatea sa de membru UE.”, a transmis Adina Vălean.

„Doresc să vă asigur că voi pune întreaga mea experienţă, din nou, pentru următorii cinci ani, în sprijinul eforturilor Uniunii şi ale României, ca stat membru”, a adăugat Vălean.

UPDATE 11:26- Adina Vălean vorbește despre importanța luării de măsuri pentru combaterea problemelor de mediu, precum și despre „amprenta de mediu, care ține direct de calitatea vieții unui om”.

Comisarul-desemnat al României a transmis că „un viitor sustenabil din punct de vedere al mediului trebuie să meargă împreună cu partea economică”, acesta fiind singurul mod în care Europa poate progresa.

Comisia von der Leyen își dorește să implementeze un „Green Deal Pact”, pentru politici de mediu și climă, al cărui obiectiv este „transformarea Europei în primul continent neutru din punct de vedere climatic”.

De asemenea, noua comisie își propune ca până în anul 2050 Europa să devină un continent neutru din punct de vedere al emisiilor de gaze de seră.

UPDATE 11:30- Adina Vălean a vorbit despre dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii, una dintre prioritățile comisiei von der Leyen.

IMM-urille reprezintă o prioritate deoarece „sunt generatoare de locuri de muncă și asigură dezvoltarea profesională a tinerilor”.

Noua comisie va avea în vedere „facilitarea accesului IMM-urilor la piață, creșterea inovării și scăderea birocrației”.

UPDATE 11:35- Un alt punct extrem de important pentru viitoarea comisie este digitalizarea, a transmis Adina Vălean.

Se va pune accentul pe „inteligența artificială, dezvoltarea rețelelor de securitate cibernetică și definitivarea pieței unice digitale”, cu scopul de „a asigura suveranitatea tehnologică a UE”

UPDATE 11:40- Relațiile trans-atlantice sunt de asemenea importante pentru viitoarea comisiei, a menționat Vălean.

Acestea trebuie dezvoltate, atât în contextul apărării cât și în privința unui parteneriat strategic comercial cu Statele Unite, care ar aduce beneficii importante atât pentru UE cât și pentru SUA.

UPDATE 11:45- Ca viitor comisar pentru transporturi, una dintre „prioritățile relevante” ale Adinei Vălean va fi transportul terestru, „cel mai important pentru dezvoltarea economică”, dar și „una din marile surse de poluare”.

În acest domeniu, comisarul-desemnat ar dori să lucreze pentru o modernizare amplă, din mai multe puncte de vedere: „eficiență, decarbonizare, modernizare, în scopul siguranței”.

UPDATE 11:50- De asemenea, una dintre prioritățile din domeniul transporturilor va fi combustibilul alternativ și durabil, a spus Adina Vălean, menționând că România „este foarte activă în dezvoltarea hidrogenului, o alternativă foarte bună”.

„Pentru a ajuta piața să adopte combustibilul alternativ, va exista și infrastructura necesară”, a transmis comisarul-desemnat.

Astfel, Adina Vălean propune creșterea numărului de stații de alimentare pentru mașinile electrice și extinderea acestui proiect și pentru alte tipuri de combustibil alternativ.

UPDATE 12:05- Roberta Anastase i-a adresat Adinei Vălean întrebări pe tema siguranței în circulație, având în vedere că România e pe primul loc la numărul de morți în accidente rutiere, și pe tema construcției autostrăzii Comarnic-Brașov.

În ceea ce privește siguranța în trafic, Adina Vălean a menționat că 90% dintre accidente sunt cauzate de comportamentul persoanelor implicate în trafic. „Acest comportament se leagă de infrastructură, de starea autovehicului”, a transmis Vălean, menționând că ar putea fi introduse sisteme automate care frânează în caz de urgență.

Referitor la autostradă, comisarul-desemnat a spus: „Chestiunea întârzierilor e o problemă europeană”.

„Știu cât de importantă este această autostradă. Se va întâmpla, sunt absolut sigură de acest lucru”, a spus Vălean.

UPDATE 12:15: Dan Barna, liderul USR, a dorit să afle despre cum dorește Adina Vălean să adreseze problema coridorului de cale ferată Brașov-Timișoara, având în vedere faptul că licitațiile sunt blocate de trei ani și România riscă pierderea fondurilor alocate. 

Adina Vălean: „De abia a inceput implementarea la aceste proiecte. Principalele cauze, cum se văd de la Bruxelles: e vorba de diverse schimbări în legea achiziției publice, contestații și apeluri pe deciziile de aprobare. Va începe construcția abia în 2020. Asta înseamnă o întârziere de trei ani. Există posibilitatea extinderii pe doi ani a fondurilor actuale. Să nu le pierdem, să le mutăm pe alte proiecte”

UPDATE 12:25: Victor Ponta a întrebat despre balanța politică din cadrul Parlamentului European, în contextul în care inițial comisarul numit era socialist. 

„Europarlamentarii socialiști vor accepta această schimbare de balanță?”, a întrebat Ponta, făcând referire la cele trei formațiuni politice din Parlamentul European și la împărțirea posturilor de comisari.

„Acolo nu există o opoziție, majoritățile se construiesc pe subiect”, a răspuns Vălean.

„Sper să am susținerea și altor grupuri politice. Nu știu să nu o am. Este nevoie, nu poți să faci politică doar dintr-o parte”, a adăugat comisarul-desemnat.

UPDATE 12:50: Ecaterina Andronescu a adus în discuție programul de mobilități pentru studenți Erasmus.

Fostul ministru al învătământului a întrebat-o pe Vălean dacă ar putea susține o subvenție pentru transportul lor, pentru a scădea presiunea financiară pusă pe universitățile românești.

„Există Erasmus Plus, care va avea o formă foarte bună de finanțare. Știu că există un program pus la dispoziție tinerilor din UE care vor să viziteze Europa cu trenul”, a spus Vălean.

De asemenea, „mii de specialiști pleacă din România. România este o furnizoare de educație pentru țările din UE”, a spus Andronescu.

Aceasta dorește obținerea mai multor resurse pentru proiecte destinate învățământului superior, pentru „returnarea” sub o formă sau alta a acestor resurse.

 

Audierea Adinei Vălean are loc de la ora 11.00 în Comisiile Reunite de Afaceri Europene.

Audierea Adinei Vălean în comisiiile de specialitate ale Parlamentului European este programată joi, 14 noiembrie. Tot atunci, vor fi audiaţi Oliver Várhelyi (Ungaria) şi Thierry Breton (Franţa).

Premierul Ludovic Orban a anunţat, miercuri, după şedinţa de Guvern, că europarlamentarii Siegfried Mureşan şi Adina Vălean vor fi propuşi pentru postul de comisar european din partea României, decizia fiind luată în urma consultărilor cu preşedintele Klaus Iohannis. Totodată, Orban a spus că le va solicita preşedinţilor celor două Camere audierea în comisiile de specialitate din Parlamentul României a candidaţilor.

În aceeaşi zi, preşedintele CE Ursula von der Leyen a acceptat nominalizarea europarlamentarului PNL Adina Vălean pentru postul de comisar european din partea României.

Acuzat de lipsa consultării cu partenerii politici în privinţa nominalizării Adinei Vălean pentru funcţia de comisar european, Ludovic Orban a declarat că decizia a fost luată ”sub imperiul urgenţei”

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
Adina Vălean şi ceilalţi doi comisari desemnaţi vor fi audiaţi pe 14 noiembrie
Adina Vălean şi ceilalţi doi comisari desemnaţi vor fi audiaţi pe 14 noiembrie

Noii comisari europeni desemnaţi, Adina Vălean (România), Oliver Várhelyi (Ungaria) şi Thierry Breton (Franţa), vor fi audiaţi pe 14 noiembrie, au decis liderii Parlamentului European reuniţi în Conferinţa Preşedinţilor.

Averea Adinei Vălean, verificată după ce a fost acceptată pentru postul de comisar european
Averea Adinei Vălean, verificată după ce a fost acceptată pentru postul de comisar european

Averea europarlamentarului PNL Adina Vălean, a cărei nominalizare pentru funcția de comisar european a fost acceptată, va fi verificată de comisia de specialitate a PE.

De ce s-a supărat USR că PNL a propus-o pe Adina Vălean în funcția de comisar european
De ce s-a supărat USR că PNL a propus-o pe Adina Vălean în funcția de comisar european

Adina Vălean a fost numită şi acceptată comisar european fără consultarea Parlamentului României, a scris vicepreşedintele USR, deputatul Iulian Bulai, pe pagina lui de socializare.

Recomandări
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern

Candidatul comun pentru alegerile prezidențiale de anul viitor este pus sub semnul întrebării în noul Executiv.

Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”
Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”

România exportă din nou energie, produsă acum din centralele eoliene, afirmă ministrul de resort Sebastian Burduja, care pledează pentru acest tip de energie verde. Apa din lacurile de acumulare, pentru energia hidro, trebuie păstrată, spune el.

Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului
Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului

Apărarea și securitatea României nu sunt amenințate de Aliați și parteneri, spune răspicat MApN, care dezminte astfel dezinformările apărute pe tema modificărilor legislative în ceea ce privește apărarea spațiului aerian național împreună cu NATO.