POLITICO: Adevăratul comisar pentru Apărare al UE nu e propus de Ursula von der Leyen. Cine e și cât de puternic este

Armin Papperger este „adevăratul” comisar pentru Apărare al UE, susține POLITICO
Profimedia

Andrius Kubilius este propunerea Ursulei von der Leyen pentru primul comisar pentru Apărare al UE. O analiză POLITICO arată că, în realitate, Armin Papperger, directorul general Rheinmetall pare a fi cel care ocupă „de facto” această poziție.

În timp ce Kubilius aşteaptă ca Parlamentul European să înceapă audierile pentru noua Comisie Europeană condusă de Ursula von der Leyen, Armin Papperger se întâlneşte deja cu alţi titani din industria de armament, precum şi cu politicieni naţionali importanţi şi ia decizii politice reale, după cum arată o analiză POLITICO.

Şeful Rheinmetall „are idei foarte clare cu privire la viitorul apărării UE”, a declarat un oficial UE care l-a întâlnit recent. „Are opinii cu privire la ţările cu care ar trebui să încheiem acorduri şi la cele cu care nu ar trebui”, a adăugat oficialul.

UE lucrează la parteneriate de apărare cu Coreea de Sud şi Japonia, de exemplu, şi analizează, de asemenea, modalităţi de cooperare cu Regatul Unit. Astfel de pacte pot fi cruciale pentru firmele de armament.

O figură centrală a industriei de apărare din Europa

Un alt executiv din industrie, vorbind sub rezerva anonimatului, a declarat că Papperger a fost o voce cheie în susţinerea creşterii cheltuielilor pentru apărare în Europa şi, de asemenea, sprijină consolidarea sectorului de apărare tradiţional fragmentat al blocului.

Citește și
Roxana Mînzatu
„Răsplata” României pentru că a propus o femeie la Comisia Europeană. Postul important pe care ar putea să-l primească
Calvarul unei românce care a avut o relație cu un bărbat turc de religie musulmană: „Nu aveam voie să ies din casă fără supravegherea lui”

De exemplu, Papperger s-a aliniat cu companii precum Leonardo din Italia şi BAE Systems din Marea Britanie în vederea încheierii unor acorduri majore de cooperare industrială care vizează producţia de tancuri moderne şi vehicule blindate bazate pe platforma Lynx a Rheinmetall pentru armata italiană, în timp ce lucrează la camioanele Boxer şi tancurile Challenger 3 pentru Marea Britanie.

Folosindu-se de toate mijloacele, de la contracte de sponsorizare sportivă la un sprijin puternic şi foarte public pentru Kiev, Papperger scoate din umbră industria de apărare. În acest proces, a ajuns în vizorul asasinilor ruşi, pentru că agenţiile de spionaj au dejucat un atentat la viaţa sa la începutul acestui an.

Șeful Rheinmetall, mai influent decât comisarul european pentru Apărare

Papperger se află la conducerea unui mare producător de armament. Rheinmetall deţine un portofoliu de comenzi de 48,6 miliarde de euro. În prima jumătate a acestui an a obţinut un profit de 404 milioane EUR, iar Papperger a declarat că se aşteaptă ca vânzările să crească cu 2 miliarde EUR pe an.

Se estimează că Rheinmetall a preluat aproximativ 40 la sută dintr-un fond de 100 de miliarde de euro pentru modernizarea armatei germane.

Ascultându-l, „uneori am crezut (că) vorbesc cu adevăratul comisar pentru apărare”, a glumit primul oficial.

În schimb, Kubilius are o putere de foc financiară mult mai mică. El va fi responsabil de Programul european pentru industria de apărare (EDIP) - un fond de 1,5 miliarde de euro pentru contractorii din domeniul apărării.

Pentru a obţine mai mulţi bani, va trebui să se lupte cu ţările membre fie pentru emiterea unei datorii comune pentru proiecte de apărare, fie pentru extinderea cheltuielilor de apărare în bugetul pe şapte ani al blocului comunitar.

Pentru că nu a existat niciodată un comisar pentru apărare, Andrius Kubilius, fost prim-ministru lituanian, va trebui să încerce să „fure” dosare de la alţi comisari puternici. Deocamdată, Parlamentul European nu are nici măcar o comisie de apărare completă - un lucru pe care intenţionează să îl schimbe.

Papperger, în vârstă de 61 de ani a transformat Rheinmetall într-o putere globală în domeniul artileriei de când Rusia şi-a lansat invazia la scară largă a Ucrainei în 2022. Compania a achiziţionat producătorul spaniol de obuze Expal în 2022, devenind astfel cel mai mare jucător în domeniul artileriei din Europa, în timp ce Papperger a semnat pentru utilizarea veniturilor obţinute din contractele masive cu Bundeswehr pentru noi linii de producţie în întreaga lume.

Această capacitate de a produce arme şi muniţie îl face pe Papperger şi pe alţi directori executivi din domeniul apărării, cum ar fi Guillaume Faury de la Airbus şi şeful Saab, Micael Johansson, cruciali pentru lupta Europei de a se reînarma şi de a trimite arme la Kiev.

„Cel mai important lucru despre Papperger şi ceilalţi este că, datorită dimensiunii companiilor lor, îşi pot asuma riscuri pe care Bruxelles-ul nu le poate asuma”, a declarat Christian Mölling de la Bertelsmann Stiftung, un think tank german.

Rheinmetall, un jucător global

Papperger, are, de asemenea, o mână diplomatică abilă. Atunci când discuţiile dintre Leonardo şi producătorul franco-german de armament KNDS au eşuat, Papperger s-a grăbit să încheie o înţelegere cu directorul general al Leonardo, Roberto Cingolani, pentru a construi sisteme de luptă terestre bazate pe tehnologia Rheinmetall, cu un ochi pe piaţa globală de export.

Rheinmetall a fost, de asemenea, un pionier în angajamentul de a construi arme în Ucraina.

Acest tip de iniţiative oferă acces. Or, chiar şi după ce va trece de procesul de confirmare al Parlamentului European, Kubilius se va strădui să ajungă pe lista liderilor naţionali importanţi.

În schimb, Papperger are deja o linie directă cu liderii. El s-a întâlnit cu prim-ministrul britanic Keir Starmer în timpul vizitei acestuia la Berlin la sfârşitul lunii august, şi se întâlneşte în mod regulat cu înalţi oficiali ai guvernului german, precum cancelarul Olaf Scholz şi ministrul apărării Boris Pistorius.

De asemenea, a primit-o pe prim-ministrul danez Mette Frederiksen, un aliat vocal al Ucrainei, pentru un tur al unei viitoare fabrici de muniţii de la Unterlüß, în nordul Germaniei, şi s-a întâlnit cu preşedintele Volodimir Zelenski la Kiev înainte de a se angaja să investească în fabrici de întreţinere pentru vehicule blindate şi fabrici de muniţii în Ucraina.

Articol recomandat de sport.ro
”O dorință veche!” Andrei Rațiu dă lovitura! Spaniolii au anunțat că fundașul român este aproape de transferul carierei
”O dorință veche!” Andrei Rațiu dă lovitura! Spaniolii au anunțat că fundașul român este aproape de transferul carierei
Citește și...
Avertismentul viitorului comisar pentru Apărare al UE. Când ar putea Putin să fie gata de o confruntare cu Europa
Avertismentul viitorului comisar pentru Apărare al UE. Când ar putea Putin să fie gata de o confruntare cu Europa

Uniunea Europeană trebuie să-şi întărească rapid apărarea, deoarece Rusia ar putea fi pregătită pentru o confruntare în şase până la opt ani, a declarat Andrius Kubilius, desemnat pentru a deveni primul comisar al UE pentru apărare.

„Răsplata” României pentru că a propus o femeie la Comisia Europeană. Postul important pe care ar putea să-l primească
„Răsplata” României pentru că a propus o femeie la Comisia Europeană. Postul important pe care ar putea să-l primească

Roxana Mînzatu, propunerea României pentru postul de comisar ar urma să primească portofoliul muncii și al locuințelor, conform POLITICO. Anterior, publicația a transmis că ea ar urma să fie numită la Coeziune, redenumit ca „Investiții regionale”.

Comisar-șef din IGPR, anchetat de DNA. S-ar fi folosit de funcție atunci când a fost prins cu 108 km/h în localitate
Comisar-șef din IGPR, anchetat de DNA. S-ar fi folosit de funcție atunci când a fost prins cu 108 km/h în localitate

Marius Badea, comisar şef în cadrul IGPR, a fost pus sub urmărire penală de procurorii anticorupţie, într-un dosar în care este acuzat că s-ar fi folosit de funcţie pentru nu fi sancţionat după ce a fost surprins de radar cu o viteză de 108 km/h.

Recomandări
Ultima zi pentru depunerea candidaturilor la prezidențiale. Cine s-a înscris până acum. Emoții pentru Geoană și Ciucă
Ultima zi pentru depunerea candidaturilor la prezidențiale. Cine s-a înscris până acum. Emoții pentru Geoană și Ciucă

Termenul pentru înregistrarea candidaturilor la alegerile prezidenţiale expiră sâmbătă, la ora 24.00, BEC urmând să se pronunţe cu privire la admiterea sau respingerea înregistrării candidaturii.

Cine este Arian, tânărul român care a obținut o decizie istorică la CJUE pentru persoanele trans. De ce a ajuns în instanță
Cine este Arian, tânărul român care a obținut o decizie istorică la CJUE pentru persoanele trans. De ce a ajuns în instanță

Decizie istorică pentru România în cazul unei persoane transgender. Curtea Europeană de Justiție a obligat statul român să îi acorde o nouă identitate lui Arian.

MApN anunță că au fost găsite resturi de dronă rusească în Delta Dunării
MApN anunță că au fost găsite resturi de dronă rusească în Delta Dunării

Poliția de Frontieră a informat MApN, vineri dimineață, 4 octombrie, cu privire la existența unor fragmente de dronă rusească în Delta Dunării.