Acuzații grave la spitalul de la Săpoca. Angajații spun că sunt terorizați și filmați de manager
Zeci de angajați ai Spitalului de Neuropsihiatrie Săpoca, din județul Buzău, au protestat astăzi. Oamenii cer demiterea actualului manager al unității medicale, o fostă economistă în cadrul instituției.
Angajații spun că sunt terorizați, supravegheați cu camere video și înregistrați, chiar de către femeie. Au contestat-o încă de la numire, iar acum o acuză că face achiziții fără a consulta comitetul director.
Angajații spun că au făcut mai multe demersuri oficiale, fără rezultate, însă. Imediat după numirea noului manager, 150 de angajați, printre care și 17 medici, au trimis Ministerului Sănătății o petiție. Aceștia spun în document că decizia de a-i atribui funcția Cristinei Păun, în trecut fost șef al serviciului financiar al spitalului, nu este potrivită.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Noua directoare, acuzată că a adus prejudicii grave
Mai multe rapoarte ale camerei de conturi și ale corpului de control al ministrului Sănătății au arătat prejudicii grave financiare aduse unității. Printre cei bănuiți că le-ar fi cauzat se află și noua directoare.
Vlad Nicolae, director financiar contabil: ”A luat anumite decizii fară consultarea comitetului director, în speță modificarea comisiei de disciplină, i s-a retras directorului finaciar semnătură din bancă, i s-a interzis unui medic angajat anul trecut să mai locuiască într-o locuință de serviciu.”
Mariana Spoială, lider de sindicat Sanitas Săpoca: ”A încheiat un contract cu unifarmul 3 000 de combinezoane în măsură în care niciun spital covid nu-și permite așa ceva 04:20 - Camere de supraveghere, ne înregistrează pas cu pas, este teroare.”
Petruța Vlagea: ”Este o situație de teroare, se lucrează într-un stres continuu, ceea ce nu s-a întâmplat până acum.”
Echipajul de poliție nu a fost lăsat în curtea instituției
În timpul protestului un echipaj de poliție a vrut să intre în curtea instituției, dar nu a fost lăsat.
”Având în vedere prevederile legale menționate și pentru a nu afecta activitatea curentă a spitalului, vă rog să vă reluați activitatea profesională de la locul de muncă”, a fost mesajul primit de angajați.
Managerul spitalului a transmis, prin secretara sa, că va exprima un punct de vedere în cadrul unei conferințe de presă, la finalul stării de alertă.
”M-a rugat să transmit presei că în momentul în care se vor ridica aceste restricții impuse de către guvern în ceea ce privește covidul va susține o conferință de presa. Până atunci nu poate discuta telefonic”, a spus secretara managerului.
Unitatea este una delicat de gestionat. La Săpoca, sunt 750 de angajați și peste 600 de pacienți, în prezent. 350 dintre cei internați aici au comis fapte penale, drept pentru care, în cazurile respective, au fost luate măsuri de siguranță.
Spitalul a intrat în atenția publică în august, anul trecut, după ce un bărbat de 38 de ani, internat cu criză etilică a atacat cu un suport de perfuzii 13 colegi de salon. Șapte dintre ei au murit.