Ce sunt punctiile lombare pe care un neurochirug le-ar fi facut fara acordul pacientilor. Ancheta fara precedent la Iasi

Ultimul update: Vineri 16 Ianuarie 2015 07:02
Data publicarii: Marti 13 Ianuarie 2015 12:45
Categorie: Actualitate

Ancheta fara precedent la Spitalul de Neuro-chirurgie din Iasi: Parchetul si Colegiul Medicilor verifica acuzatii uluitoare aduse unui neuro-chirurg.

Conducerea unitatii medicale sustine ca doctorul ar fi facut punctii lombare in cazul a zeci de pacienti, fara a cere si consimtamantul oamenilor, asa cum prevede protocolul. Procurorii cerceteaza acum daca exista vreo legatura intre anumite decese si tratamentele facute de neurochirurg in coloana vertebrala.

Ancheta legata de studiul facut de neurochirurgul Stefan Iencean a inceput cand un medic a gasit intr-un salon al spitalului 89 de epurubete cu lichid cefalorahidian, extras de la opt pacienti.

Oamenii se tratau pentru diverse traumatisme ale coloanei vertebrale si nici unuia nu i s-a cerut consimtamintul pentru aceasta procedura de punctie lombara, cum spune protocolul, sustine conducerea spitalului.

"Este vorba de un studiu care a fost efectuat, inceput fara sa aiba doua componente absolut obligatorii si anume acordul pacientilor si acordul consiliului de etica”, explica dr Florin Gramada, purtatorul de cuvant al Spitalului de Neurochirurgie.

Numai unui singur pacient, neurochirurgul Stefan Iencean i-ar fi facut 32 de punctii lombare.

Conducerea spitalului spune ca patru dintre cei opt pacienti au decedat si verifica daca in cazul lor aceasta procedura medicala era necesara.

Punctia lombara este o metoda de diagnosticare si uneori de tratament prin extragerea lichidului cefalorahidian. Probele colectate sunt trimise apoi in laborator pentru a fi depistate diferite afectiuni.

Managerul spitalului de Neurochirugie, Emilian Eva sustine ca la putin timp dupa descoperirea eprubetelor, doctorul Iencean a publicat doua articole in reviste de specialitate cu subiectul studiului sau. Neurochirurgul incearca sa demonstreze ca prin procedura de extractie a lichidului cefalorahidian ar putea fi tratate diferite traumatisme ale coloanei vertebrale.

Medicul Iencean respinge toate acuzatiile. „Toate lucrurile au fost facute in mod corect si legal. Snt nevinovat. Plangerea penala facuta este o defaimare si este o reactie venita ca represalii impotriva plangerii penale facute de mine contra doctorului Eva in august 2014 pentru fals in inscrisuri oficiale si a faptului ca i-am evidentiat plagiatul din teza de doctorat”, a spus acesta la Radio Iasi.

 

"Eu am recomandat si recomand prudenta. Vom incepe sa analizam sa vedem care este situatia reala, nu putem sa ascultam o singura parte, cu atat mai mult cu cat la Spitalul de Neurochirurgie au mai existat conflicte si acuzatii reciproce”, spune Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor Romania.

In plangerea penala facuta de spital apare si numele superiorului direct al doctorului, care nu l-ar fi supravegheat suficient.

"Politistii ieseni au primit o sesizare din partea parchetului care a fost inaintata de reprezentantii unei unitati spitalicesti cu privire la o posibila infractiune de abuz in serviciu”, spune Anca VIjaiac, purtatorul de cuvant al IPJ Iasi.

Seful de clinica a fost sanctionat cu reducerea salariului pe trei luni si retrogradarea temporara din functie.

Dupa 26 de ani de munca la spitalul de neurochirurgie, doctorul neurochirurg Stefan Ienceanu a fost concendiat. Conferentiar universitar, el a participat la mai multe proiecte de cercetare si dezvoltare cu lucrari stiintifice publicate in reviste internationale de specialitate si a folosit la spital metode de tratament inovatoare.

O tanara din Iasi a dat in judecata Spitalul Sfantul Spiridon. Fata ar fi fost supusa la trei operatii la nas nereusite
O tanara din Iasi a dat in judecata Spitalul Sfantul Spiridon. Fata ar fi fost supusa la trei operatii la nas nereusite
VIDEO PROTVPLUS.RO
VORBESTE LUMEA
Anamaria Prodan, garderoba de... milioane

09:47
VORBESTE LUMEA
Cum responsabilizam copiii

09:25
VORBESTE LUMEA
Minnie si Mickey, prietenii copiilor

03:01
VORBESTE LUMEA
Adda își face casă cu piscinp și cinema

04:46
VORBESTE LUMEA
Coș, covor sau suport pentru pahare din... sfoară

03:23
NINJA WARRIOR
Ninja Warrior semifinala - Răzvan Gheorghe
Răzvan Gheorghe s-a descurcat cu brio la primele probe deși a suferit unele accidentări. Cum a făcut față traseului din semifială?

04:51
NINJA WARRIOR
Ninja Warrior semifinala - Rareș Paraschivu
Rareș Paraschivu, care și-a eliminat propriul frate în prima rundă, s-a înscris în lupta pentru un loc in finală fără prea mari emoții.

04:43
NINJA WARRIOR
Ninja Warrior semifinala - Marius Crăciun
Go Monkey! Ce agilitate, Marius Craciun s-a întrecut pe el însuși și a reușit să apase buzzer-ul

03:06
NINJA WARRIOR
Ninja Warrior semifinala - Ismail Kesu
Susținut de familie, Ismail Kesu a trecut fără probleme primele obstacole, însă nu a mai putut la ultima probă

05:13
NINJA WARRIOR
Ninja Warrior semifinala - Gabriel Bozga
Un performer al calificărilor, vloggerul Gabriel Bozga a apăsat buzzer-ul și a reușit să-și asigure un loc în finala Ninja Warrior

03:50
Florin Iordache si Tudorel Toader
Comisia de la Veneția va publica textul raportului critic la adresa României
Anchetă a Ministerului Sănătăţii la Ambulanţa Craiova ca urmare a decesului lui Ilie Balaci
Anunțul făcut de tatăl copilului care a murit după o operație la un spital privat
Proteste în Piaţa Victoriei şi în marile oraşe. „Vreau să nu o mai văd pe Viorica”
Comisarul european pentru Uniunea securităţii, în vizită oficială la Bucureşti
Rezultate LOTO 6 din 49, 21 octombrie 2018. Numerele norocoase
accident dolj
Tată și cei doi copii ai săi, morți într-un accident. Apoi, hoții le-au jefuit casa
Când se schimbă ora. Urmează să trecem la ora de iarnă
Cetățean turc băgat în spital de un bărbat. Agresorul i-a șantajat familia timp de mai multe luni
Cum a murit Ilie Balaci. Medicii s-au luptat zeci de minute pentru a-l resuscita
Enoriaşi pedepsiţi de episcop după referendum, în biserica reparată din banii lor
Zeci de kilograme de droguri, găsite într-o casă din Arad. Ce a păţit proprietarul