Actorul Mircea Albulescu: Iura a fost un bun coleg si un om minunat

Ultima actualizare: 13-11-2012 06:57
Mircea Albulescu, Iurie Darie si Marin Moraru

Actorul Mircea Albulescu a declarat pentru MEDIAFAX ca Iurie Darie - care a decedat vineri seara - a fost mai mult decat un coleg, un actor, "a fost un om minunat".

"Iurie Darie a fost nu doar un coleg actor, ci a fost un om minunat, un suflet mare si, asa cum se spune la noi, actorii, «a gasit acum binemeritata odihna vesnica»", a spus Mircea Albulescu pentru MEDIAFAX.

Actorul Iurie Darie a murit vineri noapte, la varsta de 83 de ani, dupa o lunga suferinta, a confirmat pentru MEDIAFAX partenera de viata a acestuia, Anca Pandrea.

Potrivit Ancai Pandrea, trupul neinsufletit al lui Iurie Darie va fi depus, sambata, la Teatrul de Comedie din Capitala, informatie confirmata pentru MEDIAFAX si de George Mihaita, directorul institutiei, urmand ca inmormantarea sa aiba loc duminica.
Actorul Iurie Darie a avut mari probleme de sanatate in ultimele luni de viata.

Astfel, in luna mai, Iurie Darie a ajuns la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti (SUUB), cu o ambulanta, dupa ce a acuzat dureri in piept si probleme de respiratie. Ulterior, el a fost transferat la Spitalul Bagdasar Arseni din Capitala, unde fost operat pentru eliminarea lichidului acumulat in creier. In luna septembrie, actorul era externat, dupa aproximativ trei luni petrecute in spitalul Bagdasar Arseni din Capitala. In acest rastimp, el a fost supus unei interventii chirugicale, i-a fost montat un tub care drena lichidul acumulat la creier, a stat foarte mult timp conectat la aparate pentru ca nu putea respira singur, s-a aflat o vreme in coma indusa si a suferit si un accident vascular cerebral.

Insa starea de sanatate a lui Iurie Darie a inceput sa se deterioreze din ce in ce mai mult, iar vineri seara, el a incetat din viata.

Iurie Darie a avut o cariera remarcabila, ce cuprinde roluri in peste 40 de productii cinematografice. Dupa ce a debutat in cinematografie, in 1953, in "Nepotii gornistului" - in regia lui Dinu Negreanu, avandu-i alaturi pe Marga Barbu si pe Liviu Ciulei -, Iurie Darie a jucat in filme precum "S-a furat o bomba" (1961), "Dragoste la zero grade" (1964), "Atunci i-am condamnat pe toti la moarte" (1971), "Fratii Jderi" (1974), "Ringul" (1983), "In fiecare zi mi-e dor de tine" (1987), "Zambet de soare" (1987), "Oglinda" (1993), "Punctul zero" (1996), "Triunghiul mortii" (1999).

De-a lungul carierei, Iurie Darie a colaborat cu unii dintre cei mai importanti regizori romani ai secolului trecut: Ion Popescu Gopo, Mircea Dragan, Sergiu Nicolaescu, Gheorghe Vitanidis.

Cariera sa in teatru este legata de Teatrul de Comedie din Bucuresti. A jucat sub bagheta regizorului Lucian Giurchescu si a lui David Esrig. I-a avut ca parteneri pe actorii Gheorghe Dinica, Marin Moraru, Mircea Albulescu, Dem Radulescu, Sanda Toma, Vasilica Tastaman, Stela Popescu, Silviu Stanculescu. Printre spectacolele in care a jucat se numara "Troilus si Cresida", de William Shakespeare, si "Umbra", de Evgenii Svart, ambele in regia lui David Esrig.

Iurie Darie s-a remarcat si in emisiunile de televiziune pentru copii, in care actorul isi etala abilitatea de a desena, uneori cu ambele maini.

In 2009, Iurie Darie a primit premiul de excelenta pentru intreaga cariera la Festivalul Comediei Romanesti - festCO. Totodata, in martie anul acesta, Iurie Darie a primit premiul Gopo pentru intreaga cariera, iar pe 1 iunie a primit o stea pe Aleea Celebritatilor - Walk of Fame din Capitala.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO