Activista anti-Erdogan retinuta la Nadlac ramane in arest si poate fi extradata in Turcia. De ce o acuza regimul de la Ankara

Nalan Oral, activista kurda
Facebook.com

Curtea de Apel Timisoara a decis ca activista turca Oral Nalan ramane in arest, respingand si cererea de sesizare a Curtii Europene de Justitie

Curtea de Apel Timisoara a decis, luni, ca activista turca Oral Nalan, care are statut de refugiat in Belgia si care a fost retinuta in urma cu o saptamana la vama Nadlac pentru ca se afla pe o lista a Interpol, ramane in arest in vederea extradarii in Turcia, respingand si cererea de sesizare a Curtii Europene de Justitiei. Decizia nu este definitiva, putand fi contestata in termen de 48 de ore.

 

"Respinge cererea de sesizare a Curtii Europene de Justitie in vederea pronuntarii unei hotarari preliminare formulata de aparatorul ales al persoanei extradabile Oral Nalan. In temeiul art. 44 din Legea nr. 302/2004 respinge, ca nefondate, cererile de revocare si de inlocuire a masurii arestarii provizorii formulate de persoana extradabila Oral Nalan, prin aparatori alesi. Cu drept de contestatie in termen de 48 de ore de la pronuntare", este decizia Curtii de Apel Timisoara.

Un nou termen a fost stabilit pentru 31 iulie.

Citește și
istanbul
Protest urias cu sute de mii de oameni la Istanbul, impotriva presedintelui Recep Erdogan. VIDEO
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

Associated Press a scris despre cazul lui Oral Nalan, stirea fiind preluata si de New York Times.

Oral Nalan, in varsta de 38 de ani, a fost retinuta pe 8 iulie, in jurul orei 18, cand venea din Ungaria si se indrepta spre Bulgaria, impreuna cu fiica sa in varsta de 10 ani si cu un grup de prieteni.

Vamesii romani au constatat ca pe numele femeii exista un mandat Interpol de arestare, emis la cererea Turciei, care a condamnat-o la 30 de ani de inchisoare pentru terorism.

Potrivit presei din Belgia, undeau avut loc manifestatii de sustinere pentru Oral Nalan, activista, care studiaza la o facultate de informatica din Bruxelles si ar urma sa primeasca cetatenie belgiana anul viitor, este acuzata de apartenenta la PKK (Partidul Muncitorilor din Kurdistan).

Avocatii activistei atrag atentia ca Politia de Frontiera romana a confundat actul prezentat de Oral Nalan la granita cu un pasaport si nu a luat in calcul statutul de refugiat.

"La nivelul Politiei de Frontiera s-a produs o confuzie, considerandu-se ca acel document de calatorie pe care doamna Oral Nalan il avea asupra sa ar fi un pasaport. Dumneaei a mai calatorit in afara Belgiei de la data obtineriistatutului de refugiat politic, dar acum a fost prima data cand a iesit din spatiul Schengen.Oral Nalan este o activista pentru drepturile omului, s-a luat legatura cu ofiterul ei de legatura din Belgia si acesta a confirmat. Din cate mi s-a comunicat, inclusiv Ambasada Belgiei in Romania a adresat o nota verbala, conform uzantelor diplomatice, catre MAE", a declarat avocatul Alin Speriusi-Vlad.

Curtea de Apel Timisoara a dispus, dupa retinere, arestarea preventiva a lui Oral Nalan pentru pe perioada de 30 de zile.

Intre timp, Romania a demarat procedurile de extradare. Potrivit procedurii, Ministerul Justitiei de la Bucuresti va solicita Ministerului Justitiei de la Ankara actele de condamnare in baza carora a fost emis mandatul international de arestare.

Judecatorul roman insarcinat cu dosarul poate refuza procedura de extradare in doua cazuri: daca persoana a cerut si a obtinut azil politic in tara in care a fost retinuta sau daca exista suspiciuni rezonabile ca, in tara de provenienta, persoana va fi supusa torturii sau relelor tratamente.

In semn de protest, Oral Nalan a facut greva foamei in primele zile dupa retinere.

Ambasadorul Turciei la Bucuresti, Osman Koray Ertas, s-a declarat vineri dupa-amiaza surprins si intristat ca presa o numeste ”activista” pe Oral Nalan.

”Am fost surprinsi si intristati sa vedem ca presa spune ca aceasta individa este o activista, pentru ca ea a fost condamnata de o instanta din Turcia si nu are nicio legatura cu tentativa de lovitura de stat sau ceva asemanator. Este cu totul alta problema. Ea este acuzata ca face parte dintr-o grupare terorista de extrema-stanga”, a precizat ambasadorul intr-o conferinta de presa sustinuta la Ambasada Turciei la Bucuresti.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Mesajul semnat
Mesajul semnat "Erdogan" pe care toti turcii l-au primit pe telefonul mobil la un an de la puci. "Este ca un cosmar"

Surpriza pentru turcii care au vrut samabata seara sa sune de pe mobil.

Protest urias cu sute de mii de oameni la Istanbul, impotriva presedintelui Recep Erdogan. VIDEO
Protest urias cu sute de mii de oameni la Istanbul, impotriva presedintelui Recep Erdogan. VIDEO

Un asa numit "mars pentru justitie", organizat in Turcia, s-a incheiat cu un urias protest impotriva presedintelui Recep Tayyip Erdogan.

Parlamentul European cere suspendarea negocierilor de aderare cu Turcia. Ce variante mai are Erdogan
Parlamentul European cere suspendarea negocierilor de aderare cu Turcia. Ce variante mai are Erdogan

Sporirea puterilor presedintelui de la Ankara ar putea compromite definitiv sansele Turciei de a intra in Uniunea Europeana.

Trump l-a primit pe Erdogan la Casa Alba, iar cei doi s-au laudat reciproc:
Trump l-a primit pe Erdogan la Casa Alba, iar cei doi s-au laudat reciproc: "O mare onoare" si "Triumf legendar"

Presedintele american Donald Trump l-a primit marti la Casa Alba pe omologul sau turc Recep Tayyip Erdogan, intr-o prima intalnire tête-à-tête delicata, pe fondul unor dezacorduri asupra problemei militiilor kurde siriene, relateaza AFP.

Recomandări
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad

Un diplomat european a dezvăluit, miercuri, pentru Syria TV, că Serviciului Secret din România a vizitat Siria și s-a întâlnit cu președintele Bashar al-Assad și cu directorul serviciilor de informații siriene, Hossam Luke.

Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc
România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc

"Masa caldă" în școli este în peste 60% din cazuri un sendviș sau un pachet cu hrană rece. Programul național funcționează doar într-o treime dintre școlile alese de Ministerul Educației, care dă vina pe incompetența autorităților locale.