Acord UE-China asupra denumirilor protejate ale alimentelor exportate
UE a semnat luni cu China un acord în vederea protejării exporturilor reciproce de alimente şi băuturi, înaintea unor negocieri dificile cu privire la comerţ, modificările climatice şi drepturile omului, în cadrul unui summit online, relatează Reuters.
În 2019, China a fost a treia destinaţie a exporturilor de produse agricole şi alimentare din UE, în valoare totală de 14,5 miliarde de euro.
Noul acord este un adevărat tur de forţă pentru Europa, întrucât producători din Statele Unite, Australia sau Noua Zeelandă nu vor mai fi autorizaţi să folosească denumiri protejate în exporturile lor către China, în pofida faptului că există o perioadă de tranziţie în cazul anumitor brânzeturi, potrivit News.ro.
Preşedintele chinez Xi Jinping, cancelarul german Anegla Merkel şi preşedinta Comsieii Europene (CE) Ursula von der Leyen discutau luni, de la ora 12.00 GMT (15.00, ora României) despre cele mai spinoase subiecte, în cadrul acestui summit care a fost programat iniţial în oraşul german Leipzig.
”Este momentul să trecem la fapte pentru a remedia dezechilibre şi a exercita un leadership mondial”, a îndemnat pe Twitter, înaintea reuniunii, preşedintele Consiliului European Charles Michel.
Relaţiile UE cu China s-au tensionat din cauza noii legi a securităţii impuse de Beijing Hong Kongului, larg criticată de către membrii comunităţii internaţionale, care o consideră o atingere adusă drepturilor fundamentale.
Uniunea Europeană încearcă să obţină de la China - cel maimare poluator din lume - un angajament mai puternic în lupta împotriva modificărilor climatice.
Cele două puteri întâmpină dificultăţi în semnarea - până la sfârşitul anului - a unui acord cu privire la investiţii, menit să le ofere întreprinderilor europene un acces mai larg pe piaţa chineză şi să evite o înăsprire a barierelor comerciale.