Accident grav pe A2: 4 morti si zeci de raniti. Politie: "In Romania, nu a mai avut loc pana acum un astfel de eveniment"

×
Codul embed a fost copiat

Un accident extrem de grav s-a produs sambata dimineata, pe autostrada A2, la kilometrul 67. Zeci de masini au fost implicate intr-un accident soldat cu 4 morti si zeci de raniti.

Sursa foto: Departamentul pentru Situatii de Urgenta

Numarul mare de victime de pe Autostrada Soareluui a impus activarea Planului Rosu de Interventie. Departamentul pentru Situatii de Urgenta a trimis spre locul accidentului inclusiv un spital mobil. Inainte ca salvatorii sa ajunga la fata locului, toate spitalele de Urgenta din Bucuresti fusesere anuntate sa se pregateasca pentru ce e mai rau. Victimele spun ca primele echipaje au sosit dupa 20 de minute.

Departamentul pentru Situatii de Urgenta pune la dispozitie doua numere de telefon pentru familiile celor implicati in accidentul de pe A2 si anume 021.264.85.15 si 021.264.85.16, potrivit unui anunt publicat pe pagina de Facebook a DSU.

Desfasurarea evenimentelor, livetext:

Citește și
autobuz
Sase oameni au murit dupa coliziunea dintre doua autobuze in SUA. Imaginile surprinse dupa impactul violent
Ce a pățit jurnalista care a filmat ultimele imagini cu Aleksei Navalnîi în viață

UPDATE 20:50  Aproximativ 20 de conducatori auto sunt audiati in acest moment pentru incercarea stabilirii cauzelor producerii accidentului rutier de pe autostrada A2, a anuntat sambata seara comisar-sef de politie George Grigore, director adjunct la Directia Rutiera din cadrul Politiei Romane.

Intrebat daca, dupa primele cercetari, se poate spune cine ar putea fi considerat principalul responsabil pentru acest accident in lant, George Grigore a afirmat ca nu se poate pronunta in acest moment cu privire la acest lucru.

"Nu ne putem pronunţa la acest moment despre acest lucru. Am discutat inclusiv cu prim-procurorul de la Parchetul de pe langa Judecatoria Lehliu, care coordoneaza toata activitatea de cercetare. Deocamdata, la acest moment, la sediul Biroului de Politie A2, sunt in desfasurare audieri. Aproximativ 20 de conducatori auto, care nu au fost internati, care nu au suferit vatamari, sunt in acest moment audiati pentru incercarea stabilirii cauzelor producerii acestui eveniment", a spus George Grigore.

Potrivit acestuia, pe langa audieri, urmeaza sa aiba loc si alte expertize in acest caz.

"Se vor face inspectii tehnice la autovehicule, se vor face probabil expertize, in functie de ce dispune procurorul care coordoneaza activitatea", a mai spus George Grigore.

UPDATE 20:16 Comisar-sef de politie George Grigore, director adjunct la Directia Rutiera din cadrul Politiei Romane, a spus ca, in Romania, nu a mai avut loc pana acum un astfel de accident rutier.

"Nu s-a produs niciun astfel de eveniment la nivelul tarii", a mai precizat George Grigore.

UPDATE 18:24 Numarul mortilor a crescut la 4. Unul dintre raniti a incetat din viata la Spitalul Floreasca.

UPDATE 18:15 Traficul rutier a fost reluat sambata, in jurul orei 17,35, pe autostrada A2 Bucuresti - Constanta, la aproape 9 ore de la producerea accidentului in lant, pe sensul de mers catre Constanta, la kilometrul 67, in care au murit trei persoane si au fost ranite cateva zeci.

Centrul Infotrafic al Politiei Romane a informat ca pe celalalt sens de mers (Constanta - Bucuresti) circulatia nu a fost afectata.

UPDATE 16:05 Cei doi copii care au fost dusi sambata la Spitalul "Grigore Alexandrescu" din Capitala, in urma accidentului rutier in lant produs pe autostrada A2, au fost externati, au declarat pentru AGERPRES surse medicale din cadrul unitatii sanitare.

Medicul primar Cristian Pandrea de la UPU-SMURD Bucuresti precizase anterior ca doi copii au fost internati la Spitalul "Grigore Alexandrescu" din Capitala, iar "starea lor este stabila". "Ei au suferit traumatisme cranio-cerebrale minore", spunea medicul.

UPDATE 15:20 La Spitalul Floreasca din Capitala sunt internate sase persoane ranite in accidentul de pe autostrada A2, dintre care doua sunt in stare mai grava, a declarat, sambata, medicul primar Cristian Pandrea de la UPU-SMURD Bucuresti.

"La spitalul nostru au fost aduse 11 persoane si pana in acest moment au fost internate sase, dintre care doua sunt in stare mai grava. O pacienta este internata in sectia de terapie intensiva si un pacient se afla in sala de operatii in acest moment, ceilalti sunt internati pe sectiile de chirurgie si ortopedie", a precizat medicul.

El a mentionat ca, la locul accidentului, au fost evaluate 57 de victime.

"stim ca un numar important, peste 40, au fost transportate la spitalele din Bucuresti. In prima instanta, 13 victime au fost transportate la spitalul cel mai apropiat de locul respectiv, care este spitalul din Lehliu, unde noi ne-am deplasat cu echipajele SMURD. (...) Am fost sprijiniti de echipajele SMURD din Calarasi si Ialomita si de echipajele serviciilor de ambulanta judetene din cele doua judete. Ne-am deplasat cu cele trei autospeciale de transport special si victime multiple pentru a evalua situatia pacientilor din Lehliu si i-am preluat pe toti acesti pacienti de acolo, in numar de 13, si i-am redirectionat catre spitalele din Bucuresti", a explicat Pandrea.

Medicul a spus ca doi copii au fost internati la Spitalul "Grigore Alexandrescu" din Capitala, iar "starea lor este stabila". "Ei au suferit traumatisme cranio-cerebrale minore", a subliniat Pandrea.

Potrivit acestuia, in prezent, "pacientii sunt repartizati destul de judicios pe spitalele de urgenta din Bucuresti".

UPDATE 13:15 Parchetul de pe langa Judecatoria Lehliu Gara a deschis dosar penal in cazul accidentului in lant produs sambata dimineata pe autostrada A2, iar potrivit datelor actuale incadrarea este de ucidere din culpa si vatamare corporala insa nu au fost identificati deocamdata cei vinovati, a declarat, pentru AGERPRES, Liliana Banescu, prim procuror in cadrul institutiei.

"A fost inregistrat dosarul, iar din primele date rezulta ca incadrarea probabila este de ucidere din culpa si vatamare corporala, avand in vedere victimele. Nu e usor cu incadrarea pentru ca sunt foarte multe persoane vatamate, in diferite situatii medicale, care pot evolua pe parcurs. Poate ca va fi cu incadrare pe forma agravata, avand in vedere numarul victimelor", a afirmat reprezentatul Parchetului din Lehliu Gara.

Liliana Banescu a precizat ca, deocamdata, datele din dosar sunt intr-o faza preliminara, avand in vedere ca investigatia in teren nu a fost finalizata, politistii facand in continuare masuratori, determinarea alcoolemiei persoanelor implicate si culegere de alte probe.

Intrebata daca au fost identificate pana in acest moment persoana sau persoanele cu responsabilitati in producerea accidentului in lant, reprezentantul Parchetului a precizat ca in prezent nu apar in dosar nume de persoane care ar putea fi considerate vinovate. "in momentul de fata nu avem fata de nimeni indreptata actiunea penala. Aceste lucruri vor fi stabilite in zilele urmatoare, dupa ce ne vom lamuri cu toate datele culese privind cauzele producerii accidentului", a subliniat Liliana Banescu.

La fata locului s-au deplasat 10 ambulante SMURD, 10 ambulante judetene, 3 masini de descarcerare si pompierii din Calarasi si Bucuresti.

Comisarul-sef de politie George Grigore, director adjunct la Directia Rutiera din cadrul Politiei Romane, a declarat pentru Agerpres ca, potrivit primelor cercetari, in zona s-ar fi produs doua accidente foarte apropiate unul de celalalt.

"Sunt 3 decedati si 29 de autovehicule implicate, dintre care doua microbuze de transport persoane si unul de transport marfa", a spus George Grigore.

Potrivit acestuia, in prezent la spitale primesc ingrijiri medicale peste 40 de persoane ranite. "Acum la spital sunt undeva la 40 - 41 de persoane care primesc ingrijiri medicale", a precizat George Grigore, aratand ca "situatia este dinamica". De asemenea, 7 persoane au fost descarcerate.

El a mai spus ca, din primele cercetari, s-ar fi produs doua accidente distincte pe autostrada A2, la o distanta de trei - patru metri unul de celalalt. "Din primele cercetarile de pana acum, se pare ca sunt doua accidente distincte, dar se continua cercetarile (...) si vom stabili ulterior daca sunt doua sau unul", a afirmat George Grigore.

"Avem deja patru decedati, nu mai sunt persoane incarcerate. S-a activat planul rosu", a declarat initial purtatorul de cuvant al ISU Calarasi, Ovidiu Tataranu, citat de News.ro. Ulterior, autoritatile au revenit si au anuntat ca sunt 3 decedati - si nu 4.

Seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta Raed Arafat a declarat ca, din cauza vizibilitatii reduse, nu au fost trimise elicoptere la fata locului, pentru interventie.

In zona a fost o mobilizare impresionanta de forte - cu numeroase echipe de salvare si mai multe echipaje de la SMURD si de la descarcerare.

Va reamintim, judetul Calarasi a fost sambata sub cod galben de ceata pana la ora 10, iar vizibilitatea a fost sub 200 de metri, in unele locuri chiar sub 50 de metri.

Secretarul de stat in Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, a declarat pentru Agerpres ca in total au fost 57 de raniti, iar 16 au refuzat sa mearga la spital. O echipa de medici de la Floreasca a evaluat raniti la Spitalul din Lehliu Gara.

Potrivit lui Arafat, 13 dintre raniti se afla la Spitalul din Lehliu Gara, o parte dintre ei urmand a fi adusi la spitale din Bucuresti.

Politistii rutieri au recomandat conducatorilor auto sa manifeste intelegere fata de situatia creata si sa respecte indicatiile agentilor prezenti la fata locului.

Totodata, li s-a recomandat celor care incheie coloanele de autovehicule care se formeaza in zona producerii accidentului sa puna in functiune luminile de avarie pentru a-i atentiona pe cei ce vin din spate sa incetineasca in timp util. 

In urma acestui accident rutier, Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere a facut urmatoarele precizari:

"Pentru panourile VMS cu mesaje variabile disponibile pe tronsoanele de autostrazi din Romania, toate mesajele sunt afisate in baza unui protocol intre CNAIR SA si Politia Autostrazi, dupa notificarea administratorului drumului de catre Politia Autostrazi.

In momentul producerii accidentului panourile functionau. Pe acestea rula mesajul “Atentie ! km 96 – km 117+500 limita de viteza 60 km/h !”. Mesajele afisate, in format text sau pictograme, ruleaza in functie de situatia din teren, doar la notificarea Politiei Autostrazi."

Articol recomandat de sport.ro
Nici Charleston, nici Stuttgart: unde ar putea juca Simona Halep al doilea turneu la revenirea în tenis
Nici Charleston, nici Stuttgart: unde ar putea juca Simona Halep al doilea turneu la revenirea în tenis
Citește și...
Accident violent in Capitala, dupa ce o masina a derapat pe soseaua uda si a intrat in copac. Un barbat, in stare grava
Accident violent in Capitala, dupa ce o masina a derapat pe soseaua uda si a intrat in copac. Un barbat, in stare grava

Trei persoane au trecut pe langa moarte joi noapte dupa ce masina in care se aflau a lovit un copac pe un bulevard din Bucuresti.

Sase oameni au murit dupa coliziunea dintre doua autobuze in SUA. Imaginile surprinse dupa impactul violent
Sase oameni au murit dupa coliziunea dintre doua autobuze in SUA. Imaginile surprinse dupa impactul violent

Impact violent intre un autobuz de tranzit si unul scolar in Baltimore, Statele Unite.

Carnagiu pe o sosea din Brazilia. 20 de oameni au murit si 10 sunt raniti dupa ce un autobuz s-a ciocnit cu o autocisterna
Carnagiu pe o sosea din Brazilia. 20 de oameni au murit si 10 sunt raniti dupa ce un autobuz s-a ciocnit cu o autocisterna

A fost carnagiu pe o sosea din Brazilia, unde un autobuz ticsit cu oameni s-a ciocnit cu o autocisterna. 20 de persoane si-au pierdut viata, iar alte 10 au fost internate in spital, cu rani grave.

Recomandări
Localnicii din Brăila povestesc îngroziți incidentul cu drona militară căzută lângă oraș: „Un huruit și pe urmă buuuuum!”
Localnicii din Brăila povestesc îngroziți incidentul cu drona militară căzută lângă oraș: „Un huruit și pe urmă buuuuum!”

Este alertă în Brăila, după ce o dronă militară s-ar fi prăbușit, joi seară, pe un câmp, la câțiva kilometri de oraș.

Primele imagini cu rămășițele dronei căzute în Brăila. Ce este înscripționat pe ele | FOTO
Primele imagini cu rămășițele dronei căzute în Brăila. Ce este înscripționat pe ele | FOTO

Au apărut primele imagini cu rămășițele dronei militare care s-a prăbușit în Brăila, în Insula Mare.  

20 de ani de la aderarea României la NATO, „cea mai puternică alianţă politico-militară din lume”
20 de ani de la aderarea României la NATO, „cea mai puternică alianţă politico-militară din lume”

S-au împlinit 20 de ani de la aderarea României la NATO, iar responsabilii Apărării și politicienii s-au întrecut în mesaje care evidențiază garanțiile de securitate pe care ni le oferă Alianța în contextul războiului pornit de Rusia în Ucraina.